Gürcistan'ın yeni başkanı Fransız olabilir

Abone ol

Gürcistan'da Pazar günü yerel ve genel seçimler birarada yapılacak. NATO müttefiki ülkenin yeni başkanının Fransa'nın eski Gürcistan Başkonsolosu Zurabişbili olması bekleniyor.

Gürcistan'da Pazar günü yerel ve genel seçimler birarada yapılacak. NATO müttefiki Güney Kafkasya ülkesi, yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusa sahip.

Seçimlerin ardından ülkenin yeni başkanı olması beklenen isim ise, sonradan Gürcistan vatandaşı olan bir Fransız.

Fransa'ya göçmüş Gürcü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Salome Zurabişvili'nin, Fransa'nın Gürcistan Başkonsolosu olarak atandığı 2003 yılına kadar Gürcistan'ı görmediği belirtiliyor.

Daha sonra dönemin Gürcistan Başkanı Mikhail Saakaşvili tarafından vatandaşlık verilerek dışişleri bakanlığına getirilen Zurabişvili, 2005 yılında yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle görevden alındı.

Görevden alınmasının ardından, Gürcistan'ın Yolu adında bir siyasi parti kuran Zurabişvili, Fransa'ya döndüğü 2010 yılına kadar bu partinin liderliğini yürüttü.

Gürcistan siyasetine, 2016'da bağımsız milletvekili olarak seçilen Zurabişvili'nin seçimlerdeki başlıca rakibi, geçmişte Saakaşvili'nin liderliğini yaptığı, 11 muhalefet partisini bünyesinde barındıran Birleşik Ulusal Hareket'in adayı Grigol Vaşadze.

Zurabişvili'nin, seçim kampanyası süresince, 2008'de Gürcistan ile Rusya arasında patlak veren savaşta Gürcü hükümetinin tutumunu "Rusya'nın provokasyonuna geldik" diyerek yorumladığı için eleştirildiği aktarılıyor.

Başkanlık makamının, geçtiğimiz yıllarda yetkileri başbakanlığa devredildiği için, büyük ölçüde sembolik olduğu ifade ediliyor.

Suudiler Rusya-Çin Yatırım Fonu'na 500 milyon dolar aktaracak Dünya Antarktika'da ilk suç işlendi! Dünya Kaşıkçı'nın oğlu Suudi Arabistan'dan ayrıldı Dünya Guardiola'dan mülteci yorumu: Bizleri kabul ettiler, onları niye kabul etmiyorlar? Dünya