Hendek patlaması davasında sanık avukatları: Burada HDP milletvekilleri konuşuyor ben mi konuşamayacağım?

Abone ol

Hendek'te 7 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından açılan davanın 6'ncı duruşmasında sanık avukatlarının ifadeleri üzerine gerginlik yaşandı.

GERÇEK GÜNDEM / Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 128 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin açılan davanın 6'ıncı duruşması bugün Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 31 Ocak'a erteledi.

Saat 10.30'da başlayan duruşmaya, tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme heyeti, taraf vekillerine dosya kapsamındaki bilirkişi ek raporuna karşı beyanlarını sordu. Avukat Can Atalay, yazılı beyanların sunulmasının ardından mütalaa alınmasının usulen doğru olacağını belirtti.

PATRON AVUKATI 'SABOTAJ' İDDİALARINI YİNELEDİ

Fabrika patronu tutuklu sanık Yaşar Coşkun'un avukatı. bilirkişi raporuna karşı itirazlarını belirterek, sabotaj iddialarını yineledi. Sanık Coşkun'un avukarı yeni bir rapor alınmasını talep etti.

SAVCILIK MÜTALAASINI SUNDU

Mahkeme heyeti, keşif ve yeniden rapor alınması yönündeki taleplerin dosyada değişen delil durumu bulunmadığı gerekçesiyle reddine karar verdi. Savcılık, 30 sayfalık mütalaasını sundu.

PATRONUN SORUMLULUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ, TUTUKLULUĞUN DEVAMI İSTENDİ

Savcılık esas hakkındaki mütalaasında, tüm sanınkların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada; fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun'un olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, Hasan Ali Velioğlu'nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fiilen bu görevi üstlendiği vurgulandı.

Diğer sanıklar; Erşan Öztürk'ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, Asiye Angın ile Ahmet Çağırıcı'nın da işveren vekili sıfatıyla olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu belirtilen mütalaada; Hasan Ali Velioğlu ve Yaşar Coşkun'un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi talep edildi.

DURUŞMADA GERGİNLİK

Cumhuriyet Savcısının mütalaasına karşı beyanlarını açıklayan müşteki avukatları ise mütalaaya katılmadıklarını olası kast suçundan da cezalandırmaları gerektiğini belirterek esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için ek süre istediler.

SANIK AVUKATLARI: HDP'Lİ VEKİLLER KONUŞUYOR, BEN Mİ KONUŞAMAYACAĞIM?

Fabrika sahibi Yaşar Coşkun'un avukatları ise müvekillerinin tahliyesine karar verilmesini talep etti. Yaşar Coşkun'un avukatları, "Burada HDP milletvekili konuşuyor, ben mi konuşamayacağım?" dedi. Ailelerin buna cevabı, "Onlar bizim yanımıza geliyor, sizin yanınıza da MÜSİAD'cılar geliyor" şeklinde oldu.

Sanık avukatlarının müşteki vekillerine yönelik hareketleri ve cümleleri üzerine duruşmada gerginlik yaşandı. Patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, gerginlik nedeniyle fenalaştı. Aileler için duruşma salonunun önüne ambulans getirildi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Verilen aranın ardından devam eden duruşmada; mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 31 Ocak'a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 3 Temmuz 2021 tarihinde bir patlama meydana gelmiş ve 7 işçi hayatını kaybetmişti.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında; Hendek Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alınan sorumlu müdür Asiye Angın ustabaşı Erşan Öztürk ve Hasan Ali Velioğlu ile iş güvenliği uzmanı Aslı B., 7 Temmuz'da tutuklanmıştı. Soruşturmanın genişletilmesiyle fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun de gözaltına alınmış ve Yaşar Coşgun, tutuklanmıştı.

9 Temmuz'da ise havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisinde kontrollü imha amacıyla kamyondan indirildiği sırada ikinci bir patlama yaşanmış ve 3 asker şehit olmuştu. 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

Yapılan incelemelerde patlamada sabotaj izine rastlanmazken fabrika sahibi Yaşar Coşkun, davanın 2'inci duruşmasında yaptığı savunmada 'sabotaj' olduğunu iddia etmişti. Fabrikanın ruhsatı iptal edilmişti.

Davanın ilerleyen duruşmalarında sorumlu müdür Asiye Angın ve ustabaşı Erşan Öztürk'ün 'yurt dışı çıkış yasağı' şeklindeki adli kontrolle tahliyesine karar verilmişti.

Davada; aralarında tutuklu sanıkların da olduğu 7 kişi hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Emekli amirallere 'Montrö Bildirisi' iddianamesi: Suçlama belli oldu Güncel Adana'da kadın cinayeti! Evli olduğu kadını öldürdükten sonra intihar etti Güncel Balkonda 10 gündür aç ve susuz bırakılan köpek kurtarıldı Güncel Barolar seçiminde tutmayan, genel seçimde tutar mı? 'Kaybeden yalnız Feyzioğlu olmadı' Güncel