Gebe çalışanlar sahaya sürüldü: 'Çaresiz durumdayız...'

Abone ol

İşbaşı yapmak zorunda bırakılan gebe çalışanlar seslerini yetkililere duyurmak istiyor.

Yoğun bakım ve ameliyathane hemşiresi olarak görev yapan Dilek Akçabelen yakalandığı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Koronavirüs salgını başladığında 34 haftalık hamile olan 30 yaşındaki Akçabelen, yüksek ateş ve bel ağrısı şikâyetiyle 11 Nisan’da hastaneye kaldırıldı. Hastanede bebeği sezaryenle alınan Akçabelen, durumu hızla kötüleşince doğumun ertesi günü yoğun bakıma kaldırıldı. Hayatını kaybeden Akçabelen’in akciğerlerinin iflas ettiği ortaya çıktı.

İdari izinlerle ilgili düzenleme, geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelge gereğince; engelli personel, hamileler, yasal süt izni kullananlar göreve başlamak zorunda bırakıldı. Akçabelen gibi gebe çalışanlar, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığından endişe ederek seslerini Twitter üzerinden yetkililere duyurmaya çalıştı.

‘ÇARESİZ DURUMDAYIZ’

Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; 12 haftalık hemşire gebe Y.B., risk altında olduklarını vurgulayarak şunları anlattı:

“Özellikle sağlık çalışanı gebeler riskli birimlerden uzak tutulmaya çalışılsa da hastaların girip çıktığı kapıları, asansörleri, merdivenleri kullanmak zorunda. Özel aracı olmayanlar toplu ulaşım kullanarak hem kendilerini hem de mesai sonrası toplumu riske atıyor. Ayrıca ağrı kesici gibi ilaçların bile bebek ve gebe üzerine etkisi tam anlamıyla bilinmezken olası COVID durumunda kullanılacak olan ağır ilaçlar hem anneyi hem bebeği hayati riske atar.”

Dilek hemşirenin hamile olmasaydı hastalığı atlatabilme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Y.B., “Gebelik kadının bağışıklığını baskıladığı için bu hastalığı yenme ihtimali daha da düştü ve neticesinde acı tabloyla karşılaştık. Çaresiz durumdayız.”

YILLIK İZİN YASAK

1 Temmuz’a kadar yıllık izinlerinin kaldırıldığını aktaran 30 haftalık gebe hemşire İ.Ş. ise şöyle konuştu: “Risk henüz ortadan kalkmamasına rağmen aynı diğer hamile arkadaşlarım gibi insanlarla diz dize kol kola burun buruna çalışmak için dün sahaya sürüldüm. Henüz bulaş yolları, bulaş mesafesi, kuluçka süresi bilinmeyen bir virüse karşı maskenin yeterli koruma sağlamayacağını hepimiz biliyoruz. Sosyal mesafe benim mesleğimde uygulanabilecek bir kriter değil.”

Vergi uzmanı Ozan Bingöl: Yeni dolaylı vergilerin geleceği şüpheleri var Ekonomi Yurttaşın çığlığı e-Devlet'e yansıdı: Aramalar tarihi zirvesine çıktı Ekonomi Normalleşme uyarısı: Birinci dalganın ikinci piki diyebiliriz Ekonomi EPDK'dan akaryakıt şirketlerine fiyat uyarısı Ekonomi