HDP'den 'Kur Korumalı Mevduat Sistemi' adımı: Yürürlükten kaldırılmalı

Abone ol

HDP'li Garo Paylan, 'Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nin (KKM) yürürlükten kaldırılması TBMM'ye kanun teklifi verdi. Paylan, ''Yıllık yüzde 19 faizi beğenmeyen Erdoğan, KKM ile yıllık yüzde 110 faiz ödüyor'' dedi.

GERÇEK GÜNDEM - Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'e kadaar düşürmesinin ardından TÜİK’e göre, enflasyon yüzde 54,44 seeviyesine yükseldi. Buna karşılık TL ile tasarruf eden yurttaşlar, tasarruflarını korumak için Kur Garantili Mevduat sistemine yöneltildi.

Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nin kaldırılması için TBBM'ye kanun teklifi veren HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, ''Faize karşı olduğunu söyleyen iktidar, Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile faizi patlattı! Kur Korumalı Mevduat sisteminde; mevduat getirileri, dolar getirisinin altında kaldığında aradaki fark bütçeden ödeniyor. Uygulamanın başlatıldığı ilk günlerde 11,60 TL olan dolar kuru bugün 14,80 TL’yi aştı. Yıllık yüzde 19 faizi beğenmeyen Erdoğan, KKM ile yıllık yüzde 110 faiz ödüyor! Bu dönemde 'dolar garantili faiz sistemine' para yatıranlar, üç ayda net yüzde 27,5 faiz elde etti! Ödenen faizin yıllık karşılığı yüzde 110, yıllık bileşik faizi ise yüzde 164’tür'' ifadelerini kullandı.

''HİPER ENFLASYONA YOL AÇABİLİR''

Paylan, ''Dolar Garantili Faiz Sistemi Hazineyi Çökertebilir, ‘hiper enflasyona’ yol açabilir! İktidar; döviz hesaplarından TL hesaplarına dönüşlerin yüksek olacağı, döviz talebinin düşeceği, kurların yükselmeyeceği, yükselse dahi müdahaleyle durdurulacağı ve böylece Kur Garantili Mevduat Sistemi’nin Hazine’ye yük getirmeyeceği hesabını yaptı. Fakat aradan geçen süre içerisinde, döviz rezervlerini tüketme pahasına yapılan bütün müdahalelere rağmen, dolar kurundaki artış durdurulamadı. Hatta dolarla birlikte, enflasyon ve faiz de patladı'' dedi.

''BÜTÇEYE KARA DELİK AÇMIŞTIR''

''AKP-MHP İttifakının devreye soktuğu Kur Korumalı Mevduat Sistemi bütçede kara bir delik açmıştır'' diyen Paylan, ''Bu sisteme, bugüne kadar 600 milyar TL girmiştir. Hazine ve Maliye Bakanı ise bu sistemin Hazineye maliyetinin yalnızca 15 milyar TL olacağını ifade etmektedir. İddiayla söylüyoruz: Kur Garantili Mevduat Sisteminin şu ana kadar kamuya yani Merkez Bankası ve Hazine’ye maliyeti, bugün itibariyle 75 milyar TL’yi aşmıştır. Doların her %10’luk artışında ise kamuya ekstra 60 Milyar TL ek yük bindirecek olan bu sistem sürdürülebilir değildir'' diye belirtti.

'TL'nin daha ineceği yer yok' demişti, Nebati'ye siyasiler ve ekonomistlerden tepki yağdı Ekonomi 50 kuruşun maliyeti 5 katına yaklaştı! Türk lirasını basmak daha pahalı Ekonomi Nureddin Nebati'nin 'TL'nin daha ineceği bir yok' sözlerine rağmen endişeler sürüyor Ekonomi Bakan Bilgin 'asgari ücrete ara zam' tartışmalarına noktayı koydu Ekonomi