İklim zirvesinde liderlere 'eyleme geç' protestosu
İklim zirvesinde liderler dünyanın geleceğini konuşuyor. Aktivistler liderlerin eylemsizliğine tepki gösterdi.
Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi 26. Taraflar Konferansı'nda (COP26) liderlerin iklim kriziyle mücadele için açıkladığı taahhütlerin taleplerin çok gerisinde olması büyük protestolara neden oluyor.
BM İklim Zirvesi'ndeki konuşmaları ve yaptıkları protestolarla liderlerin taahhütlerden öteye geçerek hızla eyleme geçmesi gerektiğini savunan iklim aktivistleri, bugün büyük bir protesto düzenleyecek. Bu kapsamda yaklaşık 100 bin aktivist, Glasgow Kelvingrove Park'tan George Meydanı'na yürüyerek liderlerden iklim krizine karşı anlamlı ve kapsayıcı bir mücadele yürütmelerini talep edecek.
Aktivistlerin COP26'nın ilk gününde liderlere yazdığı açık mektuba da dünyadan 1 milyonun üzerinde kişi imza atmıştı.
Temiz suya erişim, gıda güvenliği, açlık, kuraklık ve sıcak hava dalgaları gibi iklim değişikliğinin etkileri konusunda daha kırılgan olan ülkeler, küresel emisyonlarda tarihi sorumluluğu yüksek zengin ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli finansmanı sağlamasını istiyor.
Gelişmiş ülkelerin kırılgan ekonomilere 2020 itibarıyla sağlamayı taahhüt ettiği 100 milyar dolarlık finansman sözünü tutmaması söz konusu ülkelerde güvensizlik yaratıyor. İngiltere hükümeti; Polonya, Vietnam ve Şili gibi önde gelen kömür kullanıcılarının da bulunduğu 40'tan fazla ülkenin COP26 İklim Zirvesi'nde kömür kullanmayı bırakmayı taahhüt ettiğini açıkladı.
Çin, ABD, Avustralya ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu dünyanın en fazla kömüre bağımlı ülkelerinden bazıları ise taahhütte bulunmadı.
Kömür, iklim değişikliğine en fazla yol açan fosil yakıt.
Anlaşmayı imzalayanlar, elektrik üretiminde kömür kullanımına yönelik yurtiçinde ve yurtdışındaki tüm yatırımları sona erdirme taahhüdünde bulundular. İngiltere ayrıca, büyük ekonomilerin 2030'larda ve daha yoksul ülkelerin 2040'larda kömür enerjisini aşamalı olarak durdurmayı kabul ettiklerini söyledi. Bildiriye düzinelerce kuruluş da imza attı. Birçok büyük banka kömür endüstrisini finanse etmeyi durdurma sözü verdi. Greenpeace COP26 Delegasyonu Başkanı Juan Pablo Osornio ise bildirinin "ihtiyaç duyulan hedeflerin çok gerisinde kaldığını" söyledi.
Küresel olarak kömür kullanımını azaltma konusunda ilerleme kaydedilmesine rağmen, 2019'da dünya elektriğinin yaklaşık yüzde 37'si kömür yoluyla üretildi.