Financial Times: Türkiye'de gerçek enflasyon oranı...

Abone ol

Financial Times’ta yer alan bir analize göre, Satın Alma Gücü Paritesi’ne göre yapılan hesaplama sonucu Türkiye’de gerçek enflasyon yüzde 39’u geçti.

Halkın belini büken enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumu tarafından düşük gösterildiğine dair iddialar sürerken, Financial Times'ta yayımlanan bir analiz, gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğunu öne sürdü. SoL Haber'in aktardığına göre, FT'de Jamie Powell imzasıyla yayımlanan yazıda ABD'li iktisat profesörü Steve Hanke, Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının ardından gerçek enflasyonun yıllık yüzde 39.2'ye ulaştığını belirtti. Yazıda, söz konusu rakamın, resmi rakamın 3.6 katı olduğu vurgulanırken, Hanke enflasyonla mücadele etmek için faizlerin yüzde 40'ın üzerine çekilmesi gerektiğini öne sürdü.

Powell'ın yazısına göre Hanke, 'Satın Alma Gücü Paritesi'ne dayanan metodolojisinden enflasyonu 'döviz kuru değişimi'ni baz alarak hesapladı. 'Satınalma Gücü Paritesi' (SGP) yöntemine göre, Türkiye'nin içinde bulunduğu 'Kırılgan Beşli' için yapılan 1996-2013 dönemini kapsayan bir çalışma, Türkiye için SGP yöntemiyle enflasyon hesaplamanın çok geçerli olmadığını ortaya koyuyor. SGP metodolojisi literatürde de tartışılan bir hesaplama. Ancak Türkiye'de son iki yılda petrol ve demir cevheri fiyatları başta olmak üzere emtia fiyatlarının dolar bazındaki artışı ve kurdaki gelişmelerden ötürü enflasyonun hesaplananın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Dolar güne nasıl başladı? Dolarda son durum Ekonomi Kur arttı, THY karar aldı Ekonomi Çok çalışıyoruz, az kazanıyoruz Ekonomi Türkiye borç kıskacında Ekonomi