Gaffar Okkan'ın ölüm yıl dönümü: Şehit edildiği akşam ne açıklayacaktı?

Abone ol

Uğradığı silahlı saldırıda şehit olan emniyet müdürü Gaffar Okan, 21'inci ölüm yıl dönümünde anılıyor. Uğur Mumcu cinayetini çözmenin en büyük hayali olduğunu söyleyen Okan, iddialara göre suikastla ilgili çok önemli bilgilere ulaştığı gün öldürüldü.

24 Ocak 2001 yılında şehit edilen eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın en büyük hayali kendisinden sekiz yıl önce yine 24 Ocak tarihinde evinin önünde katledilen usta gazeteci Uğur Mumcu’ya yapılan suikast olayını çözmekti.

Okkan öldürülmeden birkaç gün önce Uğur Mumcu’nun kardeşi Ceyhan Mumcu’yu arayıp 24 Ocak’ta suikastle ilgili çok önemli bilgileri paylaşacağını söylemişti.

Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu geçtiğimiz günlerde katıldığı bir söyleşide şu ifadeleri kullandı:

"GAFFAR OKAN UĞUR MUMCU'NUN KATİLLERİNİ BULDUĞU GÜN ÖLDÜRÜLDÜ"

“Gaffar Okkan Uğur Mumcu’yu çok seviyor ve önemsiyordu. O dönem faillerinin bulunması için operasyon başlatılmıştı. Diyarbakır’da Uğur Mumcu anması yapmak için bana ulaşmıştı. Eşiyle görüşmemizde ‘Uğur Mumcu’yu anma gününde cinayeti çözdüm, dünya polis tarihine geçeceğim.’ diye büyük bir sevinçle güne başladığını söyledi. Gaffar Okkan da Diyarbakır halkı tarafından çok seviliyordu.”

UĞUR MUMCU'YU CIA VE MOSSAD ÖLDÜRDÜ

Ceyhan Mumcu: “O günden beri ısrarla sürdürülen bir yanlış, Uğur Mumcu’yu İran’ın öldürdüğü iddiasıdır. Uğur Mumcu’nun İran’a eleştirisi dahi yoktu. Öte yandan bir olayı aydınlatırken kime yaradığına bakmak gerek. Uğur Mumcu son dönemlerinde MOSSAD’ın PKK’ya para yardımı yaptığına dair önemli belgelere ulaşmıştı, onları yayımlayacaktı. Sağ-Sol çatışmalarında kullanılan silahların NATO menşeili olduklarını tespit etmişti. CIA’nın kirli işler dairesi başkanlığı hem kendisiyle uğraşan Uğur Mumcu’dan kurtuldu hem de Türkiye-İran arasında gerginlik yarattı. ABD’ye dokunan olmadı.”

GAFFAR OKAN KİMDİR?

Ali Gaffar Okkan, 1952 yılında Sakarya Hendek'te dünyaya geldi. 30 Eylül 1970'te Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973'te Polis Akademisi'nden mezun olup, İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne komiser yardımcısı olarak atandı.

Çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra 1983 yılında Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nde göreve başlayan Okkan, 1985'te ise şube müdürlüğüne terfi etti. 1986'da Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev aldı ve 1992 yılında Emniyet Müdür Yardımcısı oldu.

6 Aralık 1993'te 1'inci Sınıf Emniyet Müdürlüğü'ne terfi edip, Kars Emniyet Müdürü olarak ataması yapılan Ali Gaffar Okkan, 18 Kasım 1997'de ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevine başladı.

24 Ocak 2001'de saat 17.40 sularında Valilik binasına doğru giden Okkan, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda kurulan pusuda şehit oldu. Polisler Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da bu hain saldırıda şehit düştü.

DİYARBAKIR'IN "GAFFAR BABA"SI

Görev yaptığı süre boyunca birlik ve beraberliği pekiştiren, kentteki huzuru en üst seviyeye çıkaran Okkan, hayırseverlerden topladığı yardımlarla ihtiyaç sahibi ailelerin ve öğrencilerin yüzünü güldürdü.

Kadın polisler, Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle trafiği yönetti. Gençleri terör örgütlerinden ve uyuşturucu şebekelerinden uzak tutmak için spora yönlendiren Okkan, amatör spor kulüplerine de malzeme yardımı yaptı.

Diyarbakırspor'un 1. Lig'e (Süper Lig) yükselmesi için uğraş veren Okkan, yoğun mesaisine rağmen adeta bir kulüp yöneticisi gibi çaba gösterdi. Taraftarların maç öncesinde büyük sevgi gösterisinde bulunduğu Okkan, dönemin yönetimi tarafından kulübün "onursal başkanı" ilan edildi.

Yaptığı tüm bu çalışmalarla Diyarbakırlıların sevgi ve saygısını kazanan Okkan, bölgede "Gaffar Baba" olarak anılmaya başlandı.

Son anket: Halk, 'İBB'de teröristler işe alındı' iddiasına inanmıyor Güncel Van’da kar yağışıyla 135 yerleşim yerine ulaşılamıyor Güncel Halil Ergün: Şimdi bazıları beni 'yetmez ama evet'çi olarak suçluyor ama... Güncel Kerziban Keskin cinayetinde yeni gelişme Güncel