Gülay Yedekci: Mutlu, keyifli bir Beşiktaş

Abone ol

Beşiktaş Belediye Başkanı aday adayı, eski CHP Milletvekili Gülay Yedekci projelerini anlattı.

Eski CHP Milletvekili Gülay Yedekci Beşiktaş Belediye Başkanı aday adayı. Hayalindeki Beşiktaş’ı ve projelerini Birgün gazetesinden Rıfat Kırcı'ya anlatan Yedekci, belediye başkanı seçildiğinde mahalle meclisleri kuracağını ve mahalleyle ilgili kararların o mecliste halkın kendisi tarafından alınacağını söylüyor.

► Sizce ideal bir belediye ve belediye başkanı nasıl olmalı?

İnsanı merkez alan, kentte yaşayan insanların huzurla, keyifle, mutlulukla yaşayabilmesini sağlayan bir belediye ve belediye başkanı olmalıdır. Sadece insanların değil, o kentte yaşayan kedilerin, köpeklerin, ağaçlarının yani o kentin insanları dışında diğer sakinlerinin de sorumluluğunu alan ve oradaki her canlının mutluluğunu sağlayan bir belediye olmalı. Belediye başkanı da bütün bunları sağlayabilmelidir. Yaşam standardının ve hayat kalitesinin yükselmesini sağlamalıdır. Bu birkaç yollu yapılabilir. Bunların ilki çevre ve yapıların doğru düzenlenmesi ve insanın merkez alınması. İkincisi değişen dünya düzenini, teknolojiyi ve dünyadaki çağdaş belediyeyi kavrayarak sağlanabilir. Üniversitede öğrencilerime pergel gibi olmalısınız, bir ayağınız özünüzde durmalı diğer ayağınız ise dünyayı dolaşmalı ve kavramalı derdim. Kendi öz değerlerimize sahip çıkarken dünyadaki diğer değerleri de kendimize taşımalıyız.

► Öz değerimizden kastınız nedir? Bunu biraz açar mısınız?

Beşiktaş kent kimliğinin, kent kültürünün hayatta kalması için çalışmaların yapılması şart. Beşiktaş’ta çok önemli tarihi ve kültürel değerler var. Hem sivil mimari örnekleri, hem de birincil ikincil derece tarihi eserleri vardır. Çırağan Sarayı da bizim sınırlarımızdadır, ikincil derecede çok güzel sivil mimari örnekleri konut yapıları da vardır. Aynı zamanda da bir deniz kentidir Beşiktaş. Bunun yanı sıra Arnavutköy’ün çileği meşhurdur. Arnavutköy’de bir alanın yeni kent bostanları olarak düzenlenmesi burada çilek, domates, gibi sebze ve meyvelerin yetiştirilerek çocukların, ziraat öğrencilerinin toprakla etkileşiminin sağlanması gerekli. Günümüzde çocuklar apartmanlarda büyüyor. En azından okullarla anlaşma yaparak çocukların toprağa değmesi, her okulun orada küçük bir alanının olması sağlanarak çocukların bir bitkinin nasıl yetiştiğini görmesi önemli.

YENİLENEBİLİR ENERJİ

► Beşiktaş’ın sorunları nelerdir ve sizin çözüm önerileriniz nedir?

Kentte yapılacak cephe yenilemelerinde kendi cephesini kendi yenileyen kalker taşı gibi malzemelerin kullanılması gerekmekte. Sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerekiyor. Çarşı çok fazla insan hareketliliğinin ve yürümenin olduğu bir nokta. Burada yürüme enerjisinden elde edilecek elektrikle başta çarşıdaki esnaf olmak üzere daha sonra oradaki kent sakinlerinin elektrik ihtiyaçlarının ücretsiz olarak karşılanmasıyla ilgili bir pilot uygulama yapılabilir. Beşiktaş’ta çağdaş pazar kurulabilir ve orada organik ürünler belediyenin de aracılığıyla doğrudan üreticiden tüketiciye uygun fiyatlarla ulaştırılabilir.

► Birçok STK’de aktif görevlerde bulundunuz. Belediyelerin, belediye başkanlarının STK’lerle iletişimi nasıl olmalı?

Halkın içinde olmak STK’lerin de içinde olmak demek. Ben Demokratik Dayanışma Derneği’nde genel başkanlık yaptım. Hayatta Kal derneğinde genel başkan yardımcılığı yaptım. Sokak Çocukları Derneği’nde 7 yıl yöneticilik yaptım. Türkiye’deki ilk sürdürülebilir ve erişilebilir hayvan barınağı projesini çizdim. Ekolojik Kadın Köyü Projesi’yle Avrupa’nın en iyi mimarı ödülünü aldım, proje ise Avrupa’nın en iyi mimarlık projesi ödülünü aldı. Engellilerle ilgili çokça çalışma yaptım. Engelsiz kent engelsiz bina projesinde turuncu bayrak önerisini geliştirdim ve bu öneriyi Birleşmiş Milletler’de sundum. 2014 yılında Türkiye’nin en iyi mimarı seçildim. Bunların her birinin Gülay Yedekci Beşiktaş Belediye Başkanı olduğunda kente katacağı çok olumlu faydalar olacağı kanaatindeyim. Kenti bilmek ve kentliyle birlikte o kenti yönetebilmek gerek stk’lerle gerek halkla iletişimi sürdürülebilir kılmakla ilgili. İki dernek ziyaret edip 3 gün sonra umursamamak değil. Hep birlikte çalışabilmek önemli. Belediye başkanı olduğumda mahalle meclisleri kuracağım ve mahalleyle ilgili kararları o mecliste halk kendisi alacak. Ne yapılması gerektiğine beraber karar verecek ve sonra beraber kararları uygulayacağız. Şeffaf, açık ve denetlenebilir bir belediyecilik anlayışını ortaya koyacağız.

► Mimar olmanızın Beşiktaş’a katkıları olur mu?

Belediye başkanlarının mimar olması kenti her ölçekte görebilmesi, imar konularına hâkim olması ve planlamalar yapılırken kentliyi koruması kentlinin tarafında düşünmesi açısından katkı sağlar. Bana kalp ameliyatı yap deseniz ben bunu yapamam ama ben geleceğin şehirleri ve geleceğin mimarisi uzmanıyım. 5 yıl 10 yıl 60 yıl sonra nasıl bir Beşiktaş olmalı bunu hep beraber çok iyi planlarız. Mimar olmam bu açıdan çok iyi katkı sağlar.

► Peki 5 yıl sonra nasıl Beşiktaş olmalı?

Türkiye’de 23 milyon çocuk var ve 2 metre oynayacak alanları yok. Çocuklara güvenli oyun alanları oluşturacağız. Parsel arka bahçeleri kullanılmayan, kimsenin giremediği halde. Oraların düzenlenmesi ve büyük ölçekte çocuk oyun parkına dönüşmesi. Kameriyelerin konulup orada mahallelinin oturup unutulmaya yüz tutan mahalle ilişkilerinin diriltilmesi, sevgi ve dayanışma duygularının gelişmesi için o tür fiziksel ortamların yaratılması önemlidir. Fiziksel koşullar orada yaşayan insanların yaşam tarzını ve psikolojilerini etkiler. Yeşil, çiçek kokan, insanları huzurlu bir kent hayal ediyorum. Dayanışma ve birliktelik içinde bir Beşiktaş. Bunun yanı sıra rehberli sokak turları düzenlemeyi de planlıyorum. Rehberli sokak turları düzenleyerek tanıtacağız. Öncelikle iç turizmi sonra dış turizmi bunlara yönlendireceğiz. Kardeş Meydanlar Projemiz var. Dünyadaki Paris, Pekin, Roma gibi meydanları ya da Kızıl Meydan gibi meydanlar gelecek ve Beşiktaş’a’ konuk olacak. Bu 10 günlük etkinlikler halinde olacak. Dünyayla etkileşimin de arttığı bir proje olacak. Müziğiyle, kıyafetiyle kendi kültürüyle insanlar gelecek ve o arada o kültür bir festival havasında yaşatılacak. Gençlik festivalleri düzenleyeceğiz. Çarşı’nın bir sanat ve kültür merkezi olmasını istiyoruz. Ressamların sokaklarda resimler çizdiği, heykeltıraşların küçük heykeller yaptığı bir kent. Gençliğin kendini huzurlu, yaşlıların kendini güvende hissettiği bir kent çok önemli. İnsanların denize ulaşımı da olmalı. İnsanların geliri var ancak Türkiye şartlarında herkes zorlanıyor. Biz 25 yaş altı ve 60 yaş üstüne çayı ve ikramları bedava yapacağız, çayı 50 kuruştan servis edeceğiz. İnsanlar maddi sıkıntılardan dolayı evinden sokağa çıkamıyor biz insanlara kolaylık sağlayacağız. Öğrenciler için Beşiktaş esanafıyla anlaşarak yüzde 50 indirim sağlayan kartlar vereceğiz. Bu kartlarla öğrenciler Beşiktaş’taki lokantalarda indirimli yemek yiyebilecek. Böylece hem öğrenci hem esnaf kazanacak. Ücretsiz ring seferleri artacak. Belediyeye ücretsiz danışma birimleri koyacağız. Mesela butiği olan birisi o butiği büyütüp büyük bir firma olmak isterse ona ücretsiz danışmanlık yapacak. Bunların yanı sıra hayvan dostlarımızı için de hayvan otelinin, hastanesinin ve barınağının bulunduğu özel alanların tanzimi gibi çalışmalarımız olacak.

Mutlu, keyifli bir Beşiktaş

Biz geleceğin Beşiktaş’ını birlikte oluşturacağız. İnsanların mutlu keyifli olduğu, doğanın korunduğu, denize ulaşımın kolay ve ucuz olduğu, bütçelerini zorlamadan deniz kenarında çay kahve içebileceği ortamların oluşturulduğu ve Beşiktaş’ın Beşiktaşta yaşamanın keyfini sürmelerini hâkim kılmayı planlıyoruz. Şeffaf, hesap verebilir belediyecilik ortaya koyabileceğimize inanıyorum.

Gürsel Tekin: 'O 300 mahalleden en az 3 milyon oy almazsak...' Siyaset Meral Akşener 1989'u hatırlattı: 'AKP seçmeni kulak çekecek' Siyaset Vatandaştan Ekrem İmamoğlu'na: 'İstanbul'u bu zulümden kurtarın' Siyaset 'Aynı başarıyı büyükşehirde de göstereceğim' Siyaset