Hortumlar hakkında yeni keşif

Abone ol

Yeni yapılan bir araştırma hortumların oluş şekline ilişkin doğru bilinenlerin tam aksini ortaya koydu.

Web Tekno - Bilim insanları şimdiye kadar hortumların gökyüzünde oluşum sergiledikleri konusunda hemfikirlerdi. Yeni yapılan araştırma ise konunun aslında tam tersi olabileceğini kanıtlar nitelikte.

Tornadolar, ülkemizde daha çok kullanılan ismiyle hortumlar, doğal felaketler arasında en yıkıcı ve korunması en güç olanlardan biri. Türkiye'de bu felaket ile çok fazla karşılaşmasak da zaman zaman, özellikle deniz kıyısı kentlerinde ufak çaplı oluşumlar gözlemleniyor.

Bu durum Amerika'da ise çok daha farklı. Her yıl onlarca insanın hayatını kaybettiği ve evlerinden, şehirlerinden oldukları bu felaket için, henüz kentleri tahliye etmekten başka bir önlem bulunabilmiş değil.

Durum böyle olunca da, bir hortumun nasıl oluştuğunu öğrenmek çok daha büyük bir önem taşır hale geliyor. Oluştuktan sonra önlenmesi neredeyse imkansız olan, bu kadar yıkıcı etkilere sahip bir doğa olayının; henüz tam gücüne kavuşmamışken durdurulabilmesi ihtimali de, iklim bilimcileri yeni bir araştırma yapmaya yönlendirdi.

BULUTLAR İÇİNDE OLUŞTUĞU BİLİNİYORDU

Şimdiye kadar, hortum felaketinin bulutlar içerisinde oluşmaya başladığı ve gökyüzünde şekillenerek yeryüzüne indiği düşünülüyordu. Yeni yapılan araştırma ise bunun tam tersinin olduğunu gösterir nitelikte. Araştırmacılar, hazırladıkları radar sistemleri ve kameralar yardımıyla, oluşan 4 farklı hortumu, ilk aşamasından itibaren görüntülemeyi başardılar.

HORTUMLAR YERDE OLUŞUYOR!

Normal şartlar altında, bir hortumu görüntülemek çok zor olduğu gibi, oluşumunu kayıt altına alabilmek için ona yakınlaşmak da neredeyse imkansız ve çok tehlikeli. Bu radar sistemi sayesinde ise elde edilen veriler çekilen fotoğraflarla birleştirilerek analiz ediliyor ve sonuç olarak istenilen hedefe ulaşılıyor. Sonuç ise şaşırtıcı çünkü hortumlar inanılanın aksine yerde veya yere çok yakın bölgelerde oluşmaya başlıyorlar.

Bu verileri tamamen doğru kabul ederek hareket etmek için biraz erken çünkü henüz test edilmiş sadece 4 adet oluşum mevcut. Yine de sonuçlar, şimdiye kadar elde edilmiş en net bilgileri aktarıyor. Gelecek vadede daha detaylı çalışmaların yapılması ve bu felaketlerin oluşumu hakkında detaylı bilgiler toplanması umularak, her sene yaşanan kayıpların önüne geçilmesi planlanıyor.

Güneş'e en uzak cisim keşfedildi Bilim - Teknoloji PUBG, iPhone'ların bir numarası Bilim - Teknoloji Genler kesilip değiştirilmeden obezite engellenebilir Bilim - Teknoloji Arkadaşını kaybetti, parkinson saati geliştirdi Bilim - Teknoloji