İktidarın 'ekonomiye saldırı' bahanesini iki dakikada çürüten video
ABD doları gün içinde 7.26 ile tarihi seviyesini gördü. AKP iktidarı Türk Lirası'ndaki değer kaybının nedenini 'Türkiye'ye yönelik ekonomik saldırı' olarak açıklıyor. Bloomberg HT'de ekrana getirilen 2 grafik, bu tezin doğru olmadığını açıkça ortaya koydu
GERÇEK GÜNDEM- AKP iktidarının 18 yıldır uygladığı ekonomi politikaları, Türkiye ekonomisini gelişmekte olan ülkeler içerisinde en kırılgan ekonomilerden biri haline getirdi. Her türlü siyasi sorunda ya da dünyada yaşanan bir kriz esnasında Türk Lirası'nın değeri ABD Doları karşısında hızla değer kaybediyor.
Koronvirüs salgınının ardından da Türk Lirası'nın aşırı değer kaynı nedneiyle ABD Doları ün içinde 7.26 ile tarihi zirvesini gördü.
AKP iktidarı ise TL'deki değer kaybının gerekçesini 'Ekonomiye saldırı düzenleniyor' diyerek açıklıyor.
Anadolu Ajansı ise gün içinde yaptığı haberde bu saldırının Londra merkezli olduğunu iddia etti.
'SALDIRI' SADECE TÜRKİYE'YE Mİ?
Ancak, AKP'nin Türkiye'ye yönelik olduğunu iddia ettiği 'ekonomik saldırının' iddia edildiği gibi siyasi bir saldırı olmadığı, gelişmekte olan ekonomilerin sağlıksız ve dış sermayeye bağlı yapılarından kaynaklandığı, bağımsız tüm uzmanlar tarafından dile getiriliyor.
2 GRAFİKLE GERÇEK TABLO
Bloomberg HT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programında dolardaki hızlı yükseliş, ya da Türk Lirası'ndaki yüksek değer kaybı masaya yatırıldı. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ve Ege Cansen'in de konu olduğu programda, Barış Esen TL'deki değer kaybının 'ekonomik saldırıdan' kaynaklı olduğu yönündeki tezin doğru olmadığını 2 farklı grafikle kanıtladı.
Esen'in ekrana getirdiği grafikte, Brezilya Real'inin bir gün içinde ABD Doları karşısında yüzde 2 değer kaybettiği, yılbaşından bu yana ise yüzde 31 değer kaybettiği görülüyor. Öte yandan, günay Afrika para biriminin yılbaşından bu yana yüzde 25, Türk Lriası ve Rus Rublesi'nin de yüzde 16 ABD Doları karşısında değer kaybettiğini gösterdi.
Barış Esen, ekrana getirdiği grafiklerle sadec Türkiye'ye yönelik bir saldırı olmadığını belirterek "Belki de bu iki grafik naçizane bir şeyler ifade eder" diyerek siyasi mazeretlerden öte ekonomik gerçekliğe dikkat çekti.