Herkesi bekleyen tehlike: Whatsappitis ve karpal tünel sendromu hızla yayılıyor

Abone ol

Cep telefonu kullanım yaşı 5-6'lara kadar düşerken, uzmanlar üç yaşından küçük çocukların ekrana maruz kalmaması gerektiğini söylerken, çocukluk yaşlarında başlayan telefon ve tablet kullanımı hem psikolojik hem de fiziki rahatsızlıklara yol açıyor.

Hayatı kolaylaştıran cep telefonlarının ‘akıllı’ hale gelmesi ile artık dünya avuç içine sığıyor. Herkesin ulaşılabilir olduğu günümüzde, telefonlar konuşmaktan çok yazılı mesaj iletmek ve internet servislerinden yararlanmak için kullanılıyor. Cep telefonlarının işlevselliğinin artması, telefonlara maruz kalma süresinin de artmasına yol açıyor. Öte yandan telefon kullanma yaşı da giderek düşüyor. Öyle ki yeni doğan bebeklerin ilk tanıştığı nesneler arasında cep telefonları ve tabletler yer alıyor. Anne ve babalar çocukları ile ilgilenemediği zamanlarda, onlara video izleterek bir yandan çocuklarının teknoloji ile de tanışmasını sağlarken, diğer yandan ileriki yaşlarda sağlık sorunlarına yol açan bir alışkanlık kazanmalarına da zemin hazırlıyor.

Akıllı cep telefonları 7’den 70’e herkesin elinde. Toplu taşımada telefonu ile meşgul olmayan birini görmek neredeyse imkansız hale geldi. Kimileri dizi izlerken, kimileri sosyal medya platformlarını takip ediyor. Günümüz insanı yalnız olmaktan kaçarken, imdadına ilk koşan cep telefonları oluyor.

TELEFONU OLMAYAN YOKSUNLUK HİSSİ YAŞIYOR

İnternet bağlantısının olmaması ya da telefonun bir yerde unutulması durumunda, kişi yoksunluk hissi yaşıyor. Cep telefonlarının hayatlarımızda bu derece yer kaplaması ise; başta kas hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa sebebiyet veriyor.

Uzun süre cep telefonu kullanılmasının özellikle boyun bölgesinde rahatsızlıklara neden olduğu artık bilinen bir gerçek. Ancak bu rahatsızlık cep telefonu kullanmaktan değil, daha çok telefonun yanlış tutulmasından ve kullanım süresinin uzun olmasından kaynaklanıyor.

BOYUN BÖLGESİNE DİKKAT

Gazete Vatan'dan Özlem Atilla'nın haberine göre Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzde insanların büyük çoğunluğu başını önündeki ekrana eğmiş telefon veya tablete bakıyor, durmadan boynunu indirip kaldırıyor ve parmakları sürekli çalışıyor. Dolayısıyla çevremizde çok sık boyun ağrısı şikayetini duyuyoruz. Telefon veya tablet kullanırken boynumuz olması gereken normal pozisyonundan çıkıp öne doğru gidiyor ve çoğu zaman bunun farkına bile varmıyoruz. Boynumuzun bu önde duruş pozisyonu kas dengesizliklerine ve sonuç olarak boyun ağrısına neden olabiliyor. Boynumuzu uzun süre eğik tutmak boyun bölgesindeki kas, eklem ve bağlarda zorlanmaya neden olabiliyor. Buna bağlı olarak boyun ve sırt ağrıları, kamburluk, boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi çeşitli sorunlar meydana gelebiliyor.” diye konuştu.

Elon Musk patron olunca o ismin hesabını kapattı! Bilim - Teknoloji Tüm çalışanlara mail gönderildi: Twitter'da işten çıkarmalar bugün başlayacak Bilim - Teknoloji Bu 5 uygulamayı hemen silin: Sahte bildirim gönderip bilgilerinizi çalıyor! Bilim - Teknoloji Çocuğu olanlar için büyük tehlike: Masum görünen bu uygulamalardan uzak tutun! Bilim - Teknoloji