İki polis bir vatandaşı dövdü, sosyal medyadan eleştiren yüzlerce kişiye soruşturma açıldı!

Abone ol

Tokat’da iki polisin bir yurttaşı darp etmesine tepki gösteren yüzlerce kişiye tek tek soruşturma açıldı. Polisler soruşturmada 'mağdur' sıfatıyla yer alıyor.

Tokat’da iki polisin bir yurttaşı darp etmesine tepki gösteren yüzlerce kişiye tek tek soruşturma açıldı. Polisler soruşturmada 'mağdur' sıfatıyla yer alıyor.

Tokat’ın Erbaa ilçesinde iki polisin bir yurttaşı darbetmesine sosyal medyadan tepki gösteren yüzlerce kişiye tek tek soruşturma açıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Üyesi Avukat Dinçer Çalım, emniyetin herhangi bir şikayet olmadan soruşturma açıp vatandaşların kimliğini tespit ettiğine dikkat çekerek, yüzlerce vatandaşın dayakçı polislere hakaret ettiği iddiasıyla ceza tehdidi altında olduğunu vurguladı.

Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, olay 7 Kasım 2018 tarihinde Tokat’ın Erbaa ilçesinde gerçekleşti. Ehliyetsiz ve alkollü olarak trafiğe çıkan O.A. isimli yurttaş, trafik polislerinden korkup kaçtı. Kovalamacanın ardından trafik polisleri yurttaşı yakalayarak darbetti. Çevredeki bir vatandaşın kaydettiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Görüntülerde trafik polislerinin küfür ettikleri ve şiddet uyguladıkları görüldü. Yere yatırılan yurttaş, “Abi valla korktum, yemin ederim korktum” demesine rağmen polislerin tekme ve yumruklarına maruz kaldı. Görüntülerin ardından yurttaşlar, bir genci sokak ortasında darbeden trafik polislerine, sosyal medyadan tepki gösterdi.

MAĞDUR ŞİKAYETÇİ SIFATIYLA İFADE ALINDI!

Sosyal medyada dayakçı polisler hakkında yapılan yorumlar emniyeti harekete geçirdi. Emniyetin Siber Suçlar Bürosu tarafından polisler hakkında yorum yapan ve yargılanmalarını isteyen yüzlerce vatandaş hakkında soruşturma açıldı. Herhangi bir şikayet olmamasına rağmen, Siber Suçlar Soruşturma Bürosu soruşturma başlatıp görüntülere tepki gösteren vatandaşların kimliğini tespit etti. Onlarca il ve ilçe savcılıklarına yazılar yazdı. Yurttaşların kimlikleri tespit edildikten sonra vatandaşı döven polislerin ise mağdur şikayetçi sıfatıyla ifadesi alındı. Sokak ortasında yurttaşı döven polislerin, yüzlerce dosyada mağdur olarak şikayetçi oldukları ise dikkat çekti. Hakkında dava açılan Erdoğan Kaya’nın Avukatı Dinçer Çalım, “Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde polislerin suç işlediği çok açık ortadadır. Emniyet Genel Müdürlüğü polis memurlarının eğitimlerinde nerde eksik kaldıklarını düşünmeli, suç işleyen bu memurları korumak yerine en ağır şekilde cezalandırmalıdır” dedi.

"POLİSLERİN VATANDAŞI DÖVMESİ GÖREVİ DEĞİL"

Yurttaşı darbeden polislerin mağdur şikayetçi sıfatıyla ifadelerinin 28 Ocak 2020 tarihinde alındığına dikkat çeken Çalım, “Herhangi bir şikayet olmadan emniyet soruşturma açıyor. Daha sonrasında iki poliste şikayetçi oluyor. Müvekkilim hakkında da görevi nedeniyle memura hakaret etmekten dava açılmış durumda. Oysa dayakçı polislerin vatandaşı dövmesi bir memurluk görevi değildir. Bu polislere bu nedenle sosyal medyadan varsa yapılmış bir hakaret, bu hakaret suçunun basit halini oluşturur. Basit hakarette şikayet olmadan soruşturma açılamaz” değerlendirmesinde bulundu.

DAYAK ATAN POLİSLER MAĞDUR OLDU!

Çalım son olarak şunları söyledi: “Sonuç olarak dayakçı polislerin görüntülerini izleyen Emniyet Genel Müdürlüğü, personeline daha fazla insan hakları eğitimi vermek yerine yüzlerce vatandaş hakkında soruşturma açmayı tercih etmiştir. Gelinen aşamada dayak atanlar mağdur, tepki gösteren vatandaş ise sanık olmuştur. Yüzlerce vatandaş dayakçı polislere hakaret ettiği iddiasıyla ceza tehdidi altındadır. Diğer taraftan Emniyet Genel Müdürlüğü dayakçı polislerin göreve devam edip etmediğini ve bir ceza alıp almadığını açıklamalıdır.”

YORUM YAPAN YURTTAŞLARA TEK TEK SORUŞTURMA AÇILDI

Avukat Çalım, polislerin vatandaşı darbettiği bu tür durumlarda; emniyetin, polisler hakkında derhal soruşturma başlatması ve soruşturmaları etkili şekilde yürüttüğüne dair vatandaşa güven vermesi gerektiğini vurguladı. Çalım, “Somut dosyaya baktığımızda yurttaşları darbeden polislerin korunduğunu görüyoruz. Medyaya dayakçı polislerin görüntüleri 12 Kasım 2019 tarihinde yansıyor. Aynı gün ve sonrasında vatandaşlar yorumlarda bulunuyor. Siber Suçlar Bürosu 27 Kasım 2019 tarihinde herhangi bir şikayet olmadan, kendiliğinden soruşturma açıp vatandaşların kimliğini tespit etmeye başlıyor” diye konuştu.

Denizli'ye işaret etti: Suskun faylar 6.7 büyüklüğünde deprem üretebilir Güncel Ali Erbaş: İslam'ın Avrupa'da yükselişini engellemeye çalışıyorlar Güncel Kuyumcuyu sahte altınla dolandırdılar Güncel Pınar Gültekin cinayetinde katilin anne ve babasının da olayın içinde olduğu ortaya çıktı! Güncel