'Haberin Bedeli' projesi: 58 gazeteci, 896 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı
Haberin Bedeli projesinin Ekim ayı raporuna göre bir aylık dönemde en az 58 gazeteci ve medya çalışanı yargılandı.
Gazeteciler Cemiyeti'nin Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi desteğiyle her ay görülen gazeteci davaları ve gazetecilerin karşı karşıya kaldığı hak ihlallerinin yer aldığı Haberin Bedeli projesinin Ekim ayı raporu açıklandı.
Artı Gerçek'ten Eda Taşkın'ın haberine göre; Haberin Bedeli projesinin Ekim ayı raporuna göre bir aylık dönemde en az 58 gazeteci ve medya çalışanı yargılandı. Gazetecilerin 896 yıla kadar hapsinin talep edildiği yargılamalarda üç gazeteciye toplamda iki yıl beş ay 12 gün hapis cezası ve 16 bin 660 TL para cezası verildi.
Açıklanan raporda, Ekim ayının gazeteciler açısında yargılama, baskı, tehdit ve saldırılarla geride bırakıldığı ifade edildi.
‘EKİM AYINDA 34 DURUŞMA GÖRÜLDÜ’
Rapordaki verilere göre, Ekim ayında dokuz kentte görülen 34 ayrı duruşmada en az 58 gazeteci ve medya çalışanı hakim karşısına çıktı. Gazeteciler hakkında bu yargılamalarda bir müebbet hapis cezası ile birlikte 272 yıl altı aydan 896 yıl altı ay 15 güne kadar hapis cezası ve 200 bin TL manevi tazminat talep edildi.
27 GAZETECİ ÖRGÜT ÜYESİ OLMAKLA SUÇLANDI
Gazetecilere en fazla Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında suçlamaların yöneltildiği bu yargılamalarda gazetecilerin 27’sine “örgüt üyesi olmak”, 11’ine “örgüt propagandası yapmak”, yedisine “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet Etmek”, dördüne ise “cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması yöneltildi.
Raporda, yargılanan gazetecilerden 10’u hakkında beraat kararı verildiği, karara bağlanan üç davada gazetecilere toplamda iki yıl beş ay 12 gün hapis cezası ve 16 bin 660 TL para cezası verildiği aktarıldı.
Gazeteciler üzerindeki baskıların sadece süren yargılamalarla sınırlı kalmadığına vurgu yapılan raporda, aynı dönemde yedi gazeteci hakkında yeni soruşturmalar açıldığı ve iki gazetecinin haber takibi sırasında gözaltına alındığı bilgisine yer verildi. Aynı dönemde dört gazeteci ise doğrudan saldırıya uğradı ve tehdit edildi.