Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: Telefon konuşmalarımızın yüzde 95’i işsizlikle ilgili
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Gerçek Gündem TV'ye yaptığı açıklamalarda Hatay'daki işsizlik sorunu hakkında bilgi verdi. Savaş, sorunun eğitim sistemindeki kökten değişim ile çözülebileceğini vurguladı.
GERÇEK GÜNDEM /
CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Youtube'da Gerçek Gündem TV'ye özel açıklamalarda bulundu.
Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu'nun sorularını yanıtlayan Savaş, sığınmacıların da yoğun olarak yaşadığı kentteki işsizlik sorunu hakkında konuştu.
“TELEFON KONUŞMALARIMIZIN YÜZDE 95’İ İŞLE İLGİLİ”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş sürekli iş arayışı ile ilgili yurttaşlardan talep aldığını belirttiği açıklamasında; “Bizim telefon konuşmalarımızın yüzde 95’i işsizlik ile ilgili. ‘Çocuğuma, torunuma, damadıma, kızıma iş’ diye. Genç işsizlik oranı bizim orada en az yüzde 30’dur. Bu çocukların çoğu da üniversite mezunu. Eğitim politikamız iflas etmiş durumda” dedi.
Avrupa’daki meslek edindirme yöntemlerinin Türkiye için de uygulanabileceğini söyleyen Savaş, “Avrupa’da ilkokuldan sonra öğretmenler çocukların kapasitesine, mental durumuna, eğilimine göre o çocukları yönlendiriyor. Kimi çırak oluyor tamirhanede, kimi ayakkabı ustası oluyor, kimi tarımla uğraşıyor, kimi doktor, öğretmen savcı, teknik eleman oluyor. Hem 20-30 yıl sonra ne ihtiyacımız var, bu çocuklar yetenekleri ile ne var ona bakıyorlar. Bu çocukların hiçbirisinin enerjisi boşa gitmiyor” diye konuştu.
“O ÇOCUKLARIN HAYATINI ÖLDÜRÜYORSUNUZ”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Biz apartman dairelerini bile üniversite yapmışız. Bu üniversitelerin çoğu yetersiz olduğu için eğitim de yetersiz oluyor. Hükümet 4-5 yıl çocukları hayata geç atattığı için işsizlik sorununu çözmüş oluyor. Ama o çocuğun hayatını öldürüyorsunuz… Hayat boyu mutsuz olacak çünkü yetersiz yetişmiş oluyor. Vasfını alamıyor” ifadelerini kullandı.
Biz meslek edindirme kursları yapıyoruz. Bir kısmı bunlardan faydalanıp iş elde edebiliyor. Ama çocuk yüksek beklentiyle yetiştiği, yetersiz olduğu için kimse işe almıyor. Kurslar veriyoruz. Hatay Meslek Edindirme kurumumuz var. Yüzde 10’u gerçek amacına kavuşuyor. Temel sıkıntı eğitimi kökten değiştirip ona göre yol tutulması.
Suriyeli gençler daha ucuz çalıştığı için bizim çocuklar daha dezavantajlı. Sigortada istemiyor Suriyeliler. Esnaflık yaparken muaflıkları var. Ticaret Odası’na para ödemiyor. Belli vergilerden muaf. O zaman rahat işyeri açabiliyor. Şu anda Adana ve Mersin’de makro, dış altın ticareti Suriyelilerin elinde. İnşaat yapabiliyorlar, turizm sektörü, çiftçilik ile ilgilenebiliyorlar. Öyle olunca pasta dilimi küçülüyor.”
TÜİK’TEN TARTIŞMA YARATAN VERİLER
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül dönemi işgücü istatistiklerine göre Eylül'de işsizlik yüzde 11,5 seviyesine geriledi. Geniş tanımlı işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise 0,2 puan artışla yüzde 21,9 olarak gerçekleşti.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak yüzde 21,5, istihdam oranı 0,3 puanlık artışla yüzde 32,7 oldu.
TÜİK’in verileri ise diğer veriler ile gündelik hayatın gerçeklerine uymaması sebebiyle tartışma yaratmıştı. TÜİK, ağustos ayı için 3 milyon 312 bin işsiz açıklarken, aynı zaman diliminde İŞKUR’a kayıtlı 3 milyon 342 bin işsiz sayısı dikkat çekti. DİSK-AR’a göre ise işsiz sayısı 7 milyon 337 bin kişi oldu.