İçişleri Bakanlığı mahkemeyi tanımadı: Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı’nı korumasız bıraktılar

Abone ol

Montrö açıklamasında ismi bulunan emekli Oramiral Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit'in özel koruması kaldırılmış ve Fenerbahçe Orduevi’nden çıkarılmıştı. Yiğit açtığı davaları kazanmasına rağmen, İçişleri Bakanlığı "iptal" kararını tanımadı.

GERÇEK GÜNDEM-FURKAN KARABAY

Fethullahçıların yargıyı sopa olarak kullandığı yıllarda art arda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarına, sahte dokümanlar, gizli tanıklarla kumpas davalar açılmıştı.

Balyoz, Kafes, Poyrazköy, Askeri Casusluk gibi birçok kumpas davada yüzlerde TSK mensubu yargılandı. Bu süreçte birçok komutan da görevini bırakmak zorunda kaldı. O isimlerden biri 2011 yılında, Orgeneral Işık Koşaner’in ardından emekliliğini isteyen Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit’ti.

Emrinde olan askerlerin kumpaslarla tutuklanmasının ardından emekliliğini isteyen Yiğit, veda mesajında, “Komutanınız olarak, Atatürk ilke ve devrimlerinin rehberliğinde, cumhuriyetin temel değerlerine, bugüne kadar olduğu gibi sahip çıkarak, emir komuta yapısı içinde daima birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu ile birbirinize kenetlenmenizi, Bahriyemiz’in bu zorlukların üstesinden gelip, daha da güçleneceğine olan güvenle; var gücünüzle çalışmanızı, son bir kez emrediyorum” ifadelerini kullandı.

Kumpas davalarda yargılanan ve yaşamına son veren Yarbay Ali Tatar’ın da aralarında olduğu kişilerin kendisine suikast düzenleyeceği iddiası üzerine tanık olarak dinlenen Eşref Uğur Yiğit, “Bir teğmen komutanları için ancak canını feda eder” demişti.

KUMPASLAR DEVAM ETTİ, YENİDEN HEDEF ALINDI

Aradan yıllar geçti, Fethullahçıların kumpasları ortaya çıktı, açılan davalar kapandı ancak onlardan miras kalan yöntemleri devam ettirildi.

103 emekli amiral, "Cemaat evindeki amiral", "Montrö'nün tartışmaya açılması”, "Atatürk ilke ve devrimleri" konularında 4 Nisan'da bir açıklamaya yayımladı. Emekli amirallerin açıklaması AKP’liler tarafından sistematik bir şekilde darbe bildirisi olarak lanse edildi, ardından operasyonlar düzenlendi. FETÖ kumpaslarında hapis yatan amiraller, geçmişi hatırlatan bir şekilde sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Açıklamadan bir gün sonra; 5 Nisan’da, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Merkez Koruma Komisyonu toplandı. Açıklamada imzası bulunan üç eski Deniz Kuvvetleri Komutanı; emekli Oramiraller Bülent Bostanoğlu, Murat Bilgel ve Eşref Uğur Yiğit'in koruma kararının kaldırılıp, lojmanlardan çıkartılması istendi. İçişleri Bakanlığı da Merkez Koruma Komisyonu’nun isteğini onayladı ardından Vali Yardımcısı’nın imzasıyla karar emekli oramirallere gönderildi.

JET HIZIYLA KORUMASI ALINDI, LOJMANDAN ATILDI

Geçmişte kumpaslarda yargılanan TSK mensuplarına siper olan emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit, özel korumasının kaldırılmasının ardından ikamet ettiği Fenerbahçe Orduevi’nden çıkarıldı. Annesinin yanına yerleşen Yiğit, İçişleri Bakanlığı’na kararının iptal edilmesi için dava açtı.

Davaya bakan Ankara 15. İdare Mahkemesi, 18 Kasım 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın kararını iptal etti. Bakanlık itiraz etti, İstinaf Mahkemesi de bakanlığın itirazını reddetti.

Eşref Uğur Yiğit hakkında kaldırılan özel koruma tedbiri ve Ordu Evi’nde kalma hakkının tekrar tahsis edilmesi gerekirken, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Merkez Koruma Komisyonu, mahkemelerin verdiği kararı yok saydı ve özel koruma tedbirinin yeniden çağrı üzerine uygulanmasına karar verdi.

MAHKEME KARARLARI HİÇE SAYILDI

Merkez Koruma Komisyonu’nun mahkemeyi hiçe sayan kararı üzerine Yiğit yeniden adliyenin yolunu tuttu. Mahkeme, Merkez Koruma Komisyonu’nun kararını yeniden iptal etti. Ancak Merkez Koruma Komisyonu, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi’nin ve Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin hükmünü yok sayarak tekrar 27 Ocak 2022 tarihinde “Özel Koruma Tedbirinin Çağrı Üzerine Koruma Tedbirine Dönüştürülerek Korunmasının Devamına” karar verdi.

Merkez Koruma Komisyonu’nun yargıyı tanımayan kararlarına direnmeye devam eden Yiğit bir kez daha “iptal” istemiyle Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde 04 Şubat 2022 tarihinde dava açtı. Yiğit bir kez daha haklı bulundu ve 2 Mart 2022’de yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Mahkeme kararında, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Merkez Koruma Komisyonu’nun hukuk devleti ilkesine aykırı hareket ettiği vurgulandı.

Ancak Merkez Koruma Komisyonu yine mahkemeleri tanımayarak Yiğit’e, 30 Mart 2022’de özel koruma tedbirinin kaldırıldığını tebliğ etti. Yiğit yeniden dava açtı ve bir kez daha kararın iptaline hükmedildi.

“HAKKINDA FETÖ SORUŞTURMASI VAR MI?” DİYE SORDULAR

Son olarak, karşı tarafın talebi üzerine emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit hakkında bir FETÖ soruşturması olup olmadığına dair bilgi istendi. İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 8 Ağustos 2022’de gönderilen yazıda, Yiğit hakkında FETÖ soruşturması olmadığı, herhangi bir bilgi, belge kaydına da rastlanmadığı bildirildi.

FETÖ sanıklarını devletin lojmanlarında yaşatan Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ise hala emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit’e ve hukuka ayak diremeye devam ediyor.

SOYLU’NUN “BİZ YAPALIM HUKUK ARKAMIZDAN GELSİN” ANLAYIŞI

Merkez Koruma Komisyonu, bağlı olduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun söylediği gibi “biz yapalım hukuk arkamızdan gelsin” sözleriyle hareket ediyordu. Ancak mahkemeler komisyonun kararlarını iptal ediyor ve hukuka uyulmasının altını çiziyordu.

Babacan'a canlı yayın öncesi AKP'li gençlerden protesto! Siyaset Kılıçdaroğlu da katılacak: CHP, 'Yurt Dışı Örgütlenme Çalıştayı' düzenliyor Siyaset AKP'ye yakın vakıflar istiyor kaymakamlık iptal ediyor Siyaset 'Oxford vardı da biz mi gitmedik' dediler, hepsini ta Hakkari'ye kadar taşıdık Siyaset