İlahiyatçı dekanın hukuk fakültesine atanması tepki çekti!

Abone ol

Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalında yapılan atamalar tepkiye sebep oldu.

Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalında yapılan atamalar tepkiye sebep oldu.

Çok sayıda akademisyenin imzasıyla yapılan açıklamada olağanüstü hal kararnameleriyle meslekten çıkarmalara ve Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görev yapan Dr. Melike Belkıs Aydın'ın atamasının yenilenmemesine karşı çıkıldı.

Yapılan açıklamada, Aydın'ın görevine iade edilmesi istenirken, "Diğer arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu ve anabilim dalımıza sahip çıkacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz" denildi.

'BİZİM AÇIMIZDAN KABUL EDİLEMEZ'

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Meslektaşlarımız Doç.Dr. Ertuğrul Uzun, Dr. Barkın Asal, Yard. Doç.Dr. Kasım Akbaş, Yard. Doç. Dr. Fehmiye Ceren Akçabay, Dr. Emine İrem Akı ve Eren Paydaş’ın Olağanüstü Hal Kararnameleri ile meslekten çıkarılmalarıyla ziyadesiyle çoraklaşmış bulunan Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi alanında, geçtiğimiz günlerde vahim bir gelişme daha yaşandı. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görev yapan meslektaşımız Dr. Melike Belkıs Aydın, Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Halûk Atalay’ın olumlu raporuna rağmen, ataması yenilenmeyerek akademi dışına itildi. Dr. Aydın’ın ilişiğinin kesilmesi sürecinde Dr. Atalay’ın emeklilik kararı almasıyla boşalan Anabilim Dalı derslerini vermek üzere ise Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım görevlendirildi.

Öncelikle belirtmek isteriz ki kamuoyunda dikkat ve tepki çeken bu olaylar zinciri, bizim açımızdan kabul edilemezdir.

Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi kürsüleri, hukuk fakültelerine fakülte niteliğini kazandıran dersleri verir. Nitelikli hukukçular yetiştiren saygın hukuk fakültelerinde zorunlu sayılan bu dersleri verebilmek için ise hukukun yanı sıra felsefe ve sosyoloji disiplinlerine de hâkim olmayı gerektiren, uzun bir uzmanlaşma süreci öngörülür. Bu, yıllar süren ve adımları olağanüstü emeklerle örülen zorlu bir yoldur. Bugün, bir yargı reformu tartışılırken bahis konusu edilen ideal hukuk öğretiminin temeli, ancak hukuk felsefecileri tarafından atılabilir. Hukuk felsefesi derslerinin alanında uzman hocalar tarafından verilmesi hem hukuk eğitimi için hem ülkemizdeki hukuk sisteminin gelişmesi için hem de hukuk bilimine katkıda bulunmak için zorunludur.

Hal böyleyken bu alanda yetişmiş ve başarılı çalışmalara imza atan uzman öğretim elemanlarının görevine son verilmesi ve bir hukuk fakültesinde bu derslerin konuyla ilgili uzmanlığı bulunmayan kişiler tarafından verilmesi son derece kaygı vericidir.

Bizler, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalının temsilcileri olarak, eserlerinin yetkinliğine, derslerinde gösterdiği başarıya, akademik etik ve çalışma disiplinine sahip olduğuna tanık olduğumuz Dr. Melike Belkıs Aydın’ın görevine derhal iade edilmesini talep ediyor, diğer arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu ve anabilim dalımıza sahip çıkacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.

Prof.Dr. Ülker Gürkan

Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz

Prof.Dr. Yasemin Işıktaç

Prof. Dr. Ali Şafak Balı

Prof. Dr. Gülriz Uygur

Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan

Doç. Dr. Sevtap Metin

Doç. Dr. Saim Üye

Doç. Dr. Ülker Yükselbaba

Dr. Şefik Taylan Akman

Dr. Nazime Beysan

Dr. Dilara Ağaoğlu Caner

Dr. İrem Çağlar

Dr. Gökçe Çataloluk

Dr. Reyda Ergün

Dr. Serkan Gölbaşı

Dr. Orkun Güner

Dr. Furkan Kararmaz

Dr. Rabia Sağlam

Dr. Engin Topuzkanamış

Öğr. Gör. Serdar Hoş"

Avcılar'da silahlı kavga: 3 yaralı Güncel Hukuk örgütlerinden Metin Feyzioğlu'na tepki Güncel Recep Sert'in tutuklandığı dosyada 'gizlili kararı' Güncel AÖF harç ücretleri ne kadar? İşte 2019-2020 AÖF kayıt yenileme ve harç ücretleri Güncel