İlber Ortaylı: Çaycuma'da bulunanlar Zeugma'yla yarışacak düzeyde, eserler çalınma tehdidi altında!
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çaycuma'da bulunan tarihi yapıların Zeugma'yla yarışacak düzeyde olduğunu söyledi. 2018'de hazırlanan koruma çatısı projesi halen yapılmadığı için eserlerin kaybolma ve çalınma tehdidi altında olduğunu söyledi.
Tarihçi - yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bulunan Roma villası ve mozaikleri köşesine taşıdı.
Bütün bunların envanterinin tespiti, korunması ve kaçakçıların tahripkâr kazılarından korunması gerektiğini dile getiren Ortaylı, bir an evvel ilmi kazıların başlaması çağrısında bulundu.
TÜKETİMİN FIŞKIRDIĞI YER
Küçük Asya kıtasının her bir yanıyla hem kazanan tüccarların hem bereketli toprağın ürününü devşiren lordların, büyük orduların ve idarenin başında oturan yöneticilerin haklı veya haksız elde ettikleri kazançlarla, bütün imparatorluk çapında tüketimin fışkırdığı bir olduğunu anlatan Ortaylı, şöyle devam etti:
"Zeugma’nın tüccarları, eski ordu generalleri ne kadar zenginlik elde edip villalarının mozaiklerini, mezarlarındaki lahitleri Roma’daki sanatçılara ısmarlıyorlarsa, bu bir ölçekte Karadeniz’in Paflagonya, yani eski Kastamonu eyaletinde de söz konusudur. Paflagonya eyaletinin insanları zenginiyle, fakiriyle edebiyat konusuydu. Bugünkü Taşköprülüler ve Kastamonuluların fakir köylü ve zanaatkârlarından sarımsak kokulu Paflagonlar diye bahsediyorlar. Ama Roma kültürünün Karadeniz uzantısıydı aynı zamanda.
ZEUGMA’YLA YARIŞACAK DÜZEYDE
Sinop’tan ve Amasya’dan da coğrafyacılar ve tarihçiler bile çıkıyor. Hekimlerin yurduydu. Nihayet Zeugma mozaikleriyle yarışacak bir mozaik bahçesi daha bulunmuş. Konular hep aynı; mitoloji. Mitolojinin içinde Akhilleus, Troyalı Hector, Tanrıça Kibele ve Tetis. Zeugma’dan Ephesos’a, Ephesos’tan Çaycuma’nın yeni buluntularına kadar benzer şeylere rastlanıyor. Bunlar üzerinde kazılar acaba yavaş mı gidiyor yoksa ilgilenilmiyor mu? Arazi sahipleri devlete yakınmaktan çekiniyor. 2018’de hazırlanan koruma çatısı projesi halen yapılmadığı için, üzeri basit bir örtüyle kapatılarak korunmaya çalışılan eserler kaybolma ve çalınma tehdidi altında."
'BU BİLİNÇ MEMLEKETİMİZDE YOK'
Ortaylı, eski eser ve eski eseri koruma bilinci yüksek insanların Roma devrinden beri zengin işlenmiş bir bölgede yaşamaktan iftihar ettiğini ve buluntuları koruduğunu söyledi. Devamında şunları kaydetti:
"İsrail’dekiler kendi dedelerinin vatanındaki tarihi, kültürel izleri arayıp bulmakla iftihar ediyorlar. Adeta bir kültür askerinin uyanıklığıyla işin korunmasına bakıyorlar. Bu bilinç memleketimizde yok. Daha doğrusu acaba bundan ne vururuz zihniyeti, derhal iyi niyetleri ve merakı da yok edecek kadar vahşi."
ÇAYCUMA'NIN ÖNEMİ
Çaycuma, Filyos Çayı’nın ağzında art ülkeyle Karadeniz üzerinden bağlantı kuran bir bölge. Bu çayın etrafında bir yandan Bartın ve Amasra, bir yandan Çaycuma, 19. asırda bile Rusya ile ticaret yapılan yerlerdi. Roma eski çağda sulhun yaygınlaştığı, hatta şehirlerin etrafındaki surların anlamını yitirdiği bir imparatorluk, hatta hakkıyla Pax Roman (Roma Barışı) adını kazanan bir düzene sahipti.