'FETÖ ile mücadele TSK dışında durdu: İçişleri personeli acilen incelenmeli'

Abone ol

Sözcü Gazetesi'nden Aytunç Erkin, emekli askeri hakim albay Ahmet Zeki Üçok ile FETÖ'ye yönelik başlatılan 'kaymakam operasyonu' hakkında konuştu.

Sözcü Gazetesi'nden Aytunç Erkin, emekli askeri hakim albay Ahmet Zeki Üçok ile FETÖ'ye yönelik başlatılan 'kaymakam operasyonu' hakkında konuştu.

Emekli hakim albay Ahmet Zeki Üçok, Kaymakam Operasyonu'nun yarım kalmaması için şu öneriyi yaptı:

"İçişleri Bakan Yardımcıları ve 26 bin personele ‘Ankesör' incelemesi yapılmalı"

Sözcü Gazetesi'nden Aytunç Erkin'in yazısı şöyle:

EMEKLİ HAKİM ALBAY AHMET zeki ÜÇOK, KAYMAKAM OPERASYONUNUN YARIM KALMAMASI İÇİN ŞU ÖNERİYİ YAPTI:

– Soruşturma, yaklaşık 260 kaymakam hakkında Ağustos 2016 tarihinde başladı
– Ancak kaymakam soruşturmasını yürüten Tokat Başsavcısı görevden alındı
– 4 yıl sonra operasyonun başlaması önemli… Vali, kaymakam devletin kendisi
– İçişleri Bakan Yardımcıları ve 26 bin personele ‘Ankesör' incelemesi yapılmalı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kaymakam soruşturmasının detayları ortaya çıkmaya devam ediyor. Soruşturma kapsamında, İçişleri Bakanlığı tarafından 31'i kaymakam, 17'si vali yardımcısı ve 10'u hukuk müşaviri olmak üzere toplamda 58 kişi açığa alınmıştı. Bulunan yeni operasyonel hatlarla şüpheli sayısı 159'a çıktı. Yaklaşık 30 şüpheli hakkında yurt dışı çıkış yasağı getirildi. Aslında bu operasyon ilk! Neden mi? Örgütün, eli silah tutan yapılanmasından sonra devletin sinir uçlarına yönelik bir operasyon olduğu için…

FETÖ İLE MÜCADELE DURDU

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, yapılan soruşturmayı şu cümlelerle değerlendirdi: “Unutulmaya yüz tutmuş olan FETÖ ile mücadelede umarım yeni bir başlangıç olur. Son iki yıla baktığımızda, 60 yılda Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurumlarına çöreklenmiş, devleti adeta içten kuşatmış ve hatta kendisini devletin sahibi gören FETÖ'nün tüm kurumlardan temizlendiği, eh işte TSK'dan da son kalıntıları temizlendiğinde de tamamen bu örgütten kurtulduğumuzu zannedersiniz… Ama işin aslı maalesef öyle değil. TSK için mücadele eden bir avuç emniyet görevlisi ile hakim savcıyı çıkardığımızda geriye kalan tüm devlet kuruluşlarında FETÖ ile mücadelenin durduğunu üzülerek de olsa görüyoruz.”

FETÖ'DEN İHRAÇLARIN BAKANLIKLARA GÖRE DAĞILIMI

KAYMAKAM İMAMI NE DEDİ?

Bu operasyon neden önemli? Söz Üçok'ta: “Bugün gündeme gelen kaymakam soruşturmalarının temeli kaymakamlık sınav sorularını alarak kaymakam olan 99-100-101-102'nci dönem yaklaşık 260 kaymakam hakkında Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmaya dayanmaktadır. Bu soruşturma kapsamında 170 civarında kaymakamın FETÖ iltisakı tespit edilmişti. O günün gazetelerinden Vatan Gazetesi'nin 22 Şubat 2017 tarihli haberinde, “99'uncu dönem kaymakamları imamı ‘Faruk' kod adlı öğretmen M.G.'nin bu dönemde 60 kaymakamdan 55'inin FETÖ ile iltisaklı olduğunu” söylediği… Soruşturma kapsamında 100, 101 ve 102'nci dönem kaymakamlarından gözaltına alınan 84 isimden 44'ünün tutuklandığını biliyoruz. Bunların 40'ı, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılarak serbest bırakıldı. Yine M.G.'nin itiraflarında, 2012 KPSS başta olmak üzere ALES, YDS gibi çok sayıda sınava ilişkin soruların da kendilerine verildiğini söylediği haberi yer aldı.”

FETÖ'NÜN ‘A TİPİ MEMURLARI'

Bu tabloya baktığımızda FETÖ'nün, askeriye ve adliyenin yanı sıra Mülkiye'de de tam olarak örgütlendiğini görebiliyoruz. Üçok bu cümlemi onayladı: “Hiç şüphesiz. Askeriye ve adliyeyi adeta bir örümcek ağı gibi saran FETÖ'nün, idari yapımız içerisinde devleti temsil eden vali ve kaymakamlarda örgütlenmemesi mümkün değildir. FETÖ'nün ‘A Tipi Memurlar' olarak adlandırdığı kadrolar; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesine göre Mülki İdare Hizmetleri (MİAH) Sınıfı valiler ve kaymakamlar ile bu sıfatları kazandı. ‘A Tipi Memurlar' İçişleri Bakanlığı merkez ve il teşkilatlarında çalışanları ve maiyet memurlarını kapsamaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere vatandaşın vali, kaymakam olarak gördüğü kişi devletin kendisidir. Bu nedenle bu soruşturma çok önemlidir.”

TOKAT BAŞSAVCISI GÖREVDEN ALINDI

Araya giriyorum ve “Söylediğiniz soruşturma sadece 99-100-101-102'nci dönem kaymakamları mı kapsamış… Mesela 96-97 ne bileyim 98'inci dönem kaymakamları hakkında bir soruşturma yapılmamış mı” sorusunu yöneltiyorum: “Ben emekli bir savcı olarak söyleyeyim, hiçbir savcının elde ettiği bu tespitlerden sonra diğer dönem kaymakamları soruşturma dışı bırakacağını düşünmüyorum. Ancak… O dönem yani Ağustos 2016'da, kaymakamlar hakkında devam eden soruşturmayı yürüten Tokat Başsavcısı'nın görevden alınarak başka bir ile atandığını öğreniyoruz.”

SOYLU DA ‘YARIM KALDI' DEDİ

Üçok'a “Siz şimdi 2016 yılında başlatılan bir soruşturmanın yarım kaldığını ve bugün yeniden başlatıldığını mı söylüyorsunuz” dediğimde aldığım yanıt çarpıcı: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları da bu yönde. 8-12 yıllık kaymakamlar olduğunu söylüyor. 96'ncı dönem kaymakamların atamaları 11 yıl önce 2009 tarihinde, 100'üncü dönem kaymakamlarının atamaları ise 7 yıl önce 2013 tarihinde yapıldı. Bu tartışmaları bırakalım, bu şekilde bir yere varılamaz.”

İMAM Y.A.'NIN İFADELERİ NEREDE?

Ahmet Zeki Üçok önemli bir bilgi daha verdi: “Bakın 29 Kasım 2016 tarihli Habertürk Gazetesi'nde ifadesine yer verilen Yunus kod adlı mahrem imam Y.A., (15 Temmuz'dan sonra da görüştüğüm kaymakam adayları vardı. Örgüte sadakatleri devam etmektedir) dedi. Şimdi boş tartışmaları bırakıp bizim bir an önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ve Adalet Bakanlığı'nda yaptığımız gibi İçişleri Bakanlığı Mülki İdare Hizmetleri (MİAH) Sınıfı içerisinde yer alan valiler ve kaymakamlar ile bu sıfatları kazanmış olup İçişleri Bakanlığı merkez ve il teşkilatı çalışanları ve maiyet memurlarının tamamında araştırma yapmalıyız. Hiçbir istisnaya yer vermeden örnek olması için başta İçişleri Bakan Yardımcıları olmak üzere tüm personel hakkında ‘Ankesörlü Hat' incelemelerini başlatmalıyız.”

ANKESÖRLÜ HAT HAVUZU

Fetullah'la mücadelenin sembol ismine göre “Ankesörlü hat incelemesi çok kolay ve çok etkili bir yöntem”… Nasıl mı: Dinleyelim: “Mülki İdare Hizmetleri görevi içerisinde yer alan yaklaşık bin 200 civarındaki görevlinin ve yakınlarının kullandıkları telefon numaraları ile ankesörlü hat havuzunda yer alan numaralar bir bilgisayar programı tarafından karşılaştırılır. Sonucunda kimler FETÖ ile iltisaklı kimler değil en somut biçimde ortaya çıkar.”

ERDOĞAN, OPERASYONUN YARIM KALDIĞINDAN NASIL HABERDAR OLDU?

“Peki sizce neden dört yıl sonra yeniden açıldı bu soruşturma?” soruma şu yanıtı verdi Üçok: “Benim şahsi kanaatim soruşturmanın yeniden başlatılması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile olmuştur. Cumhurbaşkanı'nın aradan dört yıl geçtikten sonra bu soruşturmanın tam anlamıyla tamamlanmadığından nasıl haberdar olmuştur da bu soruşturmayı yeniden başlattırmıştır derseniz, bunu bulmakta siz gazetecilere düşer.”

YİK üyesi Cemil Çiçek'ten FETÖ itirafı: Yeterince ibret olmadı Siyaset Davutoğlu, Selahattin Demirtaş'ın 'Yan yana gelinip konuşulmalı' çağrısına yanıt verdi Siyaset Ali Babacan'dan Erdoğan'a kredi mesajı: 'İnkar ediyorlar' Siyaset Koronavirüse yakalanan Ali Babacan'dan sağlık durumu hakkında açıklama Siyaset