İhaleye fesat karıştırma
İhaleye fesat karıştırma Türk Ceza Kanunu’nda bir suç olarak unsurlarıyla birlikte belirtilmiştir.
Bu suç unsurlarıyla birlikte Türk Ceza Kanunu madde 235 te ayrıntılı bir şekilde tüm unsur ve gerekçeleriyle açıklanmıştır. Bu suçun oluşması için öncelikle taraflar arasına bir takım anlaşmazlıklar olduğu barizdir. İhaleye fesat karıştırma suçu, taraflar arasında gerçekleşen kamu adına yapılan kiraya verme, kiralama,yapım işlerinde var olan ihale süresince gerçekleşen hileli davranışlar, gizliliği ihlal etme, gizli olarak anlaşmalar yapma, cebir ve tehdit kullanma yoluyla hukuka aykırı diğer davranışlar sergileyerek gerçekleşen ihalenin usulüne uygun yapılmaması ve sonuçlanması olayının engellenmesi ile oluşan bir suçtur. ( Türk Ceza Kanunu madde 235)
İhaleye fesat suçunda, korunması amaçlanan hukuki değer, kamu idaresine ve dolayısıyla da kamu görevlilerine karşı duyulan güven ve itibarın sarsılmaması aksine korunarak güçlenmesinin yanı sıra kamunun maddi ve mali olan yararları kapsamında oluşan serbest rekabet ortamının korunmasına da önem veriliyor.
İhaleye fesat karıştırma suçunun oluşması için, illa ki suçun gerçekleşip neticilendirilmesi gerekmez. Suç, doğrudan olarak zarar verme suçu olmadığından, soyut tehlike suçu olarak nitelendirildiğinden dolayı, suçun oluşumu için zarar doğma ihtimalinin var olması yeterli olacaktır.
İhaleye fesat karıştırma suçunun cezası da yine Türk Ceza Kanunu madde 235 te belirtilmiştir. Bu madede yer alan kanuna göre, kamu kurum ve kuruluşları adına gerçekleştirilen mal ve ya hizmet alım-satımlarında ‘’ihaleler ile yapım ihalelerine’’ fesat karıştıran kişi beş (5) yıldan oniki (12) yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır, şeklinde yer alır.
İhaleye fesat karıştırma sonucu olarak ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmiş ise eğer ki, verilen ceza yarı oranında arttırılır ve zararın meydana gelmiş olduğu miktar belirlenmemiş olsa dahi bu fıkra hükmünün uygulanmasını engelleyemez.
Kaynak: www.hakkakul.com