HDP: İktidar ortağı olduğumuzda ekolojiden yana bir ekonomi politikası hayata geçireceğiz

Abone ol

HDP'nin 'Halk İçin, Halkla Birlikte Bütçe Buluşmaları'nda ikinci durak İstanbul oldu. İstanbul'daki ekoloji temelli buluşmada Naci Sönmez, "İktidar ortağı olduğumuzda doğadan, insandan, ekolojiden yana bir ekonomi politikası hayata geçireceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi, 'Halk İçin, Halkla Birlikte Bütçe Buluşmaları'nın ikincisini İstanbul'da gerçekleştirdi.

HDP'nin 'Ekoloji temalı bütçe buluşmasına' Can Europe, Marmara Üniversiteli akademisyenler, Yeşil Düşünce Derneği, Kaz Dağları Savunması, Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kuzey Ormanları Savunması, Extinction Rebelion (Yok oluş İsyanı)'dan katılımcılar ile ekoloji alanında çalışan bilim insanları, araştırmacılar ve aktivistlerle de katıldı.

Toplantıya HDP adına Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri Menekşe Kızıldere, Naci Sönmez, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Hüda Kaya, Necdet İpekyüz, Erol Katırcıoğlu katıldı. Toplantıda konuşan Kızıldere, "Bir araya gelme amacımız bütçe görüşmelerine ekoloji öncelikli bir hazırlık yapmaktır" diyerek toplantının amacını açıkladı. Kızıldere, şunları kaydetti:

KIZILDERE: EKOLOJİK SİSTEMİ KORUYAN BİR BÜTÇE HAZIRLAMA ARZUSUNDAYIZ

"Ekoloji Temelli Bütçe’den muradımız bakanlık ve devlet bütçesi oluşturulmadan önce bu konuya ilişkin kurumların, kişilerin, çalışanların, platformların, ekoloji alanında mücadele edenlerin sözünü doğrudan parlamentoya taşıyabilmek ve bunları aktarabilmektir.

Biz aslında çok uzun süredir çalışıyoruz. Halkımızın ne düşündüğünü ve ne hissettiğini, ne istediğini, karşı karşıya kaldıkları ekolojik kırımlara yıkımlara karşı öneri ve görüşleri nedir bunları toparladık. Fakat bugün toplu bir şekilde kurumlar ve kişilerle bir araya gelip devletin her bir yatırımı için nasıl ekolojik temelli bir bütçe olur konuşmak istiyoruz. Dünya bambaşka bir döneme girdi. Paris Anlaşması sürecinden sonrası bu dönüşümün bir parçası olduk. İster istemez bir değişim ve dönüşüm gerçekleşmekte. Fakat maalesef iktidar ve sermaye bu dönüşümü kendi çerçevesinde tutmak istiyor. Biz bu toplantılarla bütçe görüşmeleri öncesinde iktidar ve sermaye kıskacındaki bu iradenin karşısına halkın iradesini koymak istiyoruz. Ekolojik sistemi koruyan bir bütçe hazırlama arzusundayız."

Kızıldere'nin ardından konuşan Sönmez de uzun süredir bu konunun üzerine çalıştıklarını belirterek, "Hangi politikayı oluşturursanız oluşturun ekolojik anlayışı olmak zorunda" dedi. Yıl sonunda Meclis'te başlayacak bütçe görüşmelerini hatırlatan Sönmez, "Bugün Cumhur İttifakı, özellikle de AKP neoliberal politikaların sözcülüğünü yapan bir parti olarak ekosisteme zarar veren, doğayla uyumlu olmayan, ranta, talana, yandaşa dönük bir ekonomik siyaset yürütmekte. Bir iktisadi politika ortaya koymaktadır" diye konuştu. Sönmez, sözlerini şöyle devam ettirdi:

'İKTİDAR ORTAĞI OLDUĞUMUZDA EKOLOJİDEN YANA BİR EKONOMİ GELİŞTİRECEĞİZ'

"Ekoloji sadece börtü böcek meselesi değil, doğayı, çevreyi sevme, gönüllü bir mücadele etme meselesi değil, politikanın ana aksına oturmuş bir meseledir. 21’inci yüzyılda kapitalizmle mücadelede kapitalist politikalara karşı politika geliştirme ekolojist siyasetle mümkün olabilir. Ekonomiyi inşa ederken de gelir adaletsizliğine karşı politika kurarken de tüm bu adaletsiz sisteme karşı siyaset ortaya koyarken de ekolojist bir siyaseti merkezimize alıyoruz. Bu anlayışla yola çıktık. Dün Ergenede'deydik bir heyet halinde. Ergene’de toplumun farklı kesimleriyle temas ettik. Atık problemini Ergene Nehrinin nasıl zehirlendiğini bir kez daha yerinde görerek buna karşı parlamentoda nasıl muhalefet geliştireceğimize dair yol haritası oluşturmaya çalıştık. İktidar ortağı olduğumuzda doğadan, insandan, ekolojiden yana bir ekonomi politikası hayata geçireceğiz."

BEŞTAŞ: YÜZDE 1'İN BÜTÇESİ TOPLUMUN BÜTÇESİ DEĞİLDİR

Sönmez'in ardından HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da söz alarak, bütçe görüşmelerine atıfta bulundu.

"Halkın taleplerinin bütçe sürecinde yerine getirilmesi için çaba sarf ediyoruz" diyen Beştaş, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin dört bir yanında bütçe buluşmalarıyla halkın, toplumun, farklı kesimlerin taleplerini ve düşüncelerini bu bütçe görüşmelerine yansıtmak, görünür kılmak ve tabii ki bu taleplerin sağlanması için bu çalışmayı yürütüyoruz. Bütçe hakkı demokratik yönetimlerde en temel haktır. Halkın kendi vergilerinden oluşan bütçenin nereye, nasıl harcandığını dengeli olmadığını bilmek gibi bir hakkı var. Fakat Türkiye’de bu çok yaşama geçmiyor.

Rant dağıtımı, azami bir vergi toplama çabası var. Devasa faiz ödemelerinin düzenlendiği, denetim dışı bırakılan bir örtülü ödenek sistemi ve milyonlarca liralık israf kalemleriyle Bütçe Kanunu düzenleniyor aslında. Bütçe görüşmelerinin hepsinde olan biri olarak üzülerek söylemek istiyorum. Biz bunun tam aksini yani denetlenebilir, şeffaf ve hesap verebilir bir bütçe hakkını savunuyoruz HDP olarak. Ağrı’dan başladık. Ağrı bütün göstergelerde son sırada. Sıfır noktasında bir ilimiz.

Diyeceksiniz ki ikinci sırada neden İstanbul yer alıyor. Bazı veriler açısından İstanbul’da sıfır noktasını oluşturuyor bizce. İnşaat ve beton politikalarının sonucu kuraklık ve beraberinde getirdiği ciddi bir su sorunu var. Marmara Denizi’ni öldürecek seviyeye gelen müsilaj meselesi var, atık deposu haline getirilen Ergene Havzası var ve adeta rant görünce bir direktör halini alan AKP için cankurtaran konumunda olan bir Kanal İstanbul projesi var. Bu nedenle İstanbul ekolojik yaklaşım açısından, taleplerin bütçeye yansıtılması açısından önemli bir ilimiz durumunda. Son 20 yılda olmayan bir doğal afet var mı diye baktığımızda herhalde olmadı. Ekolojik bir yaklaşımın olmadığını en can yakıcı şekilde orman yangınlarında gördük. Uçak yok. Uçakların olmadığı, yangın söndürme için gerekli tertibatın olmadığı bir ülke yönetimi iş başında. Ve bu karanlık tablonun oluşmasında başrolde Bütçe Kanunu yer alıyor.

AKP birçok alanda olduğu gibi Bütçe Kanunu görüşmelerinde de halktan gizli saklı bir şekilde, kendi maddi ve siyasi çıkarlarına uygun bir şekilde Bütçe Kanununu ortağıyla beraber düzenleniyor. Buna izin vermemek, buna karşı etkili bir muhalefet yapmak adına bugün bu buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Geçmişte de buna ilişkin çok ciddi muhalefetimiz oldu bütçe görüşmelerine. % 1’e göre düzenlenen bütçe toplumun bütçesi değildir, olamaz. Biz toplumun ezici çoğunluğunu, % 90’nını aşan toplumsal hedef kitlenin Bütçe Kanununda yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Açıkçası bu buluşmaları çok önemsiyoruz. AKP’nin ülkeyi yıkımın eşiğine getirdiği, baş aşağı yuvarladığı bir dönemde ekoloji kurumlarının, örgütlerinin ve bireylerin bütçeye dair sözlerini önemsiyoruz."

Erdoğan'dan cezaevi günlerini soran gence: Ula bizi bir daha içeri mi sokacaksınız? Siyaset Türkiye'den 220 isim var: Pandora Belgeleri için TBMM'ye çağrı! Siyaset Fahrettin Koca'nın 'Sağlık Çalışanları Yılı' açıklamasına tepki Siyaset Kaftancıoğlu'ndan Karadağlı'ya: Zeka seviyesini belli etti Siyaset