Gece atıştırmalarından kurtulmak için 10 ipucu

Abone ol

Diyetisten Sanem Apa, gece atıştırmalarından kurtulmak için 10 ipucunu paylaştı.

Diyetisten Sanem Apa, gece atıştırmalarından kurtulmak için 10 ipucunu paylaştı.

NEDEN GECE YİYORSUNUZ?

Gün içinde yemek düzenininiz çok kısıtlıysa geceleri açlıkla karşı karşıya kalırsınız. Beyniniz gerekli enerjiyi sağlayabilmek için önce şekerli ve kalorisi yüksek besinlere yönelmek ister. Geceleri yemek bazen de tamamen alışkanlık ve sıkıntıdan kaynaklanır. Bununla birlikte gece yemeleri, ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ ve ‘gece yeme sendromu’ olmak üzere bazı yeme bozukluklarıyla bağlantılı olabilir. Her ikisinde de üzüntü, öfke, hayal kırıklığı gibi duygular yemek yiyerek durdurulmaya çalışılır. Gece yemek yeme atağı olanlar, günlük alınması gereken kalorinin yüzde 25’ten fazlasını tüketebilirler. Bu da obezite ve çeşitli sağlık problemlerinin artışıyla karşımıza çıkar.

TETİKLEYİCİYİ KEŞFEDİN

Aç olmamanıza rağmen kendinizi gece yemek yerken buluyorsanız önce durup düşünün. Genellikle o an içinde bulunduğunuz bir duygusal ihtiyacı karşılamak için yediğinizi keşfedeceksiniz. Gece yeme nedeninizi, tetikleyicileri bulmak için ‘beslenme ve ruh hali’ durumunuzu gösteren defter tutabilirsiniz. Duygularınızı takip etmek gece yeme davranışını durdurmanıza yardımcı olur.

UYKUSUZ KALMAYIN

Uykusuzluk, şeker metabolizmasını bozabilir. Açlık, iştah ve vücut ağırlığı düzenlemesine bağlı hormonları olumsuz etkileyebilir. Az uyuduğumuzda açlıkla yorgunluğu birbirine karıştırabilirsiniz. Bu nedenle her gece 6-8 saat uyumaya özen gösterin.

YEMEKLERİNİZİ PLANLAYIN

Gün boyunca yediklerinizi kaydedin. Tüm besin öğelerinin alımını yeterli ve dengeli olacak şekilde sağlıyorsanız gece yeme ataklarınız azalır. Araştırmalar, düzenli yemek planları olan kişilerin daha iyi iştah kontrolüne ve daha düşük vücut ağırlığına sahip olduklarını gösteriyor. Günde 3 kereden az yiyorsanız iştahınızı ve yiyecek seçimlerinizi kontrol etme yeteneğiniz azalır.

STRES ÇOK ETKİLİ

İnsanlar gerçek açlıktan ziyade genellikle sıkıntıdan, stresten veya alışkanlıktan yemek yiyor. Yemekten önce kendinize şu soruları sorun: Acıktım mı? Susadım mı? Yoruldum mu? Sıkıldım mı? Eğer üzgün, endişeli veya stresli olduğunuzda yediğiniz fark ettiğiyseniz rahatlamak için başka bir yol bulmaya çalışın. Örneğin gevşeme ve nefes egzersizleri yapın, ılık bir duş alın.

HER ÖĞÜNDE PROTEİN VE LİF OLSUN

Gerçekten aç olduğunuz için atıştırma ihtiyacı duyuyorsanız her öğünde proteine (et, yumurta, peynir gibi) yer verin. Sık sık yüksek proteinli öğünler yemek, gece yeme isteğini yarı yarıya azaltıyor. Bu arada tok hissetmek için mutlaka her öğünde lifli gıda bulundurun. Tam tahıllar, fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, sebzeler, meyveler, yağlı tohumlar yüksek lif içerir.

EVDE ABUR CUBUR BULUNDURMAYIN

Geceleri yüksek yağlı, yüksek şekerli abur cubur yemeye eğiliminiz varsa kesinlikle bu tarz yiyecekleri satın almayın. Bunun yerine yoğurt, fındık, badem, ceviz, kaju, leblebi, taze veya kuru meyveler, kefir, peynir, muz, bitter çikolata gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Ama bunların da miktarına dikkat etmeyi unutmayın.

YEMEK YERKEN ODAKLANIN

Televizyon önünde, video oyunları oynarken veya internette gezinirken yemek yemeyin. Bu alışkanlıklar, hangi besini ne kadar yediğinizden sizi uzaklaştırır, beyninize giden tokluk sinyallerini azaltır. Yemek sırasında sadece yediklerinize odaklanın, yemeğinizi yavaş yavaş keyfine vararak yiyin.

SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Açlık ve susuzluğu karıştırmak çok sık karşılaştığımız bir durum. Açlık durumunuzda öncelikle bir bardak su içip yaklaşık 20 dakika bekleyin. Yatağınızın yanına 1 bardak su koymak, atıştırmadan önce su yudumlamanızı hatırlatabilir. Uykunuzun bozulmaması için yatmadan en az 3 saat önce kafeinli içeceklerden kaçının. Gün içerisinde mutlaka 2.5- 3 litre su aldığınızdan emin olun.

21 GÜN SABREDİN

Bir davranışı yenisiyle değiştirmek ortalama 21 gün sürer. 21 gün boyunca gece yemelerinden uzak durun. Kendinize karşı sabırlı olun. Yıllardır sahip olduğunuz bir alışkanlığı değiştiriyor olabilirsiniz. Bu süreci tamamladıktan sonra kendinize bir öğün ödül verin.

Masa başı çalışanları tehdit eden 6 hastalık Sağlık Korktuğu için aşı yaptırmadı, yoğun bakımdan seslendi: Her gün ölümü düşünerek uyuyamadım Sağlık Uzmandan uyarı: ‘Raynoud Sendromu’ enfeksiyona neden olabilir Sağlık Kan kusmanın nedenleri bunlar olabilir Sağlık