Her gün bir milyon kişi cinsel yolla bu hastalıklara yakalanıyor
Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde her gün bir milyondan fazla kişinin cinsel ilişki yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan birine yakalandığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde her gün bir milyondan fazla kişinin cinsel ilişki yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan birine yakalandığını açıkladı. Açıklamada mobil arkadaşlık ve çöpçatanlık uygulamalarının cinsel ilişkiyi daha kolay ulaşılabilir kıldığını belirtirken insanların 'korunma' konusunda da daha rahat hareket ettiği uyarısında bulunuldu.
2012’den beri hasta sayısında bir azalma olmadığını belirten örgüt, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için prezervatif kullanımının en iyi yöntem olduğunu vurguladı.
DSÖ’nün perşembe günü yayımladığı rapora göre, 15-49 yaş arası insanlarda en yaygın olan dört enfeksiyon klamidya, belsoğukluğu, sifiliz (frengi) ve trikomonaz.
EuroNews'in haberine göre DSÖ Acil Müdahale Genel Müdür Yardımcısı Dr. Peter Salama, “Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların dünya çapında bu hızla yayılması ve bu hastalıklara karşı mücadelenin yetersiz olması endişe verici" dedi.
Sadece 2016 yılında 15-49 yaş grubunda, 127 milyon kişide yeni klamidya vakaları, 87 milyon kişide belsoğukluğu, 6.3 milyon kişide sifiliz (frengi) ve 156 milyon kişide trikomonaz tespit edildi.
Frengi: Bebek ölümlerinin en büyük sebeplerinden biri
Frengi enfeksiyonunun küresel bebek ölümlerinin en yaygın sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken örgüt, 2016’da bu hasatlık nedeniyle 200 bin bebeğin ya ölü doğduğunu ya da doğumdan hemen sonra hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.
Yine rapora göre frengi taşıyan hamile kadınların erken ve gerekli tedavileri görmemeleri halinde düşük veya ölü doğum yapma ihtimali ile sakat çocuk doğurma ihtimali yüksek.
Erken teşhis ve tedaviyle hamile kadınların bebeklerine frengi geçirmesinin önüne kolaylıkla geçilebildiği belirtilen raporda, benzatin penisilinle hamileliğin ilk aylarında etkili sonuç alındığı vurgulandı.