Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Enflasyon ocak ayında pik yapar ama Haziran 2023’e tek haneyle gireceğiz!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken "Enflasyon ocakta pik yapar ama Haziran 2023'te tek hane olur" açıklamasında bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündeminde yer alan konulara ilişkin olarak Bloomberg'e açıklamalarda bulundu.
Bloomberg HT'nin aktardığına göre enflasyonun ocak ayında pik noktaya ulaşmasını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün meydana geleceği görüşünü dile getirdi.
Nebati, “Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında" dedi.
'ARALIK AYININ KAMBURU'
Yıllık enflasyonun kurdaki yükseliş, ücret artışları, yeniden değerleme oranı kapsamında yapılan artışlar gibi etkenlerle ocak ayında pik noktasına ulaşmasını öngördüğünü anlatan Nebati, bu noktada kurun stabil hale gelmesinin ise bir avantaj olduğunu söyledi.
“Biz şu anda aralık ayının kamburunu taşıyoruz. Yazın gerek gıda fiyatlarındaki gevşeme, ki şu an dünyada bir enflasyon da var, bu ikisinin etkisinin azaldığı bir döneme giriyoruz. Enerji ihtiyacımızın azalması, gıda fiyatlarındaki normalleşmeler bizim artık yeni bir patikaya girdiğimizi gösteren en önemli aylar olacak” dedi.
'MERKEZ BANKASI'NIN NASIL KARAR ALACAĞINI BİLMİYORUM'
Bakan Nebati, Merkez Bankası’nın ilk çeyrekte gevşemenin etkisini izleme kararını desteklerken de “Merkez Bankası’nın nasıl karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, ocak, şubat ve mart ayını şöyle bir görmemiz lazım” değerlendirmesini yaptı.
Piyasa faizlerindeki patika ve finansal aktarım mekanizmasında görülen kopukluğa ilişkin de değerlendirmeler yapan Nebati, uyumsuzluğun başlangıçta “Merkez Bankası dayanamayacak, faiz artıracak” söyleminden kaynaklandığını ancak “oluşan güvenle” birlikte bu farkın da kapanmaya başladığını söyledi.
'BİRBİRİYLE DENGELİ BİR DÖNEME GİRİLDİĞİNİ GÖRÜYORUM'
Ardından “Şimdi baktığınız zaman mevduat faiz oranları da Merkez Bankası’na yakınsamaya başladı. Dolayısıyla birbiriyle dengeli bir döneme girildiğini ben görüyorum” ifadesini kullandı.
'KUR ATAKLARINI GÖRMEZDEN GELMEK KADAR TEHLİKELİ BİR ŞEY OLABİLİR Mİ?'
Kurdaki yükselişlerin önlenmesinin ardından Türkiye’nin ekonomideki yeni hedefinin enflasyonla mücadele olduğuna işaret eden Nureddin Nebati, şöyle devam etti:
"Şimdi biz enflasyonu çözeceğiz. Ondan sonra 2022 yılı tam bir dönüş, istikrar ve işlerin oturduğu bir yıl olacak. Önümüzdeki yıl bu sohbeti yaparsak, yapacağımız sohbette faizde, enflasyonda ve kurdaki bütün olumlu değişimlerin nasıl gerçekleştirildiğini siz bana soracaksınız. Çünkü enflasyon denilen şey üç günlük bir iş değil ki, faiz oranlarının inmesi, çıkması hızlı bir etki gösterir ama kur ataklarının Türkiye’deki etkisini yadsımak, görmezden gelmek, kur ataklarının bu kadar hızlı etkili olduğunu görmezden gelmek kadar tehlikeli bir şey olabilir mi?"
'TÜRKİYE KENDİ HALİNE BIRAKSANIZ BİLE YÜZDE 5 BÜYÜR'
Nebati, 2022 için büyüme beklentilerinin sorulması üzerine de “İddialı bir şey söylüyorum; büyümeyle ilgili de ben piyasadaki iştahı görüyorum” dedi.
Aynı süreçte büyüme için de tek haneli bir rakam öngördüğünü söylerken, “Tek hane olacak zaten de, ben iyi bekliyorum. Türkiye’yi kendi halinde bıraksanız bile 5 büyür” diye ekledi.
'KKM'YE 300 BİN KİŞİ KATILDI'
Nebati, kur korumalı mevduat (KKM) ürününden çarşamba akşamına kadar yaklaşık 300 bin kişinin yararlandığını belirtirken toplam büyüklüğün 126 milyar lirayı geçtiğini, bunun da yaklaşık yüzde 15'inin döviz hesaplarından geldiğini ifade etti.
19 YILIN ZİRVESİNDE
Verileri kamuyounda sık sık tartışma konusu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayında enflasyonun 36,08'e yükseldiğini açıklamıştı. Böylece yıllık enflasyon, Eylül 2002'den bu yana en üst düzeye yükselmişti.