İleri Haber eski Genel Yayın Yönetmeni Onur Emre hakkında beraat kararı
İleri Haber eski Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarlarından Onur Emre hakkında yargılandığı davada beraat kararı verildi.
İleri Haber'de 2014-2018 yılları arasında yer alan haberler nedeniyle eski Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarlarından Onur Emre’ye ''zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak'' iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından dava açıldı.
İleri Haber'in aktardığına göre; İstanbul Çağlayan Adliyesi 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında Onur Emre savunmasını yapmış, davanın 2. duruşması 13 Temmuz'a ertelenmişti.
Bugün görülen 2. duruşmada savunmasını yapan Onur Emre, "Daha önceki savunmamı tekrar ediyorum, diyecek bir şeyim yok. Beraatimi talep ediyorum. Hükmün açıklanmasını kabul etmiyorum" dedi.
Onur Emre’nin avukatı Özgür Urfa ise "Esas hakkındaki mütalaaya katılmıyoruz" ifadelerini kullanırken "Yapılan haberler sadece aktarılmıştır, övgü içeren bir yorumu yoktur ve somut, objektif, güncel yorumlardan ibarettir. Oluşan haberlerin tarafların kendi beyanlarını doğrudan vermek bir suç değil, basının görevleri içerisindedir" dedi.
'İDDİANAME HUKUKA AYKIRIDIR'
Av. Özgür Urfa, soruşturma eksik ve hatalı yürütüldüğünü belirtirken, iddianamenin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Onur Emre adına Özgür Urfa tarafından yapılan savunmada, "Öncelikle iddianamede yargılama konusu olan haberlerin içerikleri değil bu haberlere ilişkin olarak @ilerihaber twitter adresinden yapılan paylaşımlardır. Dava dosyası içerisinde haberlerin çıktıları ve içerikleri yer almamakta olup yalnızca söz konusu twitter adresinden yapılan paylaşım çıktıları mevcuttur.
Müvekkil sanık www.ilerihaber.org internet sitesinin genel yayın yönetmeni ve sorumlu müdür olup 5651 sayılı kanun uyarınca sorumluluğu haber sitesinde yer alan haber içeriklerine ilişkindir. İnternet sitesindeki haberlerin sosyal medya hesabından paylaşılmasına ilişkin sorumlu müdürün herhangi bir cezai sorumluluğunun bulunması söz konusu değildir.
Soruşturma eksik ve hatalı yürütülmüş olup, iddianame de bu nedenle hukuka aykırıdır. Eğer söz konusu paylaşımlarla ilgili bir soruşturma yürütülecek ise öncelikle @ilerihaber twitter hesabının kullanıcısının tespit edilerek bu paylaşımları yapan kişi hakkında soruşturma yürütülmesi gerekirken müvekkil sanık hakkında kamu davası açılmıştır. Bu nedenle müvekkil sanık hakkında derhal beraat kararı verilmesi gerekmektedir" denildi.
'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HERKES İÇİN YAŞAMSAL BİR ÖZGÜRLÜKTÜR'
"İfade özgürlüğünün en önemli kullanılma araçlarından biri basın özgürlüğüdür" diyen Av. Özgür Urfa, savunmanın devamında "Nitekim, görsel ve yazılı medya araçları yoluyla fikir, düşünce ve haberlerin yayılmasını güvence altına alan basın özgürlüğü Anayasa’nın 28-32 maddeleri arasında özel olarak düzenlenmiştir. Bu özgürlükle bilgi edinme, eleştirme, yorumlama, eser yaratma ve bilgi, haber ve eleştirileri yayma hakları güvence altına alınmaktadır" ifadelerine yer verdi.
Özgür Urfa şöyle devam etti:
"Basın özgürlüğü herkes için yaşamsal bir özgürlük olup, basının kamu adına gözcülük yapma işlevi basının özgür olmasına bağlıdır. Bunun yanında bu özgürlük çerçevesinde güvence altına alınan basın ve kamuoyu denetimi demokratik bir sistemde, kamu gücünü elinde bulunduranların yetkilerini hukuki sınırlar içinde kullanmalarını sağlamak açısından en az idari ve yargısal denetim kadar etkili bir rol oynamakta ve önem taşımaktadır.
Anayasa'nın 28. maddesidevletin, basının sansür edilemeyeceğine dair negatif ve basın özgürlüğü konusunda gerekli tedbirleri alacağına dair pozitif yükümlülüğünü düzenlemektedir. İfade özgürlüğüne sağlanan bu koruma, haber verme hakkını içerdiği kadar halkın da haber alma ve bilgi edinme haklarını da içermektedir. Bu hak aynı zamanda haber ve bilgileri yayma hakkını da kapsamaktadır.
İfade özgürlüğünün demokratik toplum açısından taşıdığı değer, basın ve gazeteciler sözkonusu olduğunda ayrı bir önem taşımaktadır. Zira kamu yararını ilgilendiren bu tür olaylarda bilgi ve haberleri açıklamak basın ve gazeteciler için görev olduğu gibi, halkın da bu konular hakkında bilgi edinme hakkı vardır .
BERAAT TALEBİ
Savunmada Onur Emre'nin yargılandığı 2014-2018 yılları arasındaki haberlere de yer veren Özgür Urfa, "19.03.2018 tarihli haber dünya çağında saygınlığı bulunan bir gazete olan Guardian gazetesinin bir haberi olup söz konusu internet sitesinde gazete ismi kaynak olarak belirtilmek suretiyle verilmiştir. Haber içeriğinde herhangi bir yorum bulunmamakta olup ingilizceden haberin çevirisidir.
03.01.2017 ve 19.03.2018 tarihli haberler ise ülkemizde yayın yapan tüm basın-yayın organlarında yayınlanmış olan haberlerdir. Basın özgürlüğü ve haber verme hakkı çerçevesinde tüm kamuoyunun bilgisi dahilinde olan, istisnasız tüm basın kuruluşlarında yer verilen haberler sebebiyle müvekkil sanığın cezalandırılması istenmesi hukuka aykırıdır.
Kaldı ki yargılama konusu olan haberlerde terör örgütüne ilişkin övgü, sempati ya da söz konusu açıklamalara ilişkin bir olumlama yapılmamıştır. Ayrıca haber içeriklerinde cebir ve şiddet övgüsü de yer almamaktadır" derken, Onur Emre'nin beraatini talep etti.
BERAAT KARARI
Hakim, savunmaların yapılmasının ardından Gazeteci Onur Emre'nin "zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak'' iddiasıyla yargılandığı davada beraat kararı verdi.