'Her 100 kişiden 56'sı çalışmıyor'

Abone ol

TÜİK’e göre işsizlik oranı yüzde 13,2 oldu. DİSK-AR ise gerçek işsizlik oranının yüzde 26 olduğunu belirterek işsiz sayısının 10,5 milyona ulaştığını açıkladı. CHP’li Ağbaba da çalışabilen nüfus içerisindeki her 100 kişiden 56’sının çalışmadığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Krizin ve koronavirüs salgının ekonomik etkileri artarak devam ediyor.

Ancak TÜİK’e göre ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 456 bin kişi azalarak 4 milyon 194 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,8 puanlık azalışla yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan istihdam edilenlerin sayısı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 975 bin kişi azaldı ve 27 milyon 554 bin kişiye geriledi. İstihdam oranı da 2,4 puan azalarak yüzde 43,9 oldu. İş gücü ise ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 431 bin azalarak 31 milyon 749 bin kişi, iş gücüne katılma oranı da 3,3 puanlık azalışla yüzde 50,6 oldu.

TÜİK’e göre aktif olarak iş aramayanlar işsiz değil. Umudunu yitirdiği için iş aramayı bırakanlar işsiz değil. Ev işleri ile ilgilenmek zorunda olanlar işsiz değil. TÜİK’in dar tanımlı hesaplamasına göre işgücüne katılım oranının azalmasına rağmen işsiz sayısı da azalıyor.

Ev işleriyle meşgul olanların sayısı geçen yıl 11 milyon iken bu yıl 10 milyona geriledi. Ekonomik krizin yarattığı gelir kaybı nedeniyle ev işleriyle meşgul olanlar iş aramaya yöneldi. Bu nedenle ev işleriyle meşgul olduğu için işsiz sayılmayanların sayısı azaldı.

ÜMİTSİZLER YÜZDE 117 ARTTI

TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı işsizlik istidamdaki daralmayı ve Covid-19 nedeniyle yaşanan iş kaybını açıklayamıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Covid-19 nedeniyle yaşanan iş kaybını ölçmek için önerdiği yöntemi kullanan DİSK-AR’ın açıkladığı ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’ gerçek rakamları gözler önüne seriyor.

DİSK-AR’ın açıkladığı geniş tanımlı işsiz sayısı 9,6 milyonu aştı, Covid-19 etkisiyle işsizlik ve iş kaybı toplamı 10,5 milyona ulaştı, ümitsiz işsiz sayısı ise yüzde 117 arttı.

İşgücüne dahil olmama nedenleri arasında yer alan ve son dönemlerde artış eğiliminde olan ümitsiz işsizler ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı Covid-19 nedeniyle artmaya devam ediyor. Son bir yılda ümitsizlerin sayısı 718 bin kişi artarak 1 milyon 331 bine ulaştı.

İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ise 1 milyon 117 bin kişi artışla 1 milyon 635 binden 2 milyon 752 bine yükseldi. Bu durum iş arama eğiliminin azalmasına işaret ediyor. TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizliğin düşük görünmesinin önemli nedenlerinden biri işsizlerin iş bulamayacaklarını veya iş olmadığını düşünerek iş arama eğiliminde olmamaları.

GEREÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 26

DİSK-AR tarafından düzenli olarak hesaplanan ve İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporlarında yer alan geniş̧ tanımlı işsizlik metoduna göre Ağustos 2019’da yüzde 20,6 olan geniş̧ tanımlı toplam işsizlik oranı Ağustos 2020’de yüzde 26,7’e yükseldi.

Erkeklerde Ağustos 2019’da yüzde 16,5 olan geniş̧ tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,4’e ve kadınlarda ise Ağustos 2019’da yüzde 28,1 olan geniş̧ tanımlı işsizlik oranı yüzde 34,6’ya yükselmiştir.

100 kişiden 56’sı çalışmıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’de çalışabilen nüfus içerisindeki her 100 kişiden 56’sının çalışmadığına dikkat çekti.

Ağbaba, yazılı açıklamasında, istihdamda geçen yıla göre 975 bin kişilik azalma olduğunu vurgulayarak Ağbaba, “Aynı anda hem istihdamın hem de işsizliğin azalması ancak verileri çarpıtma merkezine dönüşen TÜİK’in hesaplama yöntemlerinde olur” dedi.

Ağbaba, şunları kaydetti:

“İstihdam edilenlerin sayısı 2020’nin Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 975 bin kişi azalarak 27 milyon 554 bin kişi, istihdam oranı ise 2,4 puanlık azalış ile yüzde 43,9 oldu. Bu da demek oluyor ki Türkiye’de çalışamayan nüfus çalışabilen nüfusu geride bıraktı. Yani ülkede çalışabilen nüfus içerisinde her 100 kişiden 56’sı çalışmıyor. Ayrıca işgücü oranı geçtiğimiz yıldan bugüne 1 milyon 431 bin kişi azaldı. Bu demek oluyor ki insanlar iş bulma ümidini yitirdiği için iş gücünden çekiliyor. İktidar nasıl şark kurnazlığı yapıp insanları işten çıkarma yasağı adı altında ücretsiz izne gönderip istihdam da yer alıyor olarak gösterdiyse, şimdi de Mecliste görüşülen sözde istihdam paketi ile yine aynı şeyi yapmayı amaçlamaktadır. Her ne kadar resmi verileri çarpıtarak aksini iddia etseler de hayatın acı gerçeği er ya da geç iktidarın yüzüne çarpacaktır.”

Vatandaşa şimdi de gramaj oyunu Ekonomi Büyük artış var: 1.5 milyon konut yabancıya satıldı Ekonomi Prof. Dr. Kozanoğlu'ndan önemli değerlendirme: Yeni Bakan Naci Ağbal bir farklılık yaratabilir mi? Ekonomi Borsa İstanbul'dan Hakan Atilla açıklaması Ekonomi