HDP'li vekilden Bakan'a Süryanice soru önergesi
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik 21 Şubat Anadil Günü'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Süryanice soru önergesi verdi.
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik 21 Şubat Anadil Günü'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Süryanice soru önergesi verdi.
Çelik soru önergesinin gerekçesinde, "UNESCO’nun yayınladığı, “Tehlikeli Altındaki Diller Atlası” Türkiye’de konuşulan Süryanice “açıkça tehlike altında” olan diller arasında sayıyor. Süryanice, Türkiye’de halen sayısı azımsanmayacak sayıda yurttaşın konuştuğu bir dildir. Süryanice gelişkin bir edebiyata sahip, edebi ve kültürel bir mirasa da sahiptir. Süryanicenin yaşatılması için şimdiye dek herhangi bir kamusal çalışma yapılmamıştır. Kamusal destek sağlanmaması halinde Süryanice yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi.
Ayrıca, anadilinde eğitim, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde, Çocuk Hakları Sözleşmesinde, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Paktında, UNECO Sözleşmesinde, Ulusal Azınlıkların Korunması Hakkında Çerçeve Sözleşmede vurgulanan temel bir haktır" hatırlatması yapan Çelik, "1948 tarihli Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 26’ıncı maddesi, devletlere, genel olarak teknik ve mesleki eğitim alabilme ve yükseköğrenim imkânını yaratma sağlama yükümlülüğü getirir. Bildirgede eğitimin uluslar, ırklar ve dinsel gruplar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu geliştireceğine ve barışın korunmasına katkıda bulunacağını ifade eder. Cumhuriyet tarihinde Süryanice eğitim veren son iki okul Mardin ve Diyarbakır’da 1928 yılında kapanmış ve 86 yıl boyunca Süryanice eğitim veren bir okulun açılmasına izin verilmemiştir. Yıllar boyunca Süryanice üzerine, Süryani toplumunun kendi çabaları dışında, hiçbir kurumsal çalışma yapılamamıştır" diye kaydetti.