Gazeteci Fatih Polat, 'Erdoğan'a hakaret'ten beraat etti

Abone ol

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Erdoğan ailesi ile Azeri İş Adamı Mansimov arasındaki ilişkilere dair iddialara yer verdiği yazısı dolayısıyla yargılandığı davada beraat etti.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

Polat'ın 28 Mayıs 2017'de yayımlanan "Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?" başlıklı köşe yazısı nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Fatih Polat, avukatları Devrim Avcı ile Mustafa Söğütlü ve TGS yöneticilerinin katıldığı duruşma, izleyicilerin salona alınması ile başladı.

ERDOĞAN'IN AVUKATI: CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ

Duruşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatının gecikmesi nedeniyle geç başladı. Duruşmada Erdoğan'ın avukatları TGS ve TGC'nin hazırladığı uzman mütaalasına ilişkin beyanlarını içeren dilekçeyi mahkemeye sundu. Ardından görüşü sorulan Erdoğan'ın avukatı, Fatih Polat'ın cezalandırılmasını talep etti.

"HABER, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINSADIR"

Talebe karşı söz alan Avukat Devrim Avcı, "Söz konusu haber bir İngiliz gazeteci tarafından yayımlanmıştır. Bu gazeteci yurt dışında ödül almış, aynı yazarın yazısını yayımladığımız için ödül almak yerine cezalandırılmamız için dava açılmıştır. Üstelik yazı müvekkilimin değildir, kendisinin söylediği tek cümle 'Bakalım muhatapları bu iddialara ne diyecekler?'dir. Salt bu husus dahi ifade özgürlüğünün engellenmesine yöneliktir. Yurt dışında herkes okuyor bu mektubu ama Türkiye'de ceza ile karşı karşıyayız" dedi.

Avukat Devrim Avcı, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin bu konudaki kararlarına atıfta bulunarak "Siyasi nitelikteki kişilere yönelik sert eleştiriler yapılabilir. Yargıtay bu konuda, 'Siyasetçiler kendilerine yönelik alkışlar kadar sert eleştirilere de katlanmak zorundadır. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı olarak da bu eleştirilerden muaf değildir. Söz konusu haber ifade özgürlüğü kapsamındadır, hukuka uygundur. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum" dedi.

POLAT: SORU SORMAYI BIRAKTIĞINIZDA GAZETECİLİKTEN GERİYE BİR ŞEY KALMAZ

Ardından Fatih Polat söz aldı. Daha önceki savunmalarını tekrar ettiğini ifade eden Polat, "Dün ABD'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın çok önemli bir görüşmesi vardı. Türkiyeli gazeteciler sadece Trump'a soru sorunca Trump 'Siz gerçekten gazeteci misiniz yoksa devlet için mi çalışıyorsunuz?' diye sordu" hatırlatmasını yaptı.

Erdoğan'ın avukatı "Bunun duruşma ile ne ilgisi var?" deyince mahkeme başkanı , "savunma hakkı var" diyerek avukata müdahale etti.

Polat sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu şekilde soru soran gazeteciye dava açıp da sormayanları uçağa alıp geziye götürünce, böyle trajik bir tablo ortaya çıkıyor. Dünyanın her yerinde soru sormayı bıraktığınızda gazetecilikten geriye bir şey kalmaz. Bu nedenle soru sormaya devam edeceğiz.

MAHKEME, "İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKI KULLANILMIŞTIR" DİYEREK BERAAT KARARI VERDİ

Polat'ın beyanının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, beraat kararı verdi.

Beraat kararının gerekçesinde "Haberde yer alan ifadelerin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla faaliyet gösteren basının Anayasa Mahkemesinin 28 ve devam eden maddelerinde olan haber verme özgürlüğü dolayısıyla ifade özgürlüğü kapsamında bir hak olup Türk Ceza Kanununun 26/1 maddesi gereğince hakkın kullanılması hukuka uygunluk nedeni olduğundan bu hakkın kullanılmasının sınırları da aşılmadığı kanaatine varıldı" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Evrensel Gazetesi

Giresun'da gözaltına alınan gazeteci Canan Coşkun'un ifade işlemi tamamlandı Medya 'O düzenleme hayata geçerse 800'e yakın gazete kapanacak' Medya 14 Kasım 2019 gazete manşetleri Medya Fatih Altaylı: Başkası yazar mı bilmiyorum ama ben yazayım... Medya