Her gün ölüyorlar: 'İşçiler işini kaybetme korkusuyla hastalığını saklıyor'
Bursa'da koronavirüs, fabrika işçileri arasında yayılmaya devam ediyor. Gıda-İş Bursa Bölge Temsilcisi Aysever, işçilerin işlerinin kaybetme çekincesiyle hastalıklarını gizlediklerini ve çoğu vakadan ancak ölüm olduktan sonra haberleri olduğunu söyledi.
Koronavirüs hasta sayısında ciddi artış gösteren iller arasında bulunan Bursa’da birçok fabrikadan vaka haberleri geliyor. Gıda, metal, tekstil gibi özellikle işçilerin yoğun çalıştığı iş kollarında üretim yapan fabrikaların bulunduğu kentteki durumunu anlatan Gıda-İş Bursa Bölge Temsilcisi Nuri Aysever, “İşçiler sürü bağışıklığı sistemiyle her gün ölmeye devam ediyor” dedi.
Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre, “Fabrikalarda salgınla yüz yüzeyiz” diyen Aysever, “Kerevitaş’ta bir işçi arkadaşımızı koronavirüs nedeniyle kaybettik. Aynı fabrikada şimdi evde ya da hastanede 60 kişi karantinada. Delphi-Aptiv’de 3 işçiyi, Doğu Pres fabrikasında bir kadın işçiyi koronavirüs nedeniyle kaybettik. Bu vefatlar kesin doğrudur diyebileceğimiz bilgiler. Fakat bunlar dışında da birçok duyum alıyoruz.” diye konuştu.
'ÖLÜNCEYE KADAR KİMSENİN HABERİ OLMUYOR'
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, sekiz ayda Bursa’da en az 10 işçinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini raporladı.
“İSİG Meclisi’nin söylediğinin de fazlası olabilir.” diyen Aysever, fabrikaların durumu hakkında, “İnegöl’de bir fabrikanın hamur işlerini yapan bölümünde 70 kişi çalışıyordu. Fabrika kapatıldı. Köfteci Yusuf’un fabrikasında, metal üzerine çalışan fabrikalarda hastalık yaygın durumda. Artık birçok insan hastalığı ayakta geçirdiği için kimin pozitif, kimin temaslı, kimin temassız olduğu belli değil. Bursa’da Renault fabrikasına servis çeken bir şoförün korona virüsü nedeniyle öldüğünü duyduk. Bu insan ölünceye kadar kimsenin haberi olmuyor hasta olduğundan” ifadelerini kullandı.
'FABRİKALARDA ZORUNLU MESAİLER VAR'
Test sonucunun pozitif olduğu kesinleşen çalışanların evlerine gönderildiğini fakat aynı bantta yakın temas çalışan işçilerin çalışmaya devam ettiğini duyduklarını belirten Aysever, “İşverenin bir maske vermesi, servislerde birer kişi oturulması hastalığa karşı bir önlem olarak değerlendirilmemeli.
Zorunlu olmayan iş kollarında derhal üretime ara verilmeli. Zorunlu olan iş kollarında çalışmaya devam edilsin ama yeni bir düzen getirmek gerekir. Şu anda birçok fabrikada işçiler 12 saat çalışıyor. Zorunlu mesailer var. Bu çalışma saatleri günlük 6 saat üzerinden haftalık 30 saate düşürülebilir. Tüm işçiler en az 14 gün süreyle evde izole edilmeli. İşçiler bu süreçte hiçbir hak kaybına uğramamalı” dedi.
'İŞÇİ İŞİNİ KAYBETME ÇEKİNCESİYLE HASTALIĞINI SAKLIYOR'
Gıda sektöründe ücretsiz izne çıkarılan işçilerin hiçbirine şu ana kadar henüz ödeme yapılmadığını aktaran Aysever, işçilerin sadece devlet tarafından verilen kısa çalışma ödeneğini aldığını söyledi.
Aysever, salgın sürecinde işçilerin yaşadığı hak kayıplarıyla ilgili, “Bu süreçte inşaatlara çalışmaya giden de var, günübirlik işlerde çalışanı var, bahçelerde meyve toplamaya gideni de var. Mart’tan itibaren binlerce işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlandırıldı, bir kısmı ücretsiz izne gönderildi.
Özellikle merdiven altı olan iş yerlerinde çalışanların hepsi ücretsiz izne gönderildi. Bizim taleplerimizden biri de korona virüse yakalanan işçilerin ücretli izne tabi olması. Banka borcu, bakkal borcu sıkıntısı yaşayan işçi, işini kaybetmek çekincesiyle belirti gösterse bile saklıyor” diye konuştu.