'İktidar TUA'yı iç siyaset için kullanmayı amaçladı'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Geçen hafta açıklanan Milli Uzay Programı kamuoyunda genel olarak inandırıcı bulunmamıştır." dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, partisinin Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve geçen hafta AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı konusunda bir rapor sundu.
Raporda iktidarın uzayı değil, siyaseti amaçladığı ifade edildi.
DEDİKLERİ HİÇBİR ZAMAN TUTMADI
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; TUA’nın kurulduğu 2018’den bu yana kuruluş amacına uygun hiçbir faaliyet göstermediğini ifade eden CHP’li Akın, “Geçen hafta açıklanan Milli Uzay Programı kamuoyunda genel olarak inandırıcı bulunmamıştır. Bu kapsamda iktidarın, ‘2023 yılında Ay ile temas kurulması’ hedefini, 2 yıl gibi kısa bir zamanda ve yeterli bütçe ile teknik alt yapı olmadan dillendirmesi, TUA’yı uzay hedefleri ve uzay çalışmaları için değil, iç siyaset için kullanmayı amaçladığını göstermektedir” dedi.
AKP’nin teknolojiye dair vaatlerinin hiçbir zaman gerçekleşmediği kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“TUA’nın hedefleri bir müjde olarak kamuoyuna sunulurken henüz 2 ay önce kabul edilen 2021 bütçesinde söz konusu hedeflerle ilgili bir vurgunun yer almaması, bu konuda bir bütçe ayrılmaması akılları karıştırmaktadır. ABD’nin uzay programını yürüten NASA’nın bütçe büyüklüğü 19,5 milyar dolardır.
Çin Uzay Ajansı’nın bütçesi 8 milyar dolar, Hindistan’ın bütçesi 2 milyar dolar, Almanya Uzay Ajansı’nın bütçesi 1,1 milyar avro, Kanada Uzay Ajansı’nın bütçesi 300 milyon dolar ve Japonya’nın bütçesi ise 500 milyon dolar olması dikkate alındığında TUA’nın 5,4 milyon dolar olan bütçesinin yetersiz kaldığını göstermektedir.”
‘UZAY UÇUŞU PLANLAMIYORUZ’
Öte yandan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, ilk 10 senelik dönemde insanlı bir uzay uçuşu planlanmadığını söyledi, “Bunu söylersek ayakları yere basmayan bir şey söylemiş oluruz” dedi.
***
Ay’a çıkmadan önce kadro verin
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin ‘Ay’a çıkmadan önce ‘Yer Bilimi’nde çözmesi gereken birçok sorun olduğuna dikkat çekti: “Ay’a çıkmadan önce ‘Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanlığı’na yer bilimci atayın. Ay’a gitmeden önce ‘fay yasası’ çıkarılmalı, vatandaşlarımızın fay zonları üzerinde yaşaması engellenmeli.
Ay’ın ve uzayın jeolojisine duyulacak ihtiyaç çerçevesinde MTA Genel Müdürlüğü, taşeron mühendis çalıştırılması uygulamasına son vermeli. Çalıştırdığı jeoloji mühendislerine ‘mühendis’ kadrosu tahsis etmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı ‘liyakat’ denen bir kavramı hatırlar ve bir yer bilimciyi Daire Başkanlığı’na atarsa iyi olur.”