Geniz eti problemlerinin çocuklar üzerindeki 12 etkisi

Abone ol

Çoğu zaman ihmal edilen geniz eti problemi ihmal edilmesi durumunda çocuklarda birçok rahatsızlığı tetikleyebiliyor.

Çoğu zaman ihmal edilen geniz eti problemi çocuklarda davranış bozukluğundan gelişme geriliğine kadar birçok soruna neden olabiliyor.

Geniz eti sorunları 6 aydan önce görülmezken daha çok 2- 8 yaş arasındaki çocukları etkiliyor. Tedavi için cerrahi önerilmişse vakit kaybetmeden ameliyat ile sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Serveren Yurtsever, çocuklarda geniz etinin yol açtığı problemler ve tedavi hakkında bilgi verdi.

Savunma görevi hastalığa dönüşebilir

Mikroorganizmalara karşı savunma sistemlerinden biri olan geniz eti; genetik ve alerjik gibi nedenlere bağlı olarak çocukların daha sık enfeksiyona maruz kalmasına yol açabilir. Asıl görevi savunma olan geniz eti, bakteriyel tabakanın gelişmesiyle birlikte problem haline dönüşebilmekte ve vücut için bakteri kaynağı olabilmektedir. Büyüyen geniz eti, burun havayolunu tıkar ve çocuk burun solunumu yapamaz. Buna bağlı olarak da pek çok sağlık sorununa da neden olabilir.

Çocukluk çağındaki pek çok hastalığın nedeni…

Geniz etinin sebep olabileceği hastalıklar şöyle sıralanabilir:

Sinsi seyreden işitme kaybı

Horlama ve gece uykuda solunum durması

İdrar kaçırma

Uyku sırasında salınan büyüme hormonunun etkilenmesine bağlı olarak gelişen büyüme sorunları

Yüz görünümünde şekil bozuklukları

İştahsızlık

İyi nefes alamayan ve kaliteli uyku uyuyamayan çocuklarda sık görülen hiperaktivite ve davranış bozuklukları

Okul başarısızlığı

Kronik sinüzit ve geceleri durmayan öksürükler

Ağız solunum nedeniyle vücutta hissedilemeyen sıvı kayıpları ve ağız kokusu

Ağız solunumuna bağlı diş çürükleri

Burun içi fizyolojisinin bozulmasına bağlı gelişen burun kanamaları

Cerrahi tedavi için vakit kaybedilmemeli

Geniz eti probleminin tedavisi hastaların büyük bir kısmında cerrahi olarak yapılmakta, bazı hastalar da ilaç tedavisi ile takip edilmektedir. Tanıda; bakış muayenesi sırasında yüz bölgesinde şekil bozukluğunun belirlenmesi, endoskopik yöntemler, direkt grafi ve gerekirse BT görüntüleme yöntemleri kullanılır. KBB uzmanı muayenesinden sonra ailenin şikayetleri de dinlenerek çocuğu rahatsız eden geniz eti için gerektiğinde ameliyat kararı verilebilir. Ameliyat öncesi sık bademcik enfeksiyonu mutlaka sorgulanmalıdır.

Kulaklar da iyice incelenmeli ve basınç testi yapılmalıdır. Eğer ameliyat önerilmişse; bakteri kaynağı haline gelen, çocuğun yüz gelişimini, uyku düzenini ve gelişimini bozan geniz eti problemi için zaman kaybedilmemesi gerekir.

TTB'den Sağlık Bakanlığı'na 'alternatif' tepkisi Sağlık Göze limon damlatmak zararlı mıdır? İşte yanıtı Sağlık Hangi kokular işyerinde verimliliği artırır? Sağlık Trafik kazasından sonra komaya giren kadın 27 yıl sonra uyandı Sağlık