Fransa'da emeklilik hakkına gasp
Fransa'da emekçilerin büyük grevlerle protesto ettiği emeklilik reformu alelacele Meclis'ten geçirildi. Emeklilik yaşını 64'e yükselten düzenleme sıkı pandemi önlemlerinin uygulandığı koşullarda yasalaştı.
Fransa'da emekçilerin büyük grevlerle protesto ettiği emeklilik reformu alelacele Meclis'ten geçirildi. Emeklilik yaşını 64'e yükselten düzenleme sıkı pandemi önlemlerinin uygulandığı koşullarda yasalaştı.
Fransa'da hükümet koronavirüs koşullarını fırsat bilerek emeklilik reformunu yasalaştırdı. Halkın büyük tepkisini çeken ve büyük grevlere neden olan söz konusu yasa, emeklilik yaşını 64'e yükseltti. Meclis'in bir gecede yasalaştırdığı reformun sokağa çıkma yasaklarına ve sıkı önlemlere rağmen protesto edilmesi bekleniyor.
TEK BİR SİSTEM
Halkın yüzde 75'inin geri çekilmesini veya üzerinde değişiklik yapılmasını istediği emeklilik reformu, emeklilik yaşının 62 olarak kalmasını ancak işçilerin tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışmasını içeriyor. Reformda, emeklilik maaşının çalışma süresince elde edilen puana göre hesaplanacağı belirtiliyor.
Emeklilik sisteminin tek bir düzene getirilerek çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün kaldırılmasını da içeren düzenleme, emekli maaşının en az bin avro olmasını öngörüyor. Hükümet, bu reformun yurttaşların lehine olacağını, emekçiler emeklilik hakkının gasp edildiğini savunuyor.
GREV UYARISI YAPILMIŞTI
Ülkedeki sendikalar, kitle örgütleri ve Sarı Yelekliler başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde 5 Aralık'tan itibaren genel greve çıkarak onbinlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlemişti. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) ise emeklilik reformunun referanduma götürülmesini istemişti. CGT, "Hükümetin ısrarcı olması halinde, kamu ve özel sektör çalışanları bu durumdan 'mücadelelerini iki katına çıkarma, tüm şirketlerde grev çağrılarını ve protestolarının seviyesini daha da arttırma' sonucu çıkaracaktır" demişti.
PANDEMİYİ FIRSAT BİLDİ
Başkent Paris başta olmak üzere birçok kentte pandemi nedeniyle gece sokağa çıkma yasağının devam ettiği ve sıkı önlemlerin alındığı koşullarda reformun yasalaşması dikkat çekti. Günlük vaka sayılarının 27 bin düzeyinde olduğu ülkede hükümet, sokağa çıkma yasağının 1 Aralık'ta sona ermesinin planlandığını ancak restoran ve barların kapalı kalmaya devam edeceğini açıklamıştı.