Fatih Erbakan da hükümete sert çıktı: Beton ve çimento ekonomisinden dolayı dolar yükseliyor
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Beton ve çimento ekonomisinden dolayı dolar, borç ve faiz ekonomisinden dolayı dolar yükseliyor" dedi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetle görüştü.
Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleşen ziyarete, Genel Başkan Davutoğlu’nun yanı sıra Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Mehmet Atilla Maraş, Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı Sema Silkin Ün ve Siyasi İşler Başkanı Mustafa Nedim Yamalı katıldı.
Yeniden Refah Partisi’nden ise, Genel Başkan Fatih Erbakan’a Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Doğan Aydal, Av. Bayram Sakartepe, Mehmet Altınöz, Prof. Dr. Sacit Günbey ve Genel Sekreter Suat Pamukçu eşlik etti.
Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası iki lider, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundular. Bundan sonrası için de daha yakın bir ilişki içerisinde istişarelerini devam ettirme kararı aldıklarını söyleyen Erbakan, AKP iktidarına yönelik eleştirilerde bulundu.
'MEMUR MAAŞLARI YOKSULLUK, EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ALTINDA'
"Çok ciddi bir işsizlik problemi var. 10 milyonu bulan işsizler ordusu ki dünyadaki 106 ülkenin nüfusunu aşmış bu sayı. 1 buçuk milyon üniversite diplomalı, yetişmiş, donanımlı olduğu halde işsiz kalan gencimiz var" diyen Erbakan, Türkiye'deki durumu şu sözlerle özetledi:
"İş bulabilen şanslı insanlardan bir tanesi olsanız da asgari ücret bugün açlık sınırının altında. Memur maaşları yoksulluk sınırının altında. Emekli maaşları ise iki kişilik bir aile için dahi açlık sınırının altında kalmış durumda. İnsanları maaşlı bir şekilde alnının teriyle gelir elde edip yaşamını sürdürmesi mümkün değil.
Peki o zaman esnaflık yapayım dediğinde 2020 yılında yüz bine yakın esnafımızın kepenk kapaması 40 binden fazla şirketin iflas edip kapanması, bu ülkede işveren olarak da esnaf olarak da ayakta duramayacağınızı gösteriyor.
O zaman tarım ve hayvancılık var. Tarımda da girdi maliyetlerinin bir senede yüzde 120 artması, elektrik ve mazotun pahalılığı; bundan dolayı tarımla uğraşan kesim de maalesef ekip biçtikçe kazanmak yerine dahi elindeki dahi kaybeder hale geldi. Hayvancılık yapan kesim için ise sadece hayvan ürünlerine dahi bir senede astronomik şekilde zam geldi."
'ÜÇ TEMEL GİDER VAR'
Önümüzdeki sene devletin 240 milyar lira faiz ödemesinin olduğunu hatırlatan Erbakan, ekonomideki tablonun sebeplerinden birinin faiz giderleri olduğunu dile getirdi ve üç temel gidere dikkat çekti:
"Birincisi faiz giderleri; astronomik ve fahiş faiz ödemeleri önümüzdeki sene 240 milyar lira olarak ödeneceğini Orta Vadeli Ekonomi Programı’nda ifade ediyorlar. Senede 240 milyar lira faiz ödemek, önümüzdeki sene saat başı 10 bin asgari ücretin faize verilmesi demek. 24 saatte her geçen bir günde 240 bin asgari ücretin faize verilmesi demek. Faizi sevmeyen, faize karşı olan bir iktidar var. Bir de faizi seven bir iktidar olsaydı nasıl bir faiz ödemesi olacaktı.
'İMTİYAZLI HOLDİNGLERE AKTARILAN KAYNAK'
İkinci gider konusu; imtiyazlı holdinglere kaynak aktarılması. Bu da Kamu Özel İşbirliği projeleri ve Yap-İşlet-Devret projelerinde belki de kabile devletlerinde, muz cumhuriyetlerinde görülmeyecek bir şekilde bu kaynakların son derece pervasız bir şekilde bir avuç imtiyazlı holdinge aktarılması.
'İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ' TEPKİSİ
Üçüncü gider ise; maalesef ‘İtibardan tasarruf olmaz.’ denilerek israfa, lükse, gösterişe harcanan milyarlarca lira. Bundan dolayı da milletimize, halkımıza, esnafımıza, çiftçiye, asgari ücretliye, emekliye maalesef imkan kalmıyor. Bütün bu sorunların çözülmesi noktasında başkanımızla mutabık kaldık. Aynı zamanda neler yapılabileceği seçime yakın zamanda ve seçime kadar geçecek olan sürede nasıl bir yol izlenebileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bundan sonra hem Genel Başkan yardımcıları hem de Genel Başkan düzeyinde daha yakın bir ilişki içerisinde bu istişarelerimizi devam ettirme kararı aldık. Bu istişarelerimiz inşallah milletimizin derdine derman olur."
'BORÇ VE FAİZ EKONOMİSİNDEN DOLAYI DÖVİZ YÜKSELİYOR'
Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Erbakan, bir gazetecinin dövizin önlenemeyen yükselişine ilişkin sorusunu ise şöyle yanıt verdi:
"Sürekli dış mihraklardan bahsediliyor. Ancak dış mihrakların size operasyon yapması için sizin onların işine gelmeyecek adımlar atmanız gerekiyor. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı yeni seçilen ABD Başkanı Biden ile kısa da olsa görüşebilmek için Roma'ya, New York'a Glasgow'a bütün dünyayı gezerek görüşüp ilişkileri düzeltme adımı atmıştı. Dolayısıyla geçmiş 15 yılllık süreçte dış güçlerin oyununu bozacak herhangi bir adım atmayan iktidarın, şimdi dış güçler demesi bize inandırıcı gelmiyor.
Beton çimento ekonomisinden dolayı dolar yükseliyor. Borç ve faiz ekonomisinden dolayı dolar yükseliyor. Döviz yükseldikçe de doğrudan enflasyona etki ediyor. Dolayısıyla dövizin yükselmesi dar gelirli vatandaşların milyonların zararına olan bir gelişmedir."