İdrar ve dışkı analiziyle erken teşhis yapabilen 'doktor tuvalet' icadı

Abone ol

Bilim insanları insan dışkısını özel sensörlerle analiz ederek bağırsak ve karaciğer rahatsızlıklarıyla bazı kanser hastalıklarına erken teşhis yapabilen haber bir tuvalet icat etti.

Bilim insanları insan dışkısını özel sensörlerle analiz ederek bağırsak ve karaciğer rahatsızlıklarıyla bazı kanser hastalıklarına erken teşhis yapabilen haber bir tuvalet icat etti.

Henüz prototip aşaması tamamlanmayan proje üzerinde yaklaşık 15 yıldır çalışma yapılıyordu.

Dünyanın en ünlü akademik tıp dergilerinden olan Nature'da yayımlanan makalede, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Stanford Üniversitesi araştırma görevlilerinin geliştirmeye çalıştığı "doktor tuvalet" ile ilgili önemli bilgiler yer aldı.

Makaleye göre, evlerde farklı aile bireylerinin de rahatlıkla kullanabildiği tuvalet, idrar ve katı dışkıyı analiz ederek birçok hastalığı önceden teşhis ediyor. Tuvaletin topladığı veriler, insan bağırsaklarının durumuyla ilgili doktorlara önemli bilgiler sağlıyor. Bu sayede önemli bağırsak hastalıkları, karaciğer yetmezliği, kalın bağırsak kanseri ve üreme organlarıyla ilgili tüm rahatsızlıklar doktora ya da hastaneye gitmeden erken teşhis edilerek, birçok ciddi rahatsızlık ve erken ölümlerin önüne geçilebilecek.

Yüksek hızlı kameralar idrar tazyikinden hastalık teşhisi yapıyor

Sistem yüzeyinde bulunan kamera ve sensörler, insanları anüs izlerinden tanıyarak kimin bağırsaklarını temizlediğini kolaylıkla buluyor ve farklı kullanıcıların verilerini kendilerine ait dosyaya gönderiyor.

Tuvalette idrar analizi için de yüksek hızda görüntü yakalayabilen 2 farklı kamera daha yer alıyor. Bu kameralar idrar hızını ve tazyikini tanımlayarak, idrar yollarına ilişkin hastalıklar konusunda da teşhis yapma özelliğine sahip. Tüm bu toplanan veriler, özel geliştirilen yapay zeka yöntemiyle farklı algoritmaları tarıyor ve doktorların teşhisine sunuyor.

Nefes, ter, idrar, dışkı ve tükürük erken teşhis için önemli bilgiler içeriyor
Tuvaletin bir diğer özelliğiyse, her gün kullanan kişinin rezervuar üzerinde bulunan dışkı izlerini kontrol ederek, laboratuvarda analize gerek duymadan bazı küçük rahatsızlıkları, vücutta yaşanan değişimleri de haber vermesi.

Bilim insanları nefes, ter, idrar, dışkı ve tükürüğün erken teşhis konusunda ve hastanın sağlık durumuyla ilgili önemli bilgiler taşıdığını, bunların analiz edilmesiyle işlerinin çok daha kolaylaşacağını ifade ediyor.

Çin, dünyanın en büyük tünel yapma makinesini üretti Bilim - Teknoloji NASA açıkladı: Mars’a helikopter gönderecek Bilim - Teknoloji Apple ve Google koronavirüse karşı ortak proje Bilim - Teknoloji Mikropları ve bakterileri öldürebilen Cuverro metaliyle aparat üretildi! Bilim - Teknoloji