Hibe krizi, vize krizi getirdi: 'Konsolosluğu ikna edemezsem ne olacak bilmiyorum'
İTÜ'nün Erasmus programıyla yurt dışına gidecek ve gitmiş olan öğrencilerin hibelerinin eksik yatırılacağını açıklamasına tepkiler sürüyor.
İTÜ'nün Erasmus programıyla yurt dışına gidecek ve gitmiş olan öğrencilerin hibelerinin eksik yatırılacağını açıklamasına tepkiler sürüyor. Bu uygulamanın hızlıca eski haline döndürülmesini isteyen öğrenciler Gerçek Gündem'e konuştu.
Avrupa Birliği (AB) tarafından üniversite öğrencilerine eğitimlerini Avrupa'daki diğer uyumlu üniversitelerde bir ya da iki dönem sürdürme imkanı sağlayan Erasmus programının hibe uygulamasında değişikliğe gidildi.
Türkiye'de birçok üniversitenin Erasmus ofisleri, öğrencilere sağlanacak olan hibenin 1 veya 2 dönem fark etmeksizin sadece 2,5 ay olarak yatırılacağını duyurdu. Ayrıca hibenin ödenme tarihi de Şubat 2022'ye çekildi. Türk lirasının döviz karşısında her geçen gün değer kaybettiği bir dönemde alınan bu karara öğrenciler isyan etti.
Eylül ayında Erasmus programı kapsamında yurt dışındaki üniversitelerde eğitimlerine başlamış olan bazı öğrenciler, kararı bulundukları ülkede öğrendi. Kimisi Türkiye'ye erken dönmeyi, kimisi ise part time iş bularak kendi geçimini sağlamayı düşünüyor.
"ÇOK DÜŞÜK BİR HARÇLIKLA ALMANYA'YA GİDECEĞİM"
Erasmus programıyla Almanya'da Münih Teknik Üniversitesi'ne gitmeye hazırlanan İTÜ öğrencisi E. G. de mağdur öğrenciler arasında yer alıyor.
Uygulamada değişikliğe gidilmesinin kendisini olumsuz etkilediğini söyleyen E. G., 2 Ekim'de Almanya'ya gideceğini belirterek, "Beni inanılmaz kötü etkiledi çünkü yurt kontratımı yaptım, 3 aylık yurt parası ve depozitoyu birden vermek zorunda kaldım. Normalde bunu hibem ile yapmak istiyordum ama eğitim sürecimde yaşanabilecek zor zamanlar için ayırdığım paranın tamamını buraya yatırmak zorunda kaldım. Maalesef çok düşük bir harçlıkla Almanya'ya giriş yapacağım." dedi.
"ORAYA GİTTİĞİMDE İŞ BULAMAZSAM NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM"
Hibenin eksik yatırılacağının duyurulmasının ardından Erasmus'a gitmekten vazgeçmeyi düşündüğünü kaydeden öğrenci, "Vazgeçmeyi düşündüm ama maalesef bu süreçte inanılmaz zor çünkü bu durum 25 Eylül'de açıklandı. İTÜ'de ders seçimleri 27 Eylül'de başladı. Ayrıca İTÜ'de yurtta kalıyordum ama neredeyse 1 ay önce yurt yenileme dönemi de geçti. İTÜ'nün yeni döneme girmesine 1 hafta kala barınacak yer bulmam ve iptal süreçlerini gerçekleştirmem neredeyse imkansız. Eksik verilecek hibeyi kapatmaya da gücüm asla yok. Planım, oraya gidince part time iş bulabilmek, bulamazsam ne yapacağım bilmiyorum." ifadelerini kullandı.
HİBE KRİZİ VİZE KRİZİ GETİRDİ
Öte yandan kendisine 3 aylık Almanya vizesi çıktığını ve eğer hibeyi 8 aylık alamazsa vizesinin yenilenmeme ihtimali olduğunu da söyleyen E. G., şunları kaydetti:
"Bir de şöyle bir durum var; 10 aylık eğitim sürecim sınavlarla ve oryantasyonla birlikte 12 aya çıkıyor. Münih Teknik Üniversitesi de bana 12 aylık vize almamı söyledi. 12 aylık vize alırken ilk etapta size ya 3, 6 ya da 12 aylık vize çıkar. Bana 3 aylık vize çıktı. Bundan sonra izleyeceğim adım, 3 ay sonra Almanya'da yabancılar dairesinden eğitim sürecimi kapsayacak oturum izni almak.
Ancak problem burada başlıyor. Vize alırken kalacağınız zaman kadar geçinebileceğinize Alman konsolosluğunu ikna etmeniz gerek. Bunu da maddi durumunuzu beyan ederek gösteriyorsunuz. Biz 8 ay hibelendirileceğiz olarak beyan ettik çünkü okulumuz bize bunu içeren belge verdi. 3 ay sonra oturum izni almak istediğimde yabancılar dairesi 2.5 aylık hibelendirildiğimi fark ettiğinde nasıl bir işlem yapacaklar onu da bilmiyorum."
Erasmus'a gidemezse veya erken dönmek zorunda kalırsa derslerini saydıramayacağını ve bunun da kendisine 1 seneye mal olacağını söyleyen mağdur öğrenci, İTÜ'nün hibe krizine bir an önce çözüm bulmasını bekliyor.
İTÜ: UYGULAMA DEĞİŞEBİLİR
İTÜ'den yapılan son açıklamada ise, kararın Ulusal Ajans tarafından alındığı ve değişebileceği kaydedildi. İTÜ, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
İstanbul Teknik Üniversitesi her yıl Erasmus+ programıyla en fazla sayıda öğrenci gönderen üniversitelerden biridir. Bu yıl da, Üniversitemizin bölümleri ve programları tarafından Erasmus+ KA131 öğrenci öğrenim hareketliliği amacıyla, hibe miktarı daha belli olmadan, geçmiş yıllardaki öğrenci hareketliliği istatistikleri ve bütçeleri göz önüne alınarak 21 Nisan 2021’de 766 öğrenci asil aday olarak seçilmiş ve ilan edilmiştir. Ayrıca, başvuru esnasında Erasmus+ hareketliliğinden faydalanmak isteyen tüm aday öğrenciler olası yetersiz hibe koşullarıyla ilgili bilgilendirilmiştir.
Bu sürecin ardından, 8 Eylül 2021 tarihinde Ulusal Ajans web sitesinde üniversitemize 831.600 Avro bütçe ayrıldığı ve 333 öğrencinin bu imkândan faydalanmasının öngörüldüğü ilan edilmiştir. Ayrıca, ilan edilen hibe tutarlarının geçici nitelikte olduğu, resmi katılım sürecinin tamamlanmasını müteakip değişiklik gösterebileceği de vurgulanmıştır.
Üniversitemizde fırsat eşitliğini sağlamak ve mümkün olduğu kadar fazla sayıda öğrencimize uluslararası deneyim kazandırmak amacıyla Erasmus+ hareketliliği için kurumumuza ayrılan bütçenin ilk etapta tüm asil aday öğrencilerimize eşit olarak dağıtılması planlanmıştır. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiş olan bütçenin arttırılması veya olabilecek hareketlilik iptalleri neticesinde kalan miktara göre öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarları arttırılabilecektir.
Bu doğrultuda, tüm öğrencilerimizin Erasmus+ hareketliliğinden en üst düzeyde faydalanabilmesi için ilgili tüm taraflarla birlikte öğrencilerimize ilave hibe sağlayabilmek için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Tüm öğrencilerimizin Üniversitemiz tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve sürecin en doğru şekilde yürütülebilmesi için Erasmus Ofisi ile irtibat halinde olmaları önemlidir.