Hazine arazileri peşkeş mi çekilecek?

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Tarım ve Orman Bakanlığının, hazineye ait arazilerin tarım arazisi olarak kiralanmasının önünün açılması kararına temkinli yaklaşıyoruz.” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “koranavirüsle mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının, hazineye ait arazilerin tarım arazisi olarak kiralanmasının önünün açılması kararına temkinli yaklaşıyoruz.” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Tekin, bu süreçte tarımsal faaliyette bulunan üreticilere verilen her türlü desteği olumlu karşılıyoruz, ama yapısal sorunlarına yönelik geçici değil, sürekliliği olan önlemler alınması gerekirdi. Böylesi bir dönemde çiftçiye üretim yaptığı tarlasında destek olunması gerekirken, hazine arazilerini tartışma konusu yapmayı çok doğru bulmuyoruz. Bakanlık her ne kadar bu alanlarda imar düzenlemesinin söz konusu olmayacağı ve arazilerin tarım alanı olarak kullanılacağının altını çizse de kafalarda yine de soru işareti oluşmuştur.

AKP iktidar olduğu 2002’den bugüne, Türkiye tarımda ihracatçı bir ülke konumundan ithalatçı bir ülke konumuna geldi. AKP iktidarıyla birlikte Türkiye, buğdaydan, mısıra, soyadan, tütüne, canlı hayvandan kırmızı ete, nohuttan mercimeğe kadar neredeyse her ürünü ithal ediyor ve ciddi bir dövizi başka ülkelerin çiftçilerine ödüyor.

Böylesi bir noktada ilk akla gelen önlemin, hazine arazilerin tarıma açılması değil, tüm girdi maliyetlerinin düşürülmesi olması gerekirdi. Hibelerin, mazot, gübre, ilaç, sulama suyu gibi giderlerde eş zamanlı indirimlerle, üretim maliyetinin düşürülmesini hiç akla gelmemişken ilk akla gelen işin hazine arazilerinin tarıma açılması olunca doğal olarak şu sorulara da Sayın Bakandan yanıt bekliyoruz.” dedi.

-Hazineye ait araziler, kaç yıllığına, hangi koşullarda ne kadar maliyetle ve hangi mevzuat hükümleri doğrultusunda tarıma açmayı düşünüyorsunuz? Bu konunun usul ve esaslarını ne zaman kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyorsunuz?

-Son 18 yılda, 3.5 milyon hektar kendisine ait araziyi ekmekten vazgeçen çiftçi, hazineye ait arazileri neden ekmek istesin? Bu arazilere yönelik özel teşvikler mi uygulamayı düşünüyorsunuz?

-Tarıma açılması planlanan 21 ilimizdeki hazine arazileri hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Diğer illerimiz neden muaf tutulmuştur?

-Hazineye ait arazilerinin erozyon riski bulunmakta mıdır? Bu arazilerin Toprak ölçümleri yapılmış mıdır? Toprak derinliği, eğimi gibi faktörler göz önüne alınmış mıdır? Ölçümleri yapılmamış ise, arazilerinin kontrolsüz bir biçimde üretime açılması tarım politikamız açısından doğru bir politika tercihi midir?

-Özellikle denize bakan, ranta açık hazine arazileri için çok sayıda hatırlı kişinin şimdiden devrede olduğu bilgisi vardır? Bu arazilerin geçmişte olduğu gibi yine yandaş kişi ve şirketlere peşkeş çekilmeyeceğinden nasıl emin olacağız.
Rantı yüksek, bu türde arazileri kapsam dışında bırakmayı düşünüyor musunuz?

-Mazot, gübre, ilaç, yem, sulama suyu, elektrik gibi tüm girdilerde maliyetleri düşürecek önlemleri ne zaman almaya başlayacaksınız?

Buğdayda hastalık sıkıntısı! Rekolte düşüşü kapıda Ekonomi Doların 1.3 TL'den 7 TL'ye 'gerilemesini' yazan Özdil: Zavallı ABD! Ekonomi AVM'ler açıldığında herkes istediği gibi dolaşamayacak: İşte yeni AVM kuralları Ekonomi 453 AVM'de açılış öncesi kriz: 'Zarar paylaşılmalı' Ekonomi