Gıda krizine çözüm getiren ortaokul öğrencisi Türkiye birincisi oldu
TÜRÇEV tarafından yapılan Uluslararası Çevrenin Genç Sözcüleri programı kapsamında geliştirdiği Hiçbir Şey Yapma Tarımı’ adlı projesiyle gıda krizine çözüm getiren 6. sınıf öğrencisi Jülide Çiçek birinci oldu.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yapılan Uluslararası Çevrenin Genç Sözcüleri programı kapsamında ve Meraklı Çocuk Bilim Akademisinin kolaylaştırıcılığında geliştirdiği 'Hiçbir Şey Yapma Tarımı’ adlı projesiyle gıda krizine çözüm getiren 6. sınıf öğrencisi Jülide Çiçek birinci oldu.
DANİMARKA'DA TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK
İstek İzmir Okulları 6. sınıf öğrencisi Jülide Çiçek, gıda krizine çözüm olması için ‘Hiçbir Şey Yapma Tarımı’ adlı bir proje geliştirdi. TÜRÇEV tarafından yapılan Uluslararası Çevrenin Genç Sözcüleri programı kapsamında ve Meraklı Çocuk Bilim Akademisinin kolaylaştırıcılığında geliştirdiği projeyle, Türkiye birincisi oldu. UNESCO Green Citizens Programına Türkiye’den kabul alan ilk projenin de yürütücüsü olan öğrenci, Danimarka'da Türkiye’yi temsil edecek.
Sözlerine projenin çıkış noktasını anlatarak başlayan Jülide Çiçek, "Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yakın gelecekte görülebilecek bir gıda krizine nasıl hazırlıklı olabiliriz? Böylesi bir duruma karşı bireyin ve toplumun direnci nasıl artırılabilir?" sorularına yanıt bulmak adına yola çıktığı projesinde Japon filozof/çiftçi Fukuoka'nın metodundan ilham aldıklarını ifade etti.
"BU ÇÖZÜM MAKİNE VE GÜBRE OLMADAN GIDA KAYNAĞI ÖNERİYOR"
İklim krizi ve buna bağlı olarak gıda krizi konusunda endişelendiğini belirten Çiçek, “Arkadaşımla birlikte sürdürülebilirlikle ilgili bir proje hazırlamak istedik. Bu sorunu araştırırken Masanobu Fukuoka'nın ‘Do Nothing! Farming’ ile ilgili yaptığı çalışmalara denk geldik ve bu konuda araştırma yapmaya karar verdik. İnsanların kendi kendine yetişen yenilebilir bitkilerden faydalanması, gıda tüketimini yıllarca erteleyebilir. Makine, gübreleme, bakım vb. kullanımlar olmadan bir gıda kaynağı öneriyor bu çözüm” dedi.
"OT VE BİTKİLERİN KARIŞIMIYLA YENİ GIDA KAYNAKLARINA ULAŞACAĞIZ"
“Bu çalışmada tarım, hatta bilindik anlamda bir ‘üretim’ yok" diyen Çiçek, projesini şöyle anlattı:
"Doğada özellikle dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen besin değeri yüksek ve birçoğu da şifalı otu, bitkiyi yeniden sofralarımızla buluşturma düşüncesi var. Binlerce yıl insanların doğal olarak sürdürdükleri beslenme alışkanlıklarını yeniden yaşama geçirmek mümkündür. Biz bunu göstermek istedik.
Toprağa, doğaya hiçbir zarar vermeden, kimyasallar ya da katkı maddeleri kullanmadan da sağlıklı beslenmek mümkün. Biz bu bitkileri yerinde görerek, yerli halkla birlikte yeniden tanıdık. Adlarını öğrendik. Nasıl kullanılacaklarını öğrendik. Çalışmamızın devamında yeniden keşfettiğimiz bu ot ve bitkilerin karışımıyla yeni besin maddelerine de ulaşacağız. İşte o zaman çalışmamız bir çeşit üretim aşamasına da geçmiş olacak."
Kazandığı başarıyı büyük bir sürpriz olarak niteleyen 6. sınıf öğrencisi Çiçek, duygularını “UNESCO'nun geniş kitlelere ulaşma potansiyelinden dolayı projemiz oldukça fazla sayıda kişiye ulaşacaktır. Projemizin bir çözüm olabileceğine inandığımız için daha da gururluyuz” diyerek ifade etti. (DHA)