Herkesin yaptığı yanlış: Diş fırçalarında gizli tehlike!

Abone ol

Kişisel bakımın en önemli uygulamalarından biri olan diş fırçalama işlemi ile ilgili Global Diş Hekimleri Derneği Başkanı Diş Hekimi Zafer Kazak’tan flaş bir uyarı geldi.

Milliyet’te yer alan habere göre kişisel bakımın Pek çok insan gibi siz de her sabah dişlerinizi fırçalıyor ve bütün gece ağzınızda çoğalan milyonlarca bakteriden uzaklaşmak istiyorsunuz.

Bu bakteriler ağzımızdan ve diş yüzeylerinden uzaklaşıyorlar ama maalesef büyük bir kısmı şöyle bir suyla çalkalayıp yerine yerleştirdiğimiz diş fırçamızın üzerinde kalıyor.

Diş fırçaları soğuk algınlığı ve influenzaya neden olanlar dahil olmak üzere bir dizi bakteri ve virüs için harika bir üreme ve bulaşma alanıdır. Bu yüzden diş fırçalarının muhafaza edilmesi ve temizlenmesi hem kendi sağlığımız hem de birlikte yaşadığımız sevdiklerimizin sağlığı için çok önemli.

İŞTE TEMİZ TUTMANIN YOLU

Her kullanımdan önce ellerimizi mutlaka çok iyi yıkamalıyız. Diş fırçamızın ıslak kalması bakteri ve virüslerin tutunması ve çoğalması için zemin hazırlar fırçamız mutlaka kuru kalmalı. Bu yüzden birden fazla fırçamız olmalı. Her fırça kullanmadan önce tamamen kuru durumda bulunmalı.

Bunun için fırçanızı gün ışığında bırakıp hem kurumasını hem de güneşin ultraviyole etkisiyle bir miktar dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz.

Küçük bir kaba yüzde 3'lük hidrojen peroksit (oksijenli su) ekleyip gece boyunca diş fırçanızı bu suda bekletip dezenfekte edebilirsiniz. Kullanmadan önce bol suyla mutlaka durulamalısınız.

MUTLAKA KORUYUCU BAŞLIK TAKIN

Diş fırçanızı banyodaki toz ve ve bakterilerden korumak için mutlaka koruyucu bir başlık takın. Bu amaçla üretilmiş içinde bitkisel dezenfektan yağlar bulunan koruyucular kullanabilirsiniz.

Diş fırçanızın banyoda klozetin en uzak noktasında muhafaza edin ve klozet kapağınızı her zaman kapalı durumda tutun.

Diş fırçanızı diğer aile bireyleriyle aynı kap içinde birbirine temas edecek biçimde değil mutlaka ayrı ayrı koruyun. Asla bir başkasının fırçasını kullanmayın. Diş fırçalarının ortalama ömrü 3 aydır, bu süreçte mutlaka fırçanızı yenileyin.

Prof. Dr. Yıldız Değirmenci: Koronavirüs felce sebep olabiliyor Sağlık Hemen ağrı kesiciye koşanlar dikkat: Sakın bu hatayı yapmayın! Sağlık Bakanlık sağlıkçıların ilk aşı kayıtlarını durdurdu: 'Birlikte çalıştığımız insanlar aşılanmıyor' Sağlık Dünyanın konuştuğu buluş: Türk doktorlar kanseri yok etmeyi başardı! Sağlık