İBB Bilim Kurulu üyesi: Zorunlu işkolları dışında üretim tamamen durmalıydı

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu Sözcüsü Prof. Dr. Feyza Erkan, İstanbul'daki tam kapanma sürecini değerlendirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu Sözcüsü Prof. Dr. Feyza Erkan, İstanbul'daki tam kapanma sürecini değerlendirdi.

BirGün'den İsmail Arı'ya konuşan Erkan, mavi yakalı işçilerin evlerinden uzak yerlerde olan fabrikalara ve organize sanayi bölgelerine gitmek için toplu taşıma kullandığını söyledi.

Erkan, ''Böylece hem kapalı çalışma ortamlarında hem de toplu taşımada birbirlerine virüsü bulaştırmaya devam ediyorlar. Daha sonra dışarıdan getirdikleri virüsü evlerinde kapalı olan aile fertlerine de bulaştırıyorlar. DİSK’in araştırmasına göre istihdamın yaklaşık yüzde 61’i (16,4 milyon) kapanmadan muaf bırakıldı. Oysa sadece sağlık, güvenlik gibi zorunlu işkolları dışında üretim tamamen durdurulmalıydı'' ifadelerini kullandı.

''PARKLARA GİDEBİLME VE SOKAKTA YÜRÜME HAKKI TANINMALIYDI''

Evde kapanmaya bir tepki olarak imkânı olan birçok kişinin İstanbul’dan yazlıklarına ve köylerine göçtüğüne dikkat çeken Erkan, ''Açık havada bulaşma riski çok düşüktür. Bu yüzden aynı haneden olmak ve başka ailelerle buluşmamak koşuluyla herkese, evine en yakın mesafedeki açık alanlara, parklara gidebilme ve sokakta yürüyüş yapabilme hakkı tanınmalıydı'' diye konuştu.

Birçok ülkede uygulamanın bu şekilde olduğunu vurgulayan Erkan, şöyle devam etti:

''Kapanma uygulayan Avrupa ülkelerinde insanlar açık alanda spora ve yürüyüşe özellikle teşvik edildi. Aksi halde insanlarda hareketsizliğe bağlı fiziksel sorunlar oluşabilir. Yapılması gereken tam kapanma, imalat ve inşaat sektörlerini kapsayan, aynı aileden olanlara açık havaya çıkma hakkı tanıyan bir süreç olmalıydı.''

''AĞIT HASTA SAYIMIZ GİTGİDE YÜKSELİYOR''

İstanbul’da olgu sayılarında hafif bir düşme eğilimi gözlendiğini ancak bunun henüz hastanelere ve yoğun bakımlara yansımadığını kaydeden Prof. Dr. Feyza Erkan, ''Aksine önümüzdeki dönemde ağır hasta, entübe hasta sayılarının ve ölümlerin artacağını öngörmek mümkün. Çünkü Covid-19’da hastaların yaklaşık yüzde 5’i hastalıklarının 8 ila 12’nci gününde ağırlaşıyor, bunların bir kısmı yoğun bakım tedavisi görmek zorunda kalıyor. Bu yüzden ağır hasta sayılarımız gitgide yükseliyor'' diye konuştu.

Emin Çölaşan'dan 'Prof. Saraçoğlu' yazısı: Hayırlı işler sayın Başdanışmanım! Güncel Pençe-Yıldırım Operasyonu'nda şehit olan Piyade Uzman Çavuş Ahmet Asan için Hakkari'de tören Güncel Kütahya'ya şehit ateşi düştü: Piyade Uzman Çavuş Ahmet Asan'ın acı haberi ailesine verildi Güncel Bodrum Vergi dairesinde yangın Güncel