Faturalara zam yapan şirketler emekçiyi yok saydı!
İstanbul’da Anadolu yakasının elektriğini dağıtan binlerce EnerjiSA işçisi yüzde 9 zam teklifine tepki gösterdi.
İstanbul Anadolu yakasının elektriğini dağıtan EnerjiSA’ya ait AYEDAŞ çalışanı binlerce işçi firmanın Maltepe’de bulunan binası önünde kendilerine dayatılan sefalet zammına tepki gösterdi.
Birgün'den Deniz Güngör'ün haberine göre; Türk-İş’e bağlı TES-İş Sendikası’yla EnerjiSA arasında geçen şubat ayından beri devam eden toplu sözleşme sürecinde kendilerine yüzde 9 zam önerilen işçiler rakamın artırılması talebiyle eylem düzenledi.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İş) ve EnerjiSA yetkilileri 28 Şubat’ta toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerine başladı. İlk görüşmenin sonucunda yapılacak olan zam yüzde 4 olarak belirlendi. İşçiler enflasyon oranının altındaki zam teklifini kabul etmeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine tekrar masaya oturan TES-İş ve EnerjiSA yetkilileri yapılacak olan zammı yüzde 9 olarak belirledi. Kendilerine sunulan teklifin enflasyon altında kaldığını belirten işçiler dün İstanbul Maltepe’de EnerjiSA Genel Müdürlüğü önünde toplandı.
TES-İş ve EnerjiSA yetkililerinin kendilerine sunduğu teklifin, riskli koşullarda çalışan işçilerin alın terini karşılamayacağını dile getiren bir işçi şöyle konuştu: “Biz, işçilere dayatılan sefalet ücretini protesto etmek için orada toplandık. Sözleşmenin 3 yıllık yapılmasından ziyade 2 yıllık yapılmasını talep ettik. Eğer bu sözleşme 3 yıllık yapılırsa biz yine bu sürenin sonunda asgari ücretin altına düşeceğiz.”
8 yıldır bu işi yaptığını aktaran işçi “İşe girdiğim zaman bin 800 lira alıyordum ve yetiyordu. Şimdi 3 bin 200 lira alsak da hiçbir şeye yetmiyor” dedi.
Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmelerinden önce çalışmaya başlayan işçilere sosyal yardım sağladığını hatırlatan işçi özelleştirmeden sonra işe giren çalışanlara bu hakların sağlanmadığını ifade etti.
ÖZELLEŞTİRMEYE SON
AYEDAŞ işçilerinin eylemlerine sonuna kadar destek olacaklarını aktaran Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen) Genel Başkanı Süleyman Keskin ise şöyle dedi: “Enerji-Sen olarak işçi arkadaşlarımızın haklılığına sonuna kadar inanıyor, taleplerinin yerinde olduğunu çok net biliyoruz. Derhal bu sözleşmeler revize edilip, işçilerin yararı düşünülmelidir” dedi. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleşmesinden sonra iş kazalarının ve iş cinayetlerinin arttığını vurgulayan Keskin, bu koşullar altında çalışan işçilerin yaşamlarını sürdürebilecek bir ücret ve güvenli çalışma koşullarına ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.
Talepler ise şöyle:
• Sözleşme 2 yılı kapsasın.
• İş riskine bağlı olarak maaşlara yüzde 5 ek ilave yapılsın.
• Sosyal yardım net 250 lira olsun.
• İlk yıl 50 günlük ücret tutarında, ikinci yıl 60 günlük ücret tutarında ikramiye verilsin.
• İkinci yılın ilk ve son 6 ayında enflasyon oranının yüzde 4 üzerinde olacak şekilde refah payı verilsin.