Gençleri yurt dışına ‘kaçan’ Türkiye’ye yabancı öğrenci akını!

Abone ol

Türkiye’nin kritik önemdeki liselerinde eğitim alan öğrencilerin büyük çoğunluğu yurt dışına gitmeye karar verirken; Türkiye, özellikle Orta Doğu ülkelerinden öğrenci göçü alıyor.

SERHAT YILMAZ / GERÇEK GÜNDEM - Daha iyi bir gelecek kaygısı ile Türkiye’den ayrılarak eğitim ya da iş imkanları için yurt dışına giden gençlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Özellikle ekonomik krizin hissedilmeye başladığı 2018 yılı ile birlikte bu sayı radikal bir şekilde arttı.

2017 yılında yurt dışına göç edenler arasındaki genç nüfusun oranı yüzde 20 iken bu oran 2019’a gelindiğinde yüzde 41’e ulaştı.

KRİTİK LİSELER ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye’nin sayılı liselerinde eğitim alan öğrenciler ise yüksek öğrenimleri için yurt dışını tercih ediyor.

CHP Ar-Ge Bilim Kurulu’nun hazırladığı ‘AKP’nin Yol Açtığı Büyük Beyin Göçü’ başlıklı rapora göre İstanbul Erkek Lisesi’nden 2019’da mezun olan gençlerin yüzde 52,6’sı, Alman Lisesi’nden mezun olanların yüzde 94,7’si, Galatasaray Lisesi mezunlarının da yüzde 32,6’sı yükseköğrenim için Almanya, ABD, Kanada ya da Fransa’ya gitti.

Ayrıca Robert Kolej mezunlarının yüzde 52'si, Saint Joseph mezunlarının da yüzde 40'ı yurtdışında.

TÜRKİYE’YE ÖĞRENCİ AKINI

Türkiye’nin kritik önemdeki liselerinde eğitim alan öğrencilerin büyük çoğunluğu yurt dışına gitmeye karar verirken; Türkiye, özellikle Orta Doğu ülkelerinden öğrenci göçü alıyor.

EN ÇOK ÖĞRENCİNİN GELDİĞİ 5. AVRUPA ÜLKESİ

YÖK’ün 2019-2020 yılına ait verilerine göre, 2019-2020 yıllarında en çok uluslararası öğrenci alan avrupa ülkesi 452 bin 75 öğrenci ile İngiltere oldu. İngiltere’yi 395 bin öğrenci ile Almanya, 358 bin öğrenci ile Fransa, 250 bin 568 öğrenci ile Rusya takip etti.

Türkiye ise 185 bin 47 öğrenci ile 5. Sırada yer aldı.

İTALYA VE HOLLANDA’YI GERİDE BIRAKTI

Türkiye, 185 bin aşan uluslararası öğrenci ile birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.

Aynı yılların verilerine göre, 97 bin 563 öğrenci İtalya’ya eğitim almak için gitti.

İtalya’yı, 96 bin 289 öğrenci ile Hollanda, 73 bin 964 öğrenci ile Avusturya, 64 bin 927 öğrenci ile İspanya, 63 bin 925 öğrenci ile Polonya izledi.

İKİ YILDA YAKLAŞIK 60 BİN ÖĞRENCİ ARTTI

Türkiye’ye eğitim almak için gelen uluslararası öğrencilerin sayısı 2 yılda büyük bir artış gösterdi.

2017-2018 yılları arasında 125 bin 138 öğrenci alan Türkiye, 2 yılda bu sayıyı yaklaşık 60 bin arttırdı.

ORTA DOĞU ÜLKELERİ ÖNE ÇIKIYOR

Yine YÖK’ün verilerine göre, 2019-2020 yıllarında Türkiye’ye gelen 185 bin 47 öğrencinin büyük çoğunluğu Orta Doğu ülkelerinden geldi.

Türkiye’nin en çok uluslararası öğrenci aldığı ülkeler şöyle:

-Suriye

-Azerbaycan

-Türkmenistan

-Irak

-İran

-Afganistan

-Somali

-Mısır

-Yemen

-Ürdün

DİKKAT ÇEKİYOR

Daha iyi bir gelecek kaygısı ile Türkiye’den ayrılarak eğitim ya da iş imkanları için yurt dışına giden eğitimli gençlerin sayısı her geçen gün artarken; Türkiye’ye yönelik öğrenci göçündeki artış dikkat çekiyor.

Söz konusu durum akıllara AKP’li yıllarda Orta Doğu ve Asya’ya yönelik politikalarının bir sonucu olabileceğini getiriyor.

Yüz yüze eğitim devam edecek mi? Milli Eğitim Bakanı Mahmut özer okullarda son durumu açıkladı Eğitim Pandemide okullarda temizlik sorunu: 1 hizmetliye düşen öğrenci sayısı ortaya çıktı Eğitim Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı güncellendi Eğitim Hibe krizi, vize krizi getirdi: 'Konsolosluğu ikna edemezsem ne olacak bilmiyorum' Eğitim