HDP'den RTÜK'e Fox TV, Tele 1 ve Halk TV tepkisi

Abone ol

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in istifasını isteyen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar “Yaptırım tehdidiyle, önceden ihsası reyde bulunarak, tarafsızlığını ve bağımsızlığını kaybetmiştir” açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, Fox TV, Tele 1, Halk TV ve Haber Global’a verilen yayın durdurma ve para cezalarının ardından yaptığı yazılı açıklamada Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’i istifaya çağırdı.

Dünyanın koronavirüsle mücadele ettiği dönemde, Türkiye’de iktidarın toplumla ve muhalif medyayla mücadele ettiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bir yandan eleştirel paylaşım yapan sosyal medya kullanıcılarına yönelik gözaltı ve yargı süreci başlatılırken, diğer yandan da iktidarın ötekileştirici ve ayrımcı politikalarını gündeme taşıyan muhalif medya kuruluşları hedef alınıyor.

“RTÜK, muhalif yayıncı kuruluşlara yayın durdurma ve para cezası gibi ağır cezalar vererek, Saray’ın medya üzerindeki sopası gibi hareket ediyor. Sansür üst kurulu gibi çalışan RTÜK’ün televizyonlara vermiş olduğu bu cezalar tamamen keyfidir, hukuk dışıdır. Medya özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına bir darbedir.

“Sokağa çıkma yasağı nedeniyle sokağa dökülen halkın gece yarısı ekmek kuyruğunda yaşadığı tabloyu haberleştiren yayıncılara ceza verilmesi iktidarın içine düştüğü acziyeti göstermektedir. Yanlış kararlarla halkı sokağa dökenlerin hesap vermesi gerekirken, faturanın medyaya kesilmesi akıl almaz bir durumdur.

“RTÜK Başkanı, daha fazla yaptırım uygulayacaklarını söyleyerek açıkça medyayı lisans iptali ve kapatmayla tehdit etmektedir. RTÜK Başkanı haddini aştığı gibi hukuk dışına da çıkmıştır. Böyle bir yetkisi yoktur. RTÜK’ün görevi ekran karartmak değil, medyaya özgür yayıncılık alanı açmaktır.

“RTÜK Başkanı yaptırım tehdidiyle, önceden ihsası reyde bulunarak tarafsızlığını ve bağımsızlığını kaybetmiştir. Derhal istifa etmelidir. Anayasal olarak artık o kurumun başında kalamaz.”

Independent Türkçe'ye erişim engeli Medya Ahmet Hakan'dan iktidara Ekrem İmamoğlu tepkisi: Bu soruşturma haksızlıktır Medya 19 Nisan 2020 gazete manşetleri Medya Yılmaz Özdil'den çok konuşulacak 'maske' paylaşımı Medya