İmzalar atıldı: Öğrenciler ranta açıldı

Abone ol

Meslek liselerinin özel sektöre devri konusunda ilk somut adımı mayıs ayında atan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Antep Sanayi Odası’yla iş birliği anlaşması imzaladı.

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN - BİRGÜN/ MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Antep Sanayi Odası arasında imzalanan anlaşmayla, meslek lisesi öğrencilerinin ucuz işgücü olarak kullanılmasının önü açıldı. İş birliği protokolünün imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğrencilerin meslek liselerine yönelmeleri konusunda cesaretlendirilmesi gerektiğini savundu.


Sanayinin kalifiye personel ihtiyacının giderilmesi gerekçesiyle başlatılan çalışmalar kapsamında pilot il olarak belirlenen Antep’teki meslek liselerine talimat yazısı gönderildi. Çalışmanın, MEB ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığıyla uygulamaya geçirildiğinin belirtildiği yazıda, okullardan bünyelerinde bulunan atölye sayısını ve metrekare ölçümlerini Mesleki Eğitim Şubesi’ne bildirmeleri istendi. Hangi alanlarda eğitim verdiklerine ilişkin de meslek liselerinden bilgi istenen yazıda, bilgilerin fizibilite raporlarında kullanılmak üzere talep edildiği ifade edildi. MEB’in dün Antep Sanayi Odası ile imzaladığı iş birliği anlaşmasıyla da hükumetin uzun süredir gündeminde olan meslek liselilerinin ucuz iş gücü olarak sanayide kullanılması düşüncesi hayata geçirildi.

Meslek lisesi ısrarı sürüyor
Dün tamamlanan liselere geçiş sınavına ilişkin hazırlanan kılavuzda “nitelikli” olarak tarif edilen okulların büyük bölümünü meslek liseleri arasından belirleyen MEB’in bu liselere 2017 yılında ayırdığı bütçe 2002’de toplam eğitime ayrılan bütçenin üzerine çıktı. İmza töreninde konuşan Yılmaz, “2002 yılında bin 993 meslek lisemizde eğitim alan öğrenci sayımız 822 bindi. Şimdi okul sayımız 3 bin 588´e çıktı. Öğrenci sayımız da 1 milyon 650 binin üzerine çıktı” ifadelerini kullandı. Öğrencilerin ve velilerin tercihinin akademik eğitimden yana olmasına karşın meslek lisesi sayısının artırılacağını iddia eden Yılmaz, “Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze ait 6 bin 438 dersliğin, 49 spor salonunun, 366 atölyenin ve 11 bin 780 kapasiteli öğrenci pansiyonun yapımı devam etmektedir” diye konuştu.


Meslek liselerinin özel sektöre devrine ilişkin tartışmaların uzun bir geçmişe dayandığını belirten Eğitim Sen Genel Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “MEB, mesleki eğitimin maliyetli olduğunu düşündüğü için böyle bir çalışma yürütüyor” dedi. Bozdoğan, eğitimle ilgili bir konunun kar-zarar hesabı üzerinden tartışılamayacağına dikkat çekti.

Öğrencilerin ucuz işgücü, öğretmenlerin tüccar, okulların da ticarethane olmadığını söyleyen Bozdoğan, “Öğrencilerimiz için vadedilen daha az eğitim ve daha fazla ucuz emek dayatmasıdır” diye konuştu. Bozdoğan, “Yoksul ailelerin çocuklarını sermayenin ucuz iş gücü haline getirecek uygulamalardan vazgeçilmelidir” ifadesini kullandı.

Türkiye aylarca onları konuştu: Flaş gelişme Güncel Uber yasaklı listesine girdi Güncel Kavgaları büyüyor: Nagehan Alçı bu kez çok sinirlenecek... Güncel İstanbullular dikkat: Yarın başlıyor Güncel