HES projesinin talan toplantısına vatandaşlardan engel!
Vatandaşlar ÇED süreci devam eden Ayancık HES projesinin toplantısına engel oldu. Vatandaşlar HES’in Ayancık’ın su kaynaklarına da büyük zararlar vereceğini de belirtti.
Sekiz yıl önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararıyla üretime başlayan şehir içi hidroelektrik santralların (HES) ilk örneği Sinop’un Ayancık ilçesindeki HES projesini Danıştay kararıyla durduruldu.
Birgün'den Oktay Seven'in haberine göre; Ulusoy Holding İlk Elektrik Enerji Üretim Sanayi A.Ş. yeniden ÇED süreci başlattı. Dün yapılmak istenen halkın katılım toplantısı ise yurttaşların kararlı direnişiyle yapılamadı.
Nükleer Karşıtı Platform (NKP) ve Ayancık Çevre Koruma Derneği üyeleri ile CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Ayancık Belediye Başkanı CHP’li Hayrettin Kaya ve çok sayıda yurttaşın halkın katılım toplantısına engel oldu.
NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile şirket yetkilileri halkın katılım toplantısı yapmak istedi. Ayancık halkı olarak bu toplantının yapılamayacağını ifade ettik. Burası Danıştay kararıyla kapatılmış bir tesis. Bu nedenle bu toplantının da hukuksuz olduğunu ifade ettik. HES’in yeniden açılmasına karşı kararlı bir duruş sergiledi. Hem şirket yetkilileri hem bakanlık yetkilileri sunum yapamadan toplantıyı terk etmek zorunda kaldılar” dedi.
HES projesine ilişkin mücadeleye devam edeceklerini belirten Konukçu sözlerini şöyle tamamladı: “HES’in Ayancık’a en büyük olumsuz etkisi içme suyu kaynaklarını besleyen Ayancık Çayı’ndan beslenecek olması. Ayancık 15 bin nüfuslu bir ilçe ve bu tesis işlemeye başlarsa binlerce insan susuz kalacak.”
AYANCIK ÇAYI HEDEFTE
Ayancık HES, ilk etapta 8,58 megawatt olarak planlandı ve ÇED Yönetmeliği’nin kapsamı dışında ‘değerlendirildi.’ Sonrasında söz konusu projede kurulu güç 15,6 megawatta çıkarıldı. Bu esnada 2008 yılında ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Sinop İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün firmaya ÇED muafiyeti sağlayan kararını tam 51 bölge sakini yargıya taşıdı. Ardından 2012 yılında yapılan ‘geçici kabul’ ile firma elektrik üretimine başladı. Samsun 1. İdare Mahkemesi, 22 Mayıs 2013 yılında verdiği hükümle ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti.
Karar üzerine kamuoyunda HES’in santral binasının, su iletim hatlarının ve regülatörlerin yıkılması bekleniyordu ancak bu gerçekleştirilmedi. Devamında Ulusoy Holding’e ait İlk Enerji, yargı kararını ‘dikkate alarak’ Ayancık Çayı ve yan kolları üzerinde yer alan HES için yeniden ÇED süreci başlattı.