Hedef neden tutmadı, artış duracak mı? Merkez Bankası'ndan açık 'enflasyon' mektubu

Abone ol

Merkez Bankası Hazine ve Maliye Bakanlığı'na hitaben enflasyon hedefinin neden ulaşılmadığına ilişkin on dakika açıklama mektubu yayınladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modelini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın hayata geçirmesiyle enflasyondaki artış durdurulamıyor.

4 ay boyunca gerçekleştirilen 500 baz puan faiz indiriminin ardından 2021 yılına döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile veda ettik.

ENFLASYON ENGELLENEMİYOR

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi, aralık ayında yüzde 19,35 arttı. 2021 yılı enflasyonu ise yüzde 82,81 olarak gerçekleşti.

Rakamları gizlediği iddia edilen Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) yüzde 13,58 olarak açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlara göre 2021 yılı enflasyonu ise yüzde 36,08 olarak ölçüldü. TÜİK'in açıkladığı yıllık rakamlara göre son 19 yılın en yüksek enflasyon seviyesi görüldü.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIK MEKTUP

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Hazine ve Maliye Bakanlığı'na hitaben enflasyon hedefinin neden ulaşılmadığına ilişkin açıklama mektubu yayınladı.

Merkez Bankası, 2021'de yüzde 5 hedeflenen ancak yüzde 36 olarak gerçekleşen enflasyonla ilgili hükümete açıklama yazdı.

Mektupta son enflasyon raporunda tanıtılan liralaşma stratejisine vurgu yapıldı.

Mektupta şu ifadeler kullanıldı:

SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT İSTİKRARI

"TCMB sürdürülebilir fiyat istikrarını hedefleyen bir çerçevede, kısa vadeli geçici kazanımlar yerine uzun vadeli ve kalıcı başarı sağlayacak şekilde geniş kapsamlı bir temel para politikası gözden geçirme sürecini başlatmış bulunmakta, liralaşma stratejisi bu sürecin asli unsurunu oluşturmaktadır.

LİRALAŞMA VURGUSU

Liralaşmanın, orta ve uzun vadede enflasyonla mücadelede para politikası araçlarına vereceği destek üç kanalla gerçekleşecektir.

Birincisi, kur korumalı hesaplar ve benzeri araçlar ile Türk lirası tasarruflar teşvik edilecek ve getirilerinin alternatiflerine göre geride kalmasına izin verilmeyecektir. Kur korumalı tasarruf araçlarının, yıllardır çözüme kavuşturulamayan çok kısa vadeli mevduat yapısının vade uzatımı dönüşümüne de destek olacağı daha şimdiden anlaşılmaktadır. Zorunlu karşılıklar ve kur korumalı mevduat kararlarımız ile liralaşma sürecinin orta vadede fiyat istikrarına kalıcı katkı sağlamasını beklemekteyiz.

İkincisi, TCMB likidite ve karşılık operasyonlarında Türk lirası araçlara geçişin kademeli bir şekilde yönetilmesidir. Para takas işlemlerinin toplam fonlama içerisindeki payının azaltılması başta olmak üzere, Türk lirasına erişimde Türk lirası cinsi teminat ve araçlar önceliklendirilecektir. Zorunlu karşılık politikalarında da bu ilke gözetilecektir.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Üçüncüsü, enflasyon ile mücadelede üretim kapasitesini geliştirerek kalıcı kazanımlar sağlayabilmek için, cari dengeyi destekleyen ve Döviz kazandırıcı sektörlere yönelik fonlama ihtiyaçlarının uygun vadelerle lira cinsinden karşılanabilmesi önem arz etmektedir. Söz konusu hedeflere odaklanmış kredilerin desteğiyle üretimin finansmanında dış borçlanmaya bağımlılık en aza indirilerek, kurların serbest piyasa koşullarında ve ekonomik temeller etrafında uzun dönemli
istikrarı için gerekli koşullar sağlanacaktır.

VERGİLENDİRME STRATEJİSİ

Fiyat istikrarını sağlayacak ve sürdürecek adımların başarısı için ekonomi politikaları arasındaki uyum ve toplumsal mutabakatın mümkün olan en geniş tabanda oluşturulması gereklidir.

Bu bağlamda, sürdürülebilir fiyat istikrarı için başarı potansiyeli her zamankinden fazladır. Mali disiplin duruşunun enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin yüksek olması beklenmektedir.

Vergilendirme stratejilerinin fiyat istikrarı hedefleriyle tam uyumlu hale getirilmesi ve ticarette fiyat rekabetini engelleyen unsurlara karşı Kamunun denetim, gözetim ve düzenleme kapasitelerinin etkin kullanımı; fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilebilmesi için önemini korumaya devam edecektir."

Eski başkan yardımcısı Merkez Bankası'nda değişikliği yorumladı: Çok önemli fakat şaşırtıcı değil! Ekonomi Ekmeğin fiyatı 5 lira mı olacak? Fırıncılar Federasyonu'ndan iddialara yanıt Ekonomi İbrahim Kahveci: Elektriğin değil sloganla ülke yönetmenin zamlı faturasını ödüyoruz Ekonomi Altın yatırımcılarına kötü haber: Gram, çeyrek, yarım ve cumhuriyet altın çakıldı! Ekonomi