Gözler Merkez Bankası'nda: Dolar güne nasıl başladı?
Dolar/TL, hafta boyunca 7.5'in hemen altında yatay bir seyir izledikten sonra, dün Türkiye piyasalarının kapanışı itibarıyla artan küresel risk iştahı ile 7.40'ın altına indi.
Dolar/TL, hafta boyunca 7.5'in hemen altında yatay bir seyir izledikten sonra, dün Türkiye piyasalarının kapanışı itibarıyla artan küresel risk iştahı ile 7.40'ın altına indi. Piyasa yön belirleyici olarak bugün saat 1400'da açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklanmış durumda.
Asya borsaları, yatırımcıların yeni göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden’dan COVID-19 salgınının yarattığı tahribatı toparlamak için daha fazla ekonomik destek adımı beklemeleriyle, ABD piyasalarını izleyerek yeni rekor seviyelere yükseldi.
Küresel piyasalarda dolar Biden yönetimi döneminde devasa büyüklükteki ABD mali destek paketinin büyümeyi destekleyeceği iyimserliğinin, güvenli liman para birimlerine olan talebi düşürmesiyle başlıca para birimleri karşısında değer kaybını sürdürüyor. Dolar endeksi =USD dün neredeyse değişim göstermeden kapandıktan sonra bugün %0.1 düşüşle 90.335’e geriledi.
TCMB’den genel beklenti, ve Aralık 2020’de dezenflasyonu sağlamak adına gerçekleştirdiği toplam 675 baz puan artışın ardından atılan adımların etkisini izlemek adına faizleri yüzde 17’de sabit tutacağı şeklinde.
Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, “TCMB fiyatlamalarına baktığımızda bugün için yeni bir faiz artırımının piyasada fiyatlandığını söyleyemeyiz. Mevcut konjonktürde faizin yabancı yatırımcılar için %5 ile yeterli ve benzer ülkelerin üzerinde bir reel faiz verdiğini görüyoruz. Dolarizasyondan dönüş ise başlamış değil. Belki bu açıdan bazı piyasa oyuncuları yeni artış bekleyebilir. Ancak siyasi söylemler ve piyasa fiyatlamalar düşünüldüğünde sürpriz olur ve TL’de belirgin bir değer kazancı getirebilir” dedi.
Reuters anketine göre TCMB’nin yılın ikinci yarısı itibarıyla ise faiz indirimlerine başlaması ve 375 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor.
İstanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, “İki ay daha para politikası sıkı kalsa, manşet enflasyon kışın yükselmeye devam etse dahi, dışardan gelen para sayesinde dolar/TL 7-7.3 bandına gelir, bizim vatandaş da bir miktar döviz bozar. Bu hesabı TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın kolaylıkla Erdoğan’a izah edeceğini düşünürüz. Dolayısıyla mart toplantısına kadar faiz indirimi beklemiyoruz” dedi ve ekledi:
“Dolar/TL’de 7.3 hedefimizi koruyoruz, TCMB’nin pas geçeceği varsayımı ile, uzun vadeli DİBS’te alım bekliyoruz. CDS ve eurobondlarda bir miktar prim potansiyeli var.”
Mart ortasında ise ABD ve Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’lere yönelik pazarlıkların başlayabileceğini, olumsuz senaryoda dolar/TL’nin 10’a kadar yükselme ihtimali bulunduğunu da belirtti.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 330/338 seviyesinde.
Yabancı yatırımcılar tarafından TL’ye yönelik öneriler sürerken lokal yatırımcılarda ise dolarizasyondan dönüş için bir sinyal henüz görülmüş değil. Socienete Generale geçen hafta dolar/TL’de 6.7 hedefi ile öneri yaptı. Yurtiçi yerleşiklerin altın ve döviz hesapları 8 Ocak haftasında yeni tarihi rekor olan 235.86 milyar dolara yükselmiş durumda. Döviz mevduatlarının toplam mevduattaki payı da %53.4’e yükselmiş durumda. Güncel veriler bugün saat 1430’da açıklanacak.
Kamu bankalarının 2020 ortasında 12 milyar doları aşan döviz açık pozisyonu 8 Ocak haftası itibarıyla 1 milyar doların altına inmiş durumda. İlgili güncel veri de bugün açıklanıyor.
TCMB’nin son 2 yılda 130 milyar dolarlık rezerv kaybında önemli bir etkisi bulunan dolarizasyonda henüz çözülme olmaması piyasalarda önemli bir endişe olarak takip edilmeye devam ediyor.
TCMB’nin bugün açıklayacağı haftalık rezerv verilerinde Hazine’nin 1 milyar euro kaynaklı eubond itfası nedeniyle düşüş bekleniyor. Öte yandan bu hafta ihdaç edilen 3.5 milyar dolarlık eurobond ise rezervlere ay sonunda etki edecek.
Kaynak: Sözcü