Felaket geliyorum dedi! Batı Karadeniz'de endişelendiren gelişme
Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 24 orman deposunun çoğunluğunun dere kenarlarında olduğu belirtilirken Yenice'deki durum endişelere neden oldu.
Batı Karadeniz’de meydana gelen sel felaketinde dere kenarlarına yapılan orman depolarında istiflenmiş tomrukların taşkınla birlikte köprüleri tıkayarak felaketin boyutunu artırması, gözleri orman depolarına çevirdi.
Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 24 orman deposu bulunuyor.
Birgün'de yer alan habere göre; bu depolardan birçoğu dere kenarlarında. Özellikle Karabük’ün Yenice ilçesinde bulunan Yenice Orman İşletmesi orman deposunda yüzlerce tomruk istiflenmiş durumda. Olası sel taşkının da tomrukların suya kapılması durumunda köprülerde yaratacağı tıkanıklıkla yerleşim yerlerini tehdit edebileceği belirtiliyor.
Selin yaşandığı kentlerde inceleme çalışmalarını tamamlayan CHP, bu konuda bir rapor kaleme aldı. CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç tarafından hazırlanan raporda, tomruk depolarının ve plansız yapılaşmanın felaketin boyutunu artırdığı vurgulandı.
Rapora göre, Sinop’un Ayancık ilçesinde çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine neden olan faciada, tomruk depoları etkin rol oynadı. Ayancık’ta 120 metre olan dere yatağının genişliği, bazı yerlerde 80 metreye, bazı yerlerde ise 60 metreye düştü. Tomruk deposundan selle gelen tomrukların dere yatağını daha da daraltması, köprüleri yıktı, felaketin daha da büyümesine neden oldu. Hidroelektrik Santrallarının (HES) su toplama yapısının zarar gördüğü ve selin etkisini artırdığı vurgulanan raporda ayrıca şu tespitlere yer verildi: “İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, ormansızlaşma, HES’ler, dere ıslah çalışmaları gibi etkenler bu felaketleri tetiklemekte.
Aşırı yağış, toprak kayması gibi ani doğa olayları bir gerçeğimiz haline gelmiştir. Ancak, bunu normalleştiremeyiz.”
Öte yandan DHA’ya konuşan Orman Mühendisi Prof. Dr. Metin Tunay, depolama alanlarının genellikle fabrikalara ulaştırılması adına vadi yollarına depolandığını, depoların su seviyesinin 5 metre üstünde yapılması gerektiğini belirtti.
Olası bir felaketin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tunay, şöyle konuştu: “AFAD’ın geçen yılki rakamlarına bakıldığında 177 sel ve taşkın olayı yaşanmış ve bunları çoğu Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleşiyor. Dere yataklarının ormanların bulunduğu yerde erozyonların önlenmesi ve dere yatağına materyallerin dolmasının önlenmesi gerekir. Yukarıdan gelen yoğun su, yatağından taşarak, sel olmakta. Bu taşkınların önlenmesindeki en önemli unsur, yukarı havzada alınacak önlemlerdir.”