Gülşen'i tutuklatan savcı görev başında: Bu defa Celal Şengör’ü ifadeye çağırdı
Gülşen'i “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla tutuklamaya sevk eden savcı Türkşad Kunthan Uçuk, şimdi de Prof. Dr. Celal Şengör'ü bir televizyon programında söylediklerinden dolayı “dini değerleri alenen aşağılama” iddiasıyla ifadeye çağırdı.
Savcı Türkşad Kunthan Uçuk'un Prof. Dr. Celal Şengör'ü ifadeye çağırdığı öğrenildi.
Sözcü’den Fırat Fıstık'ın haberine göre, bahse konu soruşturma Şengör’ün 23 Mayıs’ta katıldığı bir televizyon programında söylediği şu sözler nedeniyle başlatıldı:
“Onların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil…Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o üç tane kutsal kitap denilen aslında… Hayır ama bu önemli Suriye din geleneği Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır.
Bizim bugün İbrahimi dinler dediğimiz işte Musevilik, Hristiyanlık, arkasından İslam yani Museviliğe bakıyorsun Musa peygamber diyorlar. O adamı da tarih bilmiyor. Yok öyle bir isim. Musevilerin kitabında bir Mısır’dan çıkış vardır meşhur. Yok öyle bir olay. Yani incelendi, yayınlandı.”
NE OLMUŞTU
Sanatçı Gülşen, nisan ayında verdiği bir konserde imam hatiplilerle ilgili sözlerinin yer aldığı bir video nedeniyle sabah saatlerinde gözaltına alındı.
Adliyeye sevk edilen ve burada ifadesi alınan Gülşen, tutuklamaya sevk edildi. Hakimlikçe hakkında tutuklama kararı verilen Gülşen, Bakırköy Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Yapılan itiraz sonucu Gülşen hakkında ev hapsi adli kontrolü verilerek tahliye edildi.
“Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik” kapsamına giren TCK 216 ile suçlanan Gülşen’i tutuklamaya sevk eden savcı ise usulsüz bir şekilde atandığını ortaya çıkardığım Türkşad Kunthan Uçuk’tu.
Savcı Uçuk, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 49 gün hapsedilen gazeteci Sedef Kabaş’ı da tutuklatan savcıydı. Gülşen’in gözaltına alınma sürecini, tutuklamaya sevkini benzer bir şekilde Sedef Kabaş da yaşamıştı.
Sosyal medyada, AKP’li isimler tarafından hedef gösterilen Kabaş gözaltına alınmış ve savcı Uçuk tarafından tutuklamaya sevk edilmişti.
Savcı Uçuk, 2018 yılında hukuk fakültesinden mezun olmuştu.
Uçuk, Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama Ve Nakil Yönetmeliği'ne aykırı bir şekilde İstanbul'da görevlendirilmişti. 30 Eylül 2021 kararı ile Osmaniye'ye atanan savcı Savcı Uçuk, 6 Ekim 2021 tarihinde Adli Yargı Kararnamesi ile 6 günde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmıştı.