Fatih Altaylı'dan hükümeti kızdıracak Münbiç yazısı

Abone ol

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Münbiç'e Suriye ordusunun yeniden yerleşmesine verilen tepkiyi eleştirdi.

Fatih Altaylı, bugünkü "Toprak bütünlüğü ne demek biri bana anlatsın..." başlıklı yazısında, "Bizim istediğimiz Suriye’nin toprak bütünlüğü değil miydi?
Şu anda bu toprak bütünlüğünü tesis edecek olan Suriye merkezi hükümeti yani beğensek de beğenmesek de Esad rejimi değil mi?" diye sordu.

Altaylı'nın yazısından o bölüm şöyle:

Toprak bütünlüğü ne demek biri bana anlatsın...
Esad’ın devrilmesi için başlayan ve bizim de aralarında bulunduğumuz yedi düvelin Esad karşıtı cephede yer aldığı “Suriye İç Savaşı’nın bizim açımızdan en rahatsız edici sonucu, ABD’nin güney sınırımıza yerleşmesi ve buradaki PKK’lı terör unsurlarının adını SDG ya da YPG diye değiştirip dibimizde bir terör devletinin temelini atmasıydı.

Türkiye haklı olarak buna karşı çıkıyor, tepki gösteriyor, ABD’nin terör örgütü ile yaptığı işbirliğini sona erdirmesini istiyorduk.

Ve Türkiye olarak başından beri tekrarladığımız bir cümle vardı: "Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalıdır."

0 gün kadar önce hiç beklenmedik bir şey oldu.

Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı bir telefon görüşmesi ile “İkna” oldu ve PKK ile işbirliğine son vererek askerlerini bölgeden çekme kararı aldı.
Kararı almakla kalmadı, hızla çekmeye de başladı.

Türkiye’de pekçok kişi PKK’nın “Piç gibi ortada kalması” olarak yorumladığı bu gelişmeye çok sevindi.

Şimdi ne olacak acaba diye beklenirken, ani bir gelişme ile Suriye Ordusu, yani Esad’a bağlı kuvvetler, ABD’nin çekildiği bölgeye geldiler ve bizim açımızdan da kritik olan Münbiç’e Suriye bayrağını çektiler.

Ve şimdi Türkiye buna da tepki gösteriyor.
İyi de, ne bekliyorduk ki!

Bizim istediğimiz Suriye’nin toprak bütünlüğü değil miydi?
Şu anda bu toprak bütünlüğünü tesis edecek olan Suriye merkezi hükümeti yani beğensek de beğenmesek de Esad rejimi değil mi?

Taraftarı olduğumuz Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması için Suriye’nin kuzeyine kim bayrak çekecekti?
Japonya mı yoksa Etiyopya mı?

***

Çekincemiz ne olabilir

Trump’ın Erdoğan ile yaptığı görüşmeden bir süre önce bazı ABD’li senatörlerin gelip Esad’la görüştüğü iddia ediliyordu.

Dünya’nın “Bir süre daha Esad’la gidilebilir” konusunda uzlaştığı da zaten uzun süredir resmileştirilmemiş olan resmi görüş olarak fısıldanıyor.

Ve şu sıralarda bir yandan da Suriye’nin yeni Anayasası, Suriye dışında hazırlanıyor.
Türkiye muhtemelen ABD ile Suriye arasında bir uzlaşmaya varıldığını, bu uzlaşmaya Rusya’nın da katkısı olduğunu ve bu uzlaşma sonucunda Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesine, aynı Irak’ta olduğu gibi bir otonomi verilmesi olasılığından tedirgin.

Bölgede PKK’lı olmayan Kürtler aslında çoğunlukta.
Ama silahlı ve organize tek örgüt PKK olduğu için, bu özerk bölgede PKK’nın yönetimi ele geçirmesi olasılığı Türkiye’yi haklı bir biçimde tedirgin ediyor. Muhtemelen öfkemiz bu oldu bitti olasılığına.

Hatice, 32 günlük yaşam savaşını kaybetti Güncel Yılmaz Özdil, 2018'i böyle özetledi Güncel Yoğun karlı hava yolda! İstanbul da etkilenecek Güncel 'Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli' Güncel