Fethullahçılar başlatmış AKP devam ettirmişti: 28 Şubat davasında hapsedilen emekli komutanlar cezaevinden seslendi

Abone ol

28 Şubat davasında haklarındaki ömür boyu hapis cezaları kesinleşerek hapsedilen emekli komutanlar konuştu. Hayati hastalıkları bulunan emekli komutanlar tahliye talebinde bulundu.

Fethullahçılar tarafından sahte belgelerle başlatılan ve AKP döneminde devam ettirilen 28 Şubat davasında haklarındaki ömür boyu hapis cezaları kesinleşerek cezaevine konan emekli komutanlar cezaevi koşullarının yanı sıra hastalık ve yaşlılıkla da mücadele ediyor.

90 yaşındaki Hava Kuvvetleri eski Komutanı Ahmet Çörekçi ve 86 yaşındaki MGK eski Genel Sekreteri İlhan Kılıç ile cezaevinde görüşen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iki komutanın ciddi sağlık ve yaşlılıktan kaynaklanan sorunları olduğuna dikkat çekti. Silivri Cezaevi’nde hapsedilen eski komutanlardan Ahmet Çörekçi, "90 yaşına burada girdim. Benden yaşlısı yoktur herhalde cezaevlerinde. Bu cezayı, bu muameleyi hak etmiyoruz. AYM daha neyi bekliyor?" derken, dönemin MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç da, "Ben MGK’nın genel sekreteriydim. İki amirim vardı: Cumhurbaşkanı ve Başbakan. Karar alıcı bir yetkim sorumlulğum yoktu. O yüzden her gören soruyor ‘Sen niye buradasın’ diye" ifadelerini kullandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Silivri Cezaevi’ne gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında 28 Şubat davasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve bir yıldır Silivri Cezaevi’nde olan dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç (86) ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi (90) ile de görüştü.

"BİZE NEDEN EV HAPSİ VERMİYORLAR, ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİM"

Ahmet Çörekçi görüşmede "Burada ‘İyi misiniz?’ diye soruyorlar. Hiç iyi değiliz. Bu muameleyi hak etmediğimiz için iyi değilim. O günkü MGK’nın askeri kanadından sadece ben hayattayım. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının hepsi öldü. Şimdi öbür dünyada benim buradaki durumumdan rahat olduklarına eminim. 10 Haziran’da 90 yaşına burada girdim. Sanırım benden yaşlısı yoktur cezaevlerinde. Anayasa Mahkemesi’nde başvurumuz var. Mahkeme neden hala görüşmeden bekliyor? Bize neden elektronik kelepçe veya ev hapsi vermiyorlar anlayabilmiş değilim" dedi.

"HİÇBİR KARAR VERİCİ YETKİM YOK"

İlhan Kılıç, "Niye buradayız anlamış değilim. Burada her gören ‘Senin ne işin var burada’ diye soruyor. Ben dönemin MGK Genel Sekreteri olarak hiçbir dahlim olmadağını defalarca anlattım. Bizim kanunumuz belli. MGK’nın Başkanı cumhurbaşkanı. Bir tarafta siviller, diğer tarafta askerler. Ben Genel Sekreteriyim kurulun. Hiçbir karar verici yetkim sorumluluğum yok. Ve Cumhurbaşkanı ve Başbakan benim amirlerim.

Buna rağmen benim ne işim var burada? Anayasa Mahkemesi’nin bu konuyu ve başvurularımızı ele almasını bekliyoruz” dedi. Kalp sağlığıyla ilgili endişeleri olduğunu belirten Kılıç, “Kalp damarlarımda 2 stent takılı. Cezaevinde iki kez göğsüme ağır sancı girdi. 3-5 dakika süren sancılardı ama korkuyor insan" dedi.

“AYM DOSYAYI BİR AN ÖNCE ELE ALMALI”

Çakırözer ise cezaevindeki hasta ve yaşlı mahkumların durumuna dikkat çekerek, "Kısa görüşmemizde bile eski komutanlarda yaştan kaynaklı unutkanlık belirtilerini fark ettim. Başka ciddi sağlık sıkıntıları da var. Zamanında eski başbakan merhum Necmettin Erbakan’a yargının verdiği cezayı evinde geçirmesi için kanun değişikliği yapılmıştı. Şimdi aynı imkan bu emekli askerlere ve sağlık durumu kötü olan siyasetçi Aysel Tuğluk’a da tanınmalıdır. Ayrıca eski komutanların Anayasa Mahkemesi önünde bireysel başvuruları var. Aylardır bekliyor. Bu insanların yaşı ilerledi, sağlık durumları bozuk. Bir an önce o başvuru ele alınarak sonuçlandırmalıdır" dedi.

Erdoğan'dan AKP kurucularına mektup Siyaset Kemal Kılıçdaroğlu gençlerle buluştu Siyaset Abdullah Gül koronavirüse yakalandı Siyaset 'CHP’ye borcumuzu mahalli seçimde ödedik' Siyaset