G20 ülkeleri anlaşmaya vardı! Yüzde 15 küresel vergi uygulanacak

Abone ol

G20 ülkeleri küresel şirketlere uygulanacak vergi oranı hakkında anlaşmaya vardı.

Çok uluslu şirketlere dünya çapında yüzde 15'lik asgari vergi uygulanmasında anlaşmaya varıldı.

Birgün'de yer alan habere göre; devletler arasında vergileri aşağı çekme yarışını sona erdirmeyi hedefleyen anlaşmayla ülkelerin, dünyanın yüksek kâra sahip en büyük şirketlerinden daha fazla vergi alması da mümkün olacak.

İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanı Daniele Franco, G20 ülkeleri olarak çok uluslu şirketlerin uluslararası vergi düzenlenmeleri konusunda çok önemli bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi. G20 ülkelerinin Maliye bakanları ile Merkez Bankası başkanları, G20 Dönem Başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde üçüncü toplantılarını Venedik'te gerçekleştirdi.

Ev sahibi Bakan Franco ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, düzenledikleri basın toplantısıyla, 2 gündür süren toplantılarının sonuçlarını açıkladı.

Bakan Franco, mevkidaşlarıyla, çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri ve kar elde ettikleri yerlerde vergi ödemeleri hususunda çok önemli bir anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Franco, "G20 anlaşması, önemli bir başarıdır, uluslararası vergi sisteminin gelecek yıllarda istikrarlı olmasına katkıda bulunacaktır" dedi. İtalyan Bakan, ekim ayı sonunda yapılacak G20 Liderler Zirvesi'ne kadar üzerinde anlaşmaya vardıkları mekanizmaları devreye almaya niyetli olduklarını kaydetti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) düzeyinde de uluslararası vergi reformu anlaşmasını imzalamayan 7 ülke bulunduğunu, bunların Macaristan, İrlanda, Estonya’nın Avrupa Birliği üyesi olduğunu belirten Franco, "Bütün G20 ülkeleri bu konuda anlaşmaya vardı ve amacımız, tüm ülkeler arasında bir anlaşmaya varmak. Dünya gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 90'ını temsil eden ülkeler arasında bir anlaşma, toplu çabaya katılma konusunda diğer ülkelere biraz baskı oluşturuyor. Her ülke uzlaşmayı kabul etmeli" diye konuştu.

KİMLER VERGİ ÖDEYECEK?

Google, Facebook ve Apple gibi dijital hizmetler sunan şirketlerin özel bir şekilde vergilendirilmesi Avrupa'da destek bulurken, bu şirketlerin çoğunun ABD merkezli olması nedeniyle Washington bu fikre sıcak bakmamıştı. OECD'nin sunduğu reform önerisinin birinci ayağı cirosu milyonlarca avroya ulaşan, dünya çapında merkezleri bulunan büyük şirketleri kapsıyor. OECD'den Pascal Saint-Amans, burada söz konusu olan şirketlerin, küreselleşmenin kazananı olan, dünyanın en kârlı 100 dev tröstlerin olduğunu belirtiyor. ABD merkezli internet devleri de bu kategoride yer alıyor. OECD'nin planına göre, ikinci ayakta yer alan küresel vergiyi ise yaklaşık 10 bin şirketin ödemesi öngörülüyor.

Yüzde 15’lik vergi oranı birçok ülke tarafından düşük bir oran olarak nitelendiriliyor. Fransa bu ödenecek asgari vergi oranının daha yüksek olmasını talep ediyordu. ABD ise bu vergi oranının daha yüksek olması halinde, G20 ülkeleri arasında uzlaşma sağlanamayacağı konusunda uyarıda bulunuyordu. OECD verilerine göre, yüzde 15'ten düşük oranda kurumlar vergisi alan vergi cennetleri Bahamalar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Manş Adaları Jersey ve Guernsey olduğu ifade ediliyor. Avrupa ülkeleri arasında İrlanda yüzde 12,5, Bulgaristan yüzde 10 ve Macaristan yüzde 9 oranında kurumlar vergisi alıyor.

Dolar haftaya nasıl başladı? İşte ilk rakamlar Ekonomi Türkiye, Avrupa'da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu Ekonomi Ankara'da simit zamlandı: İşte yeni fiyatı Ekonomi Son bir yılda 46 bin çiftçi tarımı bıraktı Ekonomi